Bizarný problém Kamerunu. Hľadá mladých, vypadlo mu 32 futbalistov

Pravda | 06.01.2023 16:15
Samuel Eto´o. Foto:
Prezident futbalového zväzu Kamerunu Samuel Eto´o.
Reprezentačný tréner Kamerunu do 17 rokov zháňa na poslednú chvíľu futbalistov na blížiacu sa kvalifikáciu na africký šampionát. Desiatky hráčov mu z nominácie vypadli, pretože neuspeli v teste veku.

Jednoducho povedané, mladíci sú starší, ako oficiálne uvádzajú pri príchode do národného tímu. Súčasné problémy sú dôsledkom krokov prezidenta zväzu a bývalého špičkového útočníka Samuela Eto'o, ktorý sa pustil do boja proti falšovaniu dátumov narodenia.

V priebehu prípravy na kvalifikačné stretnutia už z tímu vypadlo 32 mladých futbalistov. Podvod s dátumom narodenia odhalil sken zápästia a meranie rastu kostí.

Andrej Kančelskis. Čítajte viac Ruská legenda o korupcii na MS 2018: Kúpili sme si všetky zápasy

Tréner kamerunskej sedemnástky Jean-Pierre Fiala si kvôli tomu na začiatku januára vyškrtol zo zoznamu najskôr 21 zverencov. Povolal za nich náhradníkov a podľa informácii BBC Sport Africka vypadlo ďalších jedenásť.

Testy na určenie veku nariadil samotný Eto'o, ktorý sa stal šéfom zväzu v decembri 2021. „Táto akcia je výsledkom prísnych nariadení prezidenta asociácie, aby bolo definitívne ukončené manipulovanie s osobnými dokumentami," píše sa v oficiálnom vyhlásení zväzu.

05 Vialli Čítajte viac Prehral boj s rakovinou. Takto si zapamätáme slávneho Vialliho

Kamerun sa musel vyrovnať s problémom falšovania rodných listov už v rokoch 2009 a 2017 – zakaždým išlo o kategóriu do 17 rokov.

Najznámejším podvodníkom krajiny je zrejme kamerunský reprezentant Tobie Mimboe, ktorý falšoval dokumenty hneď trikrát. Postupne sa narodil v roku 1964, 1974 a 1970. Podobné problémy v minulosti postihli aj federácie v Guinei či Nigérii.

Futbalové hviezdy, ktoré nehrajú za krajinu pôvodu Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Alphonso Davies - Kanada, Bayern Mníchov
Na...
šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ