Závan 70. rokov. Nottingham kedysi prevrátil futbalové Anglicko naruby

Martin Prosnan | 10.08.2022 06:06
Brian Clough Foto:
Pocta Brianovi Cloughovi na štadióne Nottinghamu.
Ten príbeh je starý. V dnešnom futbalovom svete, v ktorom hrajú prim milióny a miliardy, azda aj nereálny. No predsa aspoň na chvíľu ožil. Do Premier League sa vrátil Nottingham Forest. Klub, ktorý v 70. rokoch vstal z popola, vyhral čo sa dalo a potom padol na dno.

Teraz, po 23 sezónach, hrá slávna značka opäť najvyššiu súťaž. A veru má na koho nadviazať. Story o vtedajšom a súčasnom Nottinghame sa totiž v niečom predsa len podobajú. Aj legendárny Brian Clough prebral tím na dne druholigovej tabuľky, postúpil s ním medzi elitu a tam…

Hneď v prvej sezóne senzačne vyhral titul. A ďalší rok? Ovládol Európsky pohár majstrov, predchodcu terajšej Ligy majstrov. O dvanásť mesiacov pridal ešte jeden triumf.

To bol však iný príbeh. Svojím spôsobom neopakovateľný. Súčasní „Lesníci“ v sobotu prehrali v 1. kole súťaže v Newcastli 0:2.

Čo ukážeš deťom?

Písal sa 6. január 1975 a do ošarpaných útrob štadióna City Ground vstúpil sebavedomý chlapík s kvalitným životopisom. Napokon, pár rokov predtým strieľal góly ako na bežiacom páse a vzápätí – už ako tréner – doviedol provinčné Derby County k nečakanému titulu. „Hovoria, že Rím sa nepostavil za jeden deň, ale vlastne ja som na tom vôbec nepracoval,“ zašomral si.

Jeho prvou úlohou bolo skrotiť finančné nároky hráčov, ktorí sa dožadovali podielu zo vstupného.

„Clough celý tím vzal miesto tréningu do uhoľných baní. Tam hráčom oznámil, že ak niekto nie je spokojný s peniazmi, ktoré dostáva ako futbalista, môže sa pridať k baníkom, aby spoznal, čo to je skutočná práca. Potom sa už nikto nesťažoval,“ vyťahuje jednu z historiek Jon Brown, dlhoročný fanúšik severoanglické­ho klubu.

Charizmatický tréner bol skvelým motivátorom, navyše, mal obrovský čuch na hráčov. Nemuseli to byť nutne hviezdy, Clough mužstvo skladal z drobných dielikov, ktoré do seba náramne zapasovali. Ak niektorý futbalista náhodou do Nottighamu nechcel, tréner ho presvedčil. Častokrát aj nefutbalovo.

Napríklad Archiemu Gemmillovi ponúkal Everton dvojnásobné peniaze, no bol to práve Clough, kto jeho ženu zasypal kvetinami a kilami čokolády. Tá sa postarala o ostatné.

Štadión Nottinghamu Forest. Foto: MI News & Sport / Alamy / Alamy / Profimedia
Nottingham Forest Štadión Nottinghamu Forest.

A legendárny brankár Peter Shilton? „Si najlepší na svete. Ale ak zostaneš v Stoke, koľko medailí ukážeš svojim deťom?“ Stačila jedna správne položená otázka a gólman bol jeho. Aj takto sa tvoril káder, ktorý najprv dobyl Anglicko a potom aj Európu.

Clough bol na lavičke niečo ako génius. Jeho paleta emócií bola prinajmenšom pestrá, vždy vedel, koho má pochváliť a komu poriadne naložiť. Bol to pravý futbalový psychológ. V Nottinghame vytvoril úžasnú partiu, ktorá dýchala jeden za druhého.

„Nebol to typ človeka, s ktorým by som šiel na pivo. Ale hrať pre neho? Prešiel by som púšť, len aby som mal tú šancu,“ približoval oddanosť hráčov kapitán John McGovern.

Nezažmúria oči

Forest postúpili do najvyššej súťaže a v nej ako nováčik nečakane valcovali. Keď v zime vyhrali aj na Old Trafforde 4:0, bolo zrejmé, že to už nie je iba šťastie. „Kedy tá bublina spľasne?“ pýtali sa novinári.

Nečudo, Clough nemal k dispozícii ani najtalentovanejší, ani najhviezdnejší tím. Lenže bublina už nepraskla, Nottingham sa na jar 1978 stal prvýkrát vo svojej histórii majstrom Anglicka a zamieril do Európy.

Najprv Liverpool, potom AEK Atény, Grasshoppers Zürich a v semifinále 1. FC Kolín. Nottingham sa trápil, nemecký šampión viedol na City Ground 2:0 a nakoniec si domov odviezol remízu 3:3. „Dúfam, že nikto nie je taký hlúpy, aby nás odpisoval,“ hlásil Clough. Forest o dva týždne v Nemecku vyhrali 1:0 a šli do finále, kde pretlačili aj švédske Malmö.

Brian Clough (vľavo) a Brian Clough. Nerozlučná... Foto: John Potts/ProSports / Shutterstock Editorial / Profimedia
Brian Clough Brian Clough (vľavo) a Brian Clough. Nerozlučná dvojica, ktorá priviedla k veľkým úspechom Derby i Nottingham Forest.

Bol to zázrak. Prvý, ale nie posledný, lebo Nottingham vyhral najvzácnejšiu európsku trofej opäť. Obhájil titul a dodnes je spolu s Liverpoolom jediným anglickým tímom, ktorým sa to podarilo.

Tentoraz už nebol outsiderom. Keď v semifinále EPM zdolal doma Ajax 2:0, Clough vzal deň pred odvetou tím do baru. Tri, či štyri pivá boli v ten večer normou. „Šéfe, nemyslíte, že by sme mali byť v posteli? Hráči Ajaxu už určite spia,“ bál sa Martin O'Neill. „Možno už v posteli sú, ale uisťujem ťa, že nespia. Boja sa vás, celú noc nezažmúria oči,“ odpovedal Clough.

Na druhý deň jeho tím síce prehral 0:1, ale na postup do finále, v ktorom Forest zdolali Hamburg, to stačilo.

Potom to šlo s Nottinghamom postupne dolu vodou. Najmä, keď z klubu odišiel dlhoročný asistent Peter Taylor. Clough sa trápil, svoje neúspechy zapíjal alkoholom, päsťou udrel dvoch fanúšikov, ktorí vbehli na ihrisko. V sezóne 1992/1993 Forest šokujúco vypadli.

Bol som jednotka

Na lavičke Nottinghamu bol dovedna osemnásť rokov. Odvtedy mal 29 nasledovníkov, no žiadny sa k nemu ani len nepriblížil. Klub nielenže spadol do druhej ligy, chvíľu bol dokonca ešte nižšie. Niekoľko pokusov o návrat medzi elitu mu nevyšlo, až teraz sa dočkal. Clough sa toho nedožil, zomrel v roku 2004.

„Nepovedal by som, že som bol najlepším trénerom. Ale patril som do top jednotky,“ zvykol vravieť o svojej kariére. Táto veta ho absolútne vystihuje. Sebavedomý, uštipačný i vtipný, taký bol Brian Clough.

Či však mal absolútnu pravdu, nech posúdia pamätníci anglického futbalu. Fanúšikovia Nottinghamu vám budú dodnes tvrdiť, že vtedajší Forest s Cloughom boli najlepší na svete. A pravdou asi bude, že ekvivalent k tímu, ktorý v rokoch 1978 až 1980 dominoval na ostrovoch, zrejme neexistuje.

Najbizarnejšie futbalové štadióny na svete Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Na tomto štadióne hráva miestny Voždovac...

„Clough bol pravdepodobne najcharizmatickejší tréner, ktorého kedy futbal poznal,“ tvrdí O'Neill, jeho zverenec a teraz úspešný manažér.

Keď súčasný kouč Nottinghamu Steve Cooper s tímom postúpil do Premier League, úspech potreboval chvíľu rozdýchať. Namiesto toho, aby sa na preplnenom štadióne Wembley radoval, schovával hlavu v dlaniach. Až potom novinárom dojato vravel: „Tento klub mi zmenil život.“

V tejto chvíli to však platí aj opačne. Nottingham Forest je opäť na scéne!