Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemecký futbalový majster Pekarík: Namyslenosť u mňa nehrozí

Na majstrovskom titule futbalistov VfL Wolfsburg má výrazný podiel aj slovenský reprezentant Peter Pekarík. Dvadsaťdvaročný pravý obranca prišiel do nemeckého klubu v zime zo Žiliny. Z jarných sedemnástich zápasov nastúpil v pätnástich, z toho trinásťkrát v základnej zostave. Hoci sa mu nepodarilo streliť gól, mnohým v sieti Wolfsburgu zabránil.

25.05.2009 06:15
Peter Pekarík Foto: ,
Peter Pekarík.
debata

Máte za sebou oslavu zisku titulu nemeckého majstra. Uvedomujete si, že ste prvým Slovákom, ktorý ho získal?
Priznám sa, že ešte nie. Hneď po záverečnom hvizde rozhodcu sa na trávniku strhla obrovská oslava. Klub získal prvý titul v histórii. Celý štadión hučal, my hráči i naši fanúšikovia sme boli neuveriteľne šťastní, že sa nám podarilo niečo, o čom nikto z nás ani nesníval. Určite budem potrebovať nejaký čas na vstrebanie všetkých pocitov.

Do Wolfsburgu ste prišli v zime. Mysleli ste si, že sezóna sa môže skončiť takýmito oslavami?
Vôbec nie. Po jesennej časti bolo cieľom nášho tímu skončiť do piateho miesta a vybojovať si európsku pohárovu miestenku. O titule sa začalo hovoriť až tri-štyri kolá pred koncom súťaže.

Zažili ste hektický, no úspešný polrok. Darilo sa vám s Wolfsburgom i so slovenskou reprezentáciou. Bol najlepší v kariére?
Zatiaľ jednoznačne. Takéto momenty ma môžu posunúť len dopredu. Bundesliga je veľmi ťažká súťaž. Každý tréning a každý zápas mi dáva strašne veľa. Rastiem aj po osobnostnej stránke. Po príchode do Nemecka som bol na všetko sám, musel som sa o seba postarať a vybavovať množstvo vecí. Adaptáciu som zvládol výborne.

Nehrozí, že vás úspechy zmenia?
Ak myslíte k horšiemu, tak to určite nie. U mňa žiadna namyslenosť nehrozí. Tí, ktorí ma poznajú, vám to potvrdia.

Kto zo Slovenska sa prišiel pozrieť na váš veľký deň?
Mal som tu naozaj veľký fanklub (usmieva sa). Zo Slovenska prišli moji rodičia, brat s priateľkou a moja priateľka so svojimi rodičmi. Žiaľ, veľmi som sa im nemohol venovať a v nedeľu ráno hneď odišli domov.

Ako prebiehali majstrovské oslavy?
Boli veľmi bujaré a trvali naozaj dlho. Spal som asi len dve hodiny. Oslavy začali už na štadióne, potom sme sa presunuli na námestie do centra mesta, pretože sme sa chceli o radosť podeliť aj s fanúšikmi. Bolo ich tam viac než stotisíc. Neskôr sme išli na pripravenú večeru do hotela Ritz a voľná zábava pokračovala v podniku s menom Kolumbijský pavilón.

Majú na titule najväčšiu zásluhu kanonieri Grafite s Džekom, ktorí nastrieľali dokopy 54 gólov?
Bez nich by sme titul určite nezískali, pretože to, čo priedvádzali bolo úžasné. Ale na majstrovskom triumfe má podiel každý hráč. Podľa mňa bolo najdôležitejšie, že sme vytvorili naozaj skvelý tím. Každý jeden hráč si plnil svoje povinnosti na viac než sto percent a ťahali sme spolu aj v časoch, keď nám to veľmi nešlo.

Ako komentoval úspech tréner Felix Magath, ktorý bude v budúcej sezóne sedieť na lavičke Schalke 04?
Povedal, že sa mu bude z Wolfsburgu odchádzať veľmi ťažko. Tento titul označil za najkrajší a najdôležitejší v jeho trénerskej kariére. Všetkým nám poďakoval a poprial veľa zdravia a úspechov.

Mali ste za titul majstra vypísané špeciálne prémie?
Bola stanovená jedna pre celé mužstvo. Ale jej výška je internou záležitosťou.

Tak inak, mohli by ste si za ňu kúpiť najluxusnejšie auto Volkswagen z výrobných pásov vo vašom meste?
Nóóó, neviem koľko stojí v plnej výbave (smiech).

Ako dlho sa ešte zdržíte vo Wolfsburgu?
Ešte asi dva-tri dni. Určite nezabudnem ani na kamarátov u nás doma a nemecký titul oslávim aj s nimi.

V budúcej sezóne si zahráte aj v Lige majstrov. Tešíte sa na zápasy v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži?
Kto by sa netešil? Bude to ďalší veľký úspech v mojej kariére. Teším sa na nové skúsenosti a zážitky, ktoré mi tie zápasy prinesú.

O mnohých hráčov Wolfsburgu majú záujem zahraničné kluby. Vari najviac sa trhajú o Bosniaka Edina Džeka. Súhlasíte s tým, že budúca sezóna bude pre váš tím náročnejšia ako táto majstrovská?
Máte pravdu. Našimi výkonmi a výsledkami sme si na seba ušili bič. Teraz bude od nás každý očakávať veľa gólov, vysoké víťazstvá a úspechy. Bude na nás, aby sme si počas pauzy oddýchli, posilnili mužstvo a pokračovali v tvrdej práci.

debata chyba