Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Anglicko tlieskalo Muambovi, ktorý bojuje o život

"Prosím, zostaň silný, kamarát. Boh je s tebou." To je jeden z množstva odkazov pre futbalistu Fabricea Muambu, ktorý naďalej bojuje v londýnskej nemocnici Chest o život.

18.03.2012 19:53
Fabrice Muamba Foto:
Fabrice Muamba
debata (1)

Muamba utrpel v sobotu srdcový kolaps počas štvrťfinálového zápasu Anglického pohára medzi Tottenhamom a Boltonom.

„Nemá zmysel, aby sme klamali sami seba. Je stále v kritickom stave. Ak boh dá, tak sa z toho dostane,“ vravel pre televíznu stanicu Sky Sports tréner Boltonu Owen Coyle. „Najbližších 24 hodín bude pre neho kľúčových,“ dodal v nedeľu ráno pred londýnskou nemocnicou Chest Hospital.

Takto strieľa góly Fabrice Muamba

Tragédia z Boltonu šokovala celý futbalový svet. Hráči, tréneri aj funkcionári sa modlili za to, aby Muamba najdôležitejší zápas kariéry – o život – vyhral. „Naše góly patria Fabricovi. Sme s ním a veríme, že sa čoskoro vylieči,“ vyhlásil stredopoliar Juventusu Turín Andrea Pirlo, ktorý venoval víťazstvo nad Fiorentinou práve Muambovi.

„Dúfam, že môj najlepší priateľ z futbalového prostredia bude v poriadku. Prosím, zostaň silný, kamarát. Boh je s tebou,“ napísal na Twitteri obranca Middlesbroughu Justin Hoyte, ktorý s Muambom pôsobil v mládežníckom tíme londýnskeho Arsenalu.

Fanúšikovia Boltonu od sobotňajšieho večera nosia pred brány štadióna kvety, šály, dresy či povzbudzujúce odkazy pre svojho hráča. A tŕpnu, ako všetko dopadne. Zápas Premier League medzi Manchestrom United a Wolverhamptonom začal polminútovým aplauzom pre Muambu.

Gary Cahill z FC Chelsea venoval bývalému spoluhráčovi včerajší gól do siete Leicesteru v pohárovom zápase a ukázal tričko s nápisom Pray 4 Muamba (Modlime sa za Muambu), ktoré mal pod dresom.

Boj o život Fabrica Muambu

Muamba patrí medzi veľké nádeje anglického futbalu. Vyrastal síce v Arsenale, ale k seniorskému futbalu privoňal až počas hosťovania v Birminghame v roku 2006. O dva roky neskôr prestúpil do Boltonu, za ktorý odvtedy odohral už 130 duelov a strelil tri góly.

Od útleho detstva však nemal jednoduchý život. Jeho otec Marcel pracoval pre prezidenta vtedajšieho Zairu, ktorého však zvrhli a tak musel z krajiny utiecť. O malého Fabrica s mamou a jeho ďalšími štyrmi súrodencami sa mal postarať strýko. Keď vypukla v krajine krvavá občianska vojna, rozhodli sa pre útek aj oni. Muamba tak dostal v jedenástich rokoch azyl vo Veľkej Británii, ale po anglicky nevedel ani slovo. Navyše, prenasledovali ho nočné mory. „Videl som, ako mi ľudia umierali priamo pred očami. Bolo to strašné a veľmi ma to ovplyvnilo,“ uviedol pred časom pre Daily Mail.

Muamba však všetko zvládol a vrhol sa na štúdium. Naučil sa skvele po anglicky, urobil si aj certifikát A-kategórie z francúzštiny. Vynikal dokonca aj v matematike a tak túžil po tom, že si raz urobí doktorát.

Kolaps Muambu nie je v posledných rokoch ojedinelým medzi futbalistami. V júni 2003 skolaboval na Pohári Konfederácií FIFA Kamerunčan Marc – Vivien Foe (28 rokov). O sedem mesiacov neskôr sa odohrala ďalšia tragédia v Portugalsku, keď dostal počas zápasu miestnej ligy infarkt Maďar Miklós Féher (24 rokov). Naposledy zradilo priamo na ihrisku srdce v auguste 2007 kapitána Sevilly Antonia Puertu (22 rokov). Ani jeden z nich boj o život nevyhral.

Fabrice Muamba počas pohárového zápasu medzi...
Muž v bunde s menovkou Fabricea Muambu...
+2Tréner Boltonu Owen Coyle odchádza z nemocnice...
1 debata chyba