Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vraha policajta v Taliansku zatiaľ nenašli

Polícia v talianskej Catanii zatkla po piatkovom zápase Serie A s Palermom pätnásť futbalových výtržníkov. Zatiaľ však nenašla vraha policajta, ktorého po zápase zabila podomácky vyrobená výbušnina hodená do tváre. V kritickom stave v nemocnici sa ocitol v piatok večer aj jeho kolega.

03.02.2007 15:03
Catania - Palermo Foto:
Peklo na štadióne v Catanii.
debata

Taliansky zväz po rastúcom násilí na štadiónoch zrušil kompletný futbalový program v nasledujúcich dňoch vrátane zápasov reprezentácie.

Tragická udalosť sa stala po zápase, ktoré muselo byť pre výtržnosti fanúšikov sicílskych klubov na pol hodiny prerušené. Incidenty sa potom preniesli aj do ulíc mesta. Podľa poslednej verzie hodil niekto z veľkej skupiny priaznivcov Catanie bombu tridsaťosemročnému policajtovi do auta a otec dvoch detí potom v nemocnici ťažkým zraneniam podľahol.

V kritickom stave v nemocnici sa ocitol v piatok večer aj jeho kolega, ten je však už podľa agentúry DPA mimo ohrozenia života. V troch nemocniciach v Catanii ošetrili celkovo 71 zranených.

Dočasný prezident zväzu Luca Pancalli po násilnostiach fanúšikov splnil svoju hrozbu z utorka. Vtedy reagoval na výtržnosti, ktoré počas minulého víkendu sprevádzali zápasy od prvej ligy až po amatérske súťaže a tiež si vyžiadali jeden ľudský život. Na pondelok zvolal Pancalli do Ríma krízovú schôdzu, na ktorej sa majú okrem predstaviteľov zväzu a Talianskeho olympijského výboru zúčastniť aj vládni činitelia.

Práve ministerský predseda Romano Prodi vyjadril rozhodnutiu zväzu podporu. „Som šokovaný a úplne súhlasím s tým zastaviť futbalové súťaže. Musíme reagovať a prijať opatrenia. Predsa nie je možné, aby sme zaplnili štadióny policajtami,“ uviedol Prodi, ku ktorého kondolencii rodine zabitého policajta sa pripojil aj prezident Giorgio Napolitano.

Minister vnútra Giuliano Amato navyše v reakcii na smrť svojho podriadeného pohrozil, že v súčasnej situácii bude zvažovať, či vôbec nechá svojich policajtov zabezpečovať poriadok na štadiónoch. „Za takýchto podmienok nie je možné starať sa o bezpečnosť na futbale. Nechcem pre to riskovať životy policajtov,“ uviedol minister.

Prvoligové stretnutie, ktoré sa skončilo v Catanii víťazstvom hosťujúceho Palerma 2:1, tak bude na niekoľko dní posledným na Apeninskom poloostrove. Hrať sa nebude minimálne do stredy, keď sa mal hrať prípravný reprezentačný zápas Taliansko – Rumunsko v Siene. Aj ten rovnako ako duel dvadsaťjednotky s Belgickom o deň skôr zväz zrušil.

Na piatkové udalosti možno doplatí aj klub z Catanie, ktorého prezident Antonio Pulvirenti priznal, že uvažuje o rezignácii na svoju funkciu. „Som z toho strašne rozrušený a v tomto momente naozaj myslím na to, že skončím. Od dneška už ma šport nikdy nebude baviť,“ dodal Pulvirenti.

debata chyba