Dúbravka: Máme najbohatších majiteľov. V Newcastli to cítiť

Vladimír Trávniček | 04.08.2022 19:00
Martin Dúbravka Foto:
Martin Dúbravka pôsobí v Newcastle United od januára 2018.
V najbohatšej futbalovej lige sveta je už stálicou. Slovenský brankár Martin Dúbravka bojoval s Newcastlom v posledných rokoch skôr na spodných priečkach Premier League. To by sa malo zmeniť.

Nová sezóna, ktorá štartuje prvým zápasom v piatok, by pre Dúbravkov Newcastle mohla byť v mnohých ohľadoch prelomová.

Vlani v októbri sa stal majiteľom klubu Verejný investičný fond Saudskej Arábie, ktorého aktíva sú takmer 600 miliárd dolárov. Razom sa tak z Newcastlu stal klub s najbohatšími vlastníkmi na svete. Časom by sa mal vydať na cestu, akou vykročili Manchester City či Paríž St. Germain.

V Premier League ste odchytali už 127 zápasov. Aké sú vaše ciele do novej sezóny?
Obhájiť svoju pozíciu v bránke Newcastlu, nakoľko mi prišla konkurencia. Naplno si uvedomujem, že s Nickom Popeom budem musieť bojovať o post jednotky. A určite chcem, aby klub vstúpil do sezóny čo najlepšie. Ideálne by bolo zvíťaziť hneď v prvom domácom stretnutí s Nottinghamom Forest.

Slovan, Ferencváros Čítajte viac Majster neskladá zbrane. Slovan zareagoval na tvrdý trest od UEFA

V polovici minulého ročníka hral klub o záchranu, no na jar sa vyšplhal na 11. miesto. Je cieľom majiteľov zabojovať o elitnú desiatku?
Nemyslím si, že je konkrétne určené, na ktorom mieste v tabuľke by sme mali skončiť. Vieme, že druhá časť sezóny nám nadmieru vyšla a je na čom stavať. Progres sa ukázal aj v posledných prípravných dueloch proti Atalante Bergamo a Bilbau. Ak tento káder ostane pokope a ešte sa doplní o pár hráčov, má obrovský potenciál. Chvíľu potrvá, kým mužstvo získa tvár a skončí sa prestavba kádra – je to dlhodobý proces.

Napriek takmer neobmedzeným zdrojom nových majiteľov sa im nepodarilo v lete získať posilu zvučného mena. Prečo?
Lebo veľkí hráči chcú hrať okamžite v Lige majstrov alebo inej pohárovej súťaži. Zatiaľ nie sme na úrovni, aby sme mierili tak vysoko. Vedenie si možno aj preto zvolilo cestu získavania iného typu futbalistov. Napriek tomu počas zimy aj teraz v lete minuli dosť peňazí na prestupy. Očakávania od nich budú vysoké a ukazuje sa, že budú pre mužstvo prínosom.

Jednou z posíl je váš konkurent v bránke, anglický reprezentant Pope. Z Burnley prišiel za 11,5 milióna eur. Bude ťažšie ostať jednotkou?
Každú sezónu musím na tréningoch makať a v zápasoch ukázať kvalitu, aby som si pozíciu udržal. Viem, že som v náročnej situácii, lebo domáci hráči majú určitú výhodu. Ale tak to bolo kdekoľvek v zahraničí, kde som pôsobil. Musel som o miesto v bránke bojovať a dokazovať, že na to mám. A v tomto smere sa nič nemení.

Pope je však oveľa kvalitnejší gólman, než bol váš vlaňajší konkurent Karl Darlow. V Premier League už odchytal 141 duelov, za Anglicko nastúpil v ôsmich zápasoch…
Je to medzinárodne uznávaný brankár reprezentačnej úrovne. Uvedomujem si, že má určitý kredit a renomé. No aj ja mám svoje ciele a ambície, ktoré sa snažím naplniť a potvrdiť svedomitou prácou. Verím, že svoju pozíciu obhájim, budem podávať stabilné výkony a v bránke budem stáť ja. Keby som tvrdil niečo iné, nemám tu čo hľadať.

kmotrík Čítajte viac Jedna z posledných kvapiek. Kmotrík po Ferencvárosi zvažuje predaj Slovana

Hľadali by ste si nový klub v prípade, že by vás Pope z bránky vytlačil?
Nerozmýšľal som nad tým, že by malo k niečomu takému prísť. Som nastavený tak, že miesto obhájim. Ak k tomu príde, situáciu zhodnotím a rozoberiem alternatívy. Som vo veku, v ktorom brankári dosahujú vrchol. Necítim sa tak, že by som mal vytvárať komfort niekomu inému.

Už je to deväť mesiacov, čo do klubu vstúpili Arabi. Čo sa v Newcastli odvtedy zmenilo k lepšiemu?
Nové vedenie, konkrétne Amanda Staveleyová a Mehrdad Ghodoussi, chodia do tréningového centra, komunikujú s nami a cestujú na každý zápas. To v minulosti nebolo. Z pohľadu infraštruktúry sa to začalo rozsiahlou modernizáciou tréningového centra, ktorá umožňuje hráčom zlepšovať sa. To sú pozitívne zmeny, no na všetko treba čas. Chvíľu bude trvať, kým sa Newcastle dostane na pozície, ktoré mu zaručia pohárovú Európu. Ani Manchestru City alebo Parížu St. Germain netrvalo rok, kým sa dostali na vrchol.

Naznačilo vedenie, ako dlho má tento proces trvať?
Do desiatich rokov by chceli hrať v Lige majstrov. Minuli už dosť peňazí, aby to dosiahli skôr. No opakujem, chce to čas.

V lete okrem brankára Popea kúpil klub už len dvoch obrancov – Svena Botmana a Matta Targetta. Nie je to málo?
V momente, keď má Newcastle záujem o nejakých hráčov, si kluby pýtajú nehorázne sumy. Tým, že máme najbohatších majiteľov na svete, ceny sú o 10 až 15 percent vyššie. Nie je možné plniť takéto požiadavky. Ale s tým má problémy mnoho klubov, napríklad u nás Slovan či Sparta v Česku.

Keď ste načrtli Spartu, videli ste chybu obrancu Dávida Hancka s brankárom Dominikom Holecom, po ktorej klub nečakane skončil v pohárovej Európe?
Všimol som si to. Mrzí ma, že sa to stalo mojim krajanom. Slováci to v Sparte nemajú vždy ideálne a jednoduché, sám som si tým prešiel. Každý vie, čo sa stalo a nikto sa pred tým neskrýva. Skvelé bolo, že vedenie aj tréner im vyjadrili podporu.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac O Ronaldovi na rovinu: Nechcú ho iné kluby, tréner a asi ani šatňa

Žije Newcastle futbalom viac po tom, čo prišli noví majtelia?
Už predtým to bola z pohľadu atmosféry paráda. No to, čo sa deje teraz, je neskutočné. Na dva prípravné zápasy proti Atalante a Bilbau prišlo spolu 87-tisíc divákov v priebehu dvoch dní. V tréningovom centre nás každý deň sledujú davy ľudí. Celé mužstvo sa už nevie dočkať novej sezóny a chce čo najskôr vybojovať pre klub úspech.

V poslednom období skončili v slovenskej reprezentácii jej ťahúni ako Škrtel, Hubočan či Hamšík. Ako ste na tom vy?
Snažím sa zostať v prvom rade zdravý. V posledných rokoch som to mal náročnejšie. Aj preto som vynechal posledné zápasy v Lige národov, lebo som si potreboval doliečiť niektoré zranenia. No reprezentačnú kariéru určite neplánujem ukončiť.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ