Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nechcem už čakať na šancu na lavičke, tvrdí majster Stoch

Oslavuje už dva dni. Dvadsaťročný slovenský futbalový reprezentant Miroslav Stoch získal v nedeľu popoludní svoj prvý titul. S holandským tímom Twente Enschede dotiahol do víťazného konca skvelú sezónu. "Už som bol viackrát v rôznych súťažiach druhý, ale teraz mám veľkú radosť. Konečne som aj ja majster a je to skvelý pocit," vravel nadšene nitriansky rodák.

04.05.2010 06:29
Miroslav Stoch Foto:
Miroslav Stoch s majstrovskou trofejou.
debata (2)

Ako ste oslávili titul, ktorý je aj pre váš tím prvý v holandskej lige? Ešte sme s oslavami neskončili. Ich prvá časť bola v nedeľu večer, druhá pokračovala v pondelok celý deň. Aj teraz sme na štadióne a stále si tento sladký triumf vychutnávame (rozhovor sa uskutočnil v pondelok o štvrtej popoludní – pozn. red.).

Čo sa dialo bezprostredne po stretnutí v Brede, kde vaše mužstvo vyhralo 2:0 a odrazilo útok Ajaxu Amstredam?
Vypukla obrovská radosť. Cesta z Bredy bola veľmi dlhá. Za normálnych okolností trvá necelé dve hodiny, teraz sme do Enschede dorazili po bezmála siedmich hodinách. Posledných osemdesiat kilometrov už stálo na diaľnici a popri nej množstvo našich fanúšikov, dostali sme sa do zápchy a pokračovali krokom. Bol to krásny návrat. Mimoriadny zážitok vidieť ako sa ľudia spontáne tešili. My, samozrejme, s nimi.

Prebdeli ste celú noc z nedele na pondelok?
Práveže nie, v posteli som bol už o jednej v noci. Cítili sme sa dosť uvanení, posledný zápas nám dal poriadne zabrať, aj psychická záťaž bola mimoriadne veľká. Po príchode do Enschede sme išli do jedného podniku k sponzorovi, niečo sme si zajedli, niečo sme popili a rozišli sme sa domov. Potrebovali sme si oddýchnúť, lebo v pondelok sme mali prijatie na radnici, stretnutie s fanúšikmi v meste i na štadióne.

Vy ste strelili posledný gól sezóny svojho mužstva, spečatili ste titul druhým gólom v Brede…
O to bolo všetko krajšie. Tešil som sa, že po krátkej streleckej pauze, prišli góly v posledných dvoch najdôležitejších stretnutiach. Na toto sme čakali celú sezónu a je úžasné, že nám to vyšlo.

Na štarte nového ročníka však s Twente sotva niekto rátal ako s favoritom na titul…
To určite nie. Prekvapili sme všetkých. Pred sezónou sme často počuli, že Twente nemá nijakú šancu. Odišlo viacero opôr na čele s Arnautovičom a nik nám neveril. Urobili sme však kus práce a hrali sme fantasticky. Z takého množstva zápasov sme prehrali iba dva, boli sme jesennými majstrami, najčastejšie na čele tabuľky. Zaslúžili sme si titul.

Čím ste ho zapíjali? Vraj ste mali pripravené iba pivo…
Do šatne nám dali naozaj len pivo a čo prišlo pod ruku, to sme vypili. Na šampanské ani nedošlo, čo som sa veľmi čudoval. V Holandsku majú asi iné zvyky.

Už viete čo ďalej? Ste ešte rok hráčom Chelsea, končí vám hosťovanie v Enschede. Kde budete pokračovať v kariére?
O tom sa budeme rozhodovať v najbližších dňoch, to ešte naozaj neviem.

Čomu by ste dali prednosť – chcete sa vrátiť do Londýna?
Najskôr pôjdem domov na Slovensko a potom určite ešte pôjdem na pár dní aj do Londýna. Či sa však vrátim do Chelsea nie je jasné. Budem sa rozhodovať najmä podľa toho, či v klube, kam by som mal zamieriť, budem mať šancu pravidelne hrávať. To je pre mňa najdôležitejšie. Teraz som odohral celú sezónu, vyše päťdesiat zápasov a stále mám obrovskú chuť pravidelne hrávať aspoň raz do týždňa. Už som si na to zvykol. Určite nechcem ísť do klubu, kde mám možno šancu hrať. Dúfam, že sa rozhodneme správne, ako pred týmto ročníkom, keď sme zvolili Twente.

Z tohto pohľadu je všetko jasné – v Twente by ste určite dostali šancu, patrili ste k oporám, strelili ste desať gólov v lige…
Twente je však iba jedna z možností. Mám aj ďalšie ponuky. Rozhodnem sa v najbližších dňoch.

Chelsea z tejto hry vypadla?
Určite nie, veď tam mám platnú zmluvu – ale chcem hrávať a nečakať na šancu na lavičke. Preto ešte neviem odpovedať na otázku o mojej budúcnosti.

Už myslíte aj na majstrovstvá sveta?
Na to sa nedá nemyslieť. Tie mám pred očami dokonca často. Keď žrebovali v decembri skupiny, hovorili sme si, že už sa turnaj blíži. A teraz je apríl, už o niekoľko dní idem na zraz a v podstate o mesiac letíme do Juhoafrickej republiky. Dúfam, že presvedčím trénera a vybojujem si nomináciu.

Stihnete dovtedy aj dovolenku po ťažkej sezóne?
Nechystám sa nikde. Dovolenku plánujem až po majstrovstvách sveta. Teraz si niekoľko dní oddýchnem doma v Nitre a chcem každý deň trénovať, aby som nevyšiel z tempa, nestratil kondíciu. Budem sa pripravovať individuálne ale asi aj s nitrianskym mužstvom.

2 debata chyba