Maďarská vláda reaguje: Ak kritizujete naše deti, potom ste idioti

Pravda | 05.06.2022 14:22
maďarsko, anglicko, deti Foto:
Detské publikum na zápase Maďarsko - Anglicko.
Maďarská vláda sa rázne zastala školákov, ktorí vypískali kľačiacich anglických hráčov, pričom trvá na tom, že ich nemožno "obviňovať zo žiadneho druhu politického prejavu".

Viac ako 30-tisíc fanúšikov do 14 rokov sledovalo, ako ich tím porazil Anglicko 1:0 v zápase Ligy národov v Budapešti. A to aj napriek tomu, že hostitelia mali hrať za zatvorenými dverami ako trest za rasistické a homofóbne chorály na Eure 2020.

Maďarsko však využilo medzeru v predpisoch UEFA, ktorá umožnila tisíckam detí sledovať zápas zadarmo v sprievode troch tisícok dospelých.

Štátny tajomník pre medzinárodnú komunikáciu a vzťahy Zoltán Kovács označil tých, ktorí teraz obviňujú deti z rasistického prejavu, za „idiotov“.

Maďarsko Čítajte viac Britská tlač šalie. Maďari poslali na štadión deti a tie vypískali kľačiaci Albion

..Každý, kto si myslí, že deti navštevujúce futbalový zápas v Budapešti môžu byť obviňované z akéhokoľvek politického prejavu, je skutočne idiot," napísal Kovács na Twitteri. „Gratulujem nášmu národnému tímu, potlesk 35-tisíc deťom.“

Kľačanie sa nepáči ani maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, ktorý ešte vlani povedal:

„Ak ste hosťom v krajine, pochopte jej kultúru a neprovokujte ju. Neprovokujte hostiteľa… Tento systém gest môžeme vnímať z nášho kultúrneho hľadiska ako nepochopiteľný, ako provokáciu.“

Dodal, že nemá súcit s „týmto kľačaním. Nemyslím si, že toto patrí na ihrisko. Šport je o iných veciach.“

Deti na zápase Maďarsko - Anglicko Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Detské publikum na zápase Maďarsko - Anglicko.