Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Strelec Vittek: Také niečo som ešte nezažil

Slovenský útočník Róbert Vittek sa v týchto dňoch úspešne vezie na gólovej vlne a v priebehu víkendu bol najviac ospevovaným futbalistom v nemeckých médiách. Čoskoro 24-ročný odchovanec Slovana bol ústrednou postavou 1. FC Norimberg.

12.03.2006 18:52
debata

Vittek na ihrisku Kolíne prispel k dôležitému víťazstvu 4:3 druhým hetrikom po sebe a navyše pridal aj gólovú prihrávku. Rodák z Bratislavy tak v Kolíne zopakoval husársky kúsok, ktorý pred týždňom vyviedol „zebrám“ z Duisburgu, ktorým dal tiež tri góly.

„Takúto gólovú šnúru som ešte v kariére nemal. Nepamätám sa, že by som za sedem dní dal šesť gólov,“ povedal 38-násobný reprezentant SR na margo čerstvého zápisu do histórie bundesligy. Autor 12 reprezentačných gólov je totiž prvým futbalistom nemeckej bundesligy, ktorý dosiahol dva hetriky za sebou bez toho, aby mu túto streleckú bilanciu prerušil niektorý zo spoluhráčov. 

„Som rád, že sa mi to podarilo. Ale dôležitejšie z týchto zápasov nie sú moje góly, ale body, ktoré sme ich zásluhou získali. Tie teraz potrebujeme ako soľ,“ dodal Vittek. „Som rád, že svojimi gólmi som pomohol celému mužstvu k veľmi potrebným víťazstvám,“ zdôraznil novopečený kapitán slovenskej reprezentácie, ktorý dva z troch gólov v priebehu 22 minút 1. polčasu dosiahol z pokutových kopov. „Na penalty som bol určený. Vôbec som sa pred nimi nebál. Lebo, keby som sa pri ich zahrávaní bál, nemohol by som na ne ísť. Základ úspechu bolo kopnúť loptu do hornej časti bránky a prudko. Pri druhej síce brankár Kolína siahal po lopte, no keďže bola kopnutá prudko, nemal šancu ju chytiť,“ vysvetľoval Vittek svoju stratégiu pri kopaní dvoch pokutových kopov v rozpätí štvrťhodinky. 

„Futbal býva aj takýto. Raz sa vám v ňom darí, inokedy nie. Ja som v Norimbergu zažil aj obdobie, keď mi niektorí ľudia neverili. Boli to tí ľudia, ktorí už v našom klube ani nie sú. Všetko zlé hádzali na mňa. Za všetko som bol vinný iba ja. Teraz sa to obrátilo. Som veľmi rád, že opäť mám plnú dôveru trénera. A som rád, že sa mi v mužstve darí,“ rozhovoril sa z norimberského bytu Vittek. „Pociťujem to ako určitý druh satisfakcie za tie problémy, v ktorých som minulý rok nie iba mojou zásluhou bol. Futbal vie byť aj pekný. Futbal vie aj tešiť a zabávať. No vo futbale je dôležitá aj dôvera ľudí, s ktorými spolupracujete. Preto som veľmi rád, že teraz zažívam v klube krásne obdobie a že z mojej dobrej hry a presnej streľby má úžitok celé mužstvo,“ spokojne konštatoval autor dvoch unikátne zlepených hetrikov. 

Po nedávnych špekuláciách o odchode Vitteka z Norimbergu sa z neho postupne stáva klenot bavorského klubu. Kanonier z Bratislavy svojimi gólmi a celkovým prínosom pre mužstvo dokonale nahrádza svojho zraneného krajana Mareka Mintála, najlepšieho strelca bundesligy v uplynulej sezóne. Potvrdil to aj prezident Michael A. Roth, ktorý po zápase v Kolíne vyhlásil, že Vittek je nepredajný. „Zápas proti Kolínu ma stál veľa nervov. Naši hráči podali výborný výkon, vyhrali sme nad mužstvom, ktoré je namočené do boja o záchranu a o to väčšia je moja radosť. Vittek nás drží nad vodou svojimi gólmi. Takže v takejto forme nie je na predaj za žiadnu cenu,“ bilancoval stretnutie s kolínskymi „capkami“ prezident 1. FC Norimberg Roth, ktorý nešetril slovami chvály na adresu Vitteka.

O sobotňajšom zápase v Kolíne v podobnom duchu hovoril aj jeho hlavný hrdina, ktorý sa pričinil o všetky štyri góly. „Keď som prihral Ivanovi Sajenkovi na štvrtý gól, myslel som si, že za stavu 4:1 pre nás je o všetkom rozhodnuté. Lenže potom sme v rozpätí troch minút dostali dva zlepené góly a z jasného zápasu bola zrazu dráma. Domáci diváci hnali svojich hráčov dopredu. Tí boli veľmi nebezpeční, no aj my sme mohli dať ďalšie góly, ale nepodarilo sa to. Nakoniec po veľkej dráme sme vyhrali 4:3 a získali sme mimoriadne dôležité body v boji o záchranu,“ komentoval cenné tri body z Kolína Vittek. „Najdôležitejšie teraz je, že vyhrávame nad mužstvami, ktoré sú namočené do bojov o záchranu. V budúcom kole privítame doma Brémy. Na zápas sa tešíme, lebo v súboji s nimi nemáme čo stratiť. Môžeme iba získať. Verím, že diváci nám v tomto súboji tiež pomôžu,“ dodal.

Werder Brémy sú v aktuálnej tabuľke na 2. mieste a na vedúci Bayern Mníchov strácajú deväť bodov. Norimbergu po dvoch posledných výhrach nad Duisburgom a v Kolíne patrí v bundesligovom pelotóne 12. priečka. Víťazstvom nad Kolínom sa zverenci trénera Hansa Meyera vzdialili od zostupového pásma, no do konca sezóny zostáva odohrať ešte deväť kôl a bodové rozdiely na konci tabuľky sú minimálne.

debata chyba