Dokáže uraziť. Nakazí Chelsea posadnutosťou?

Michal Gavroň | 17.03.2021 10:00
Thomas Tuchel Foto: ,
Tréner Chelsea Thomas Tuchel.
Predpokladal, že sa do práce vráti až v lete. Lenže majiteľ Chelsea Roman Abramovič nesklamal. V januári spravil už štrnástu trénerskú rošádu od svojho príchodu v roku 2003. Na kompenzáciách ho to stálo 124 miliónov eur.

Vyhodenie Franka Lamparda však bolo iné. Čo bývalý anglický reprezentant pre klub znamenal, potvrdil samotný ruský miliardár. Prvýkrát sa verejne vyjadril k vyhodeniu trénera, predošlých 13 zmien verejne odmietol komentovať.

„Bolo to veľmi ťažké rozhodnutie. Frank je ikonou klubu, má môj rešpekt. Jeho status zostane na Stamford Bridge nezmenený. V tejto situácii je však trénerská zmena najlepším riešením,“ vyhlásil Abramovič.

Do pozície menoval Thomasa Tuchela. Jeho zverencov čaká dnes večer domáca odveta osemfinále Ligy majstrov s Atléticom. Madridčanov v prvom súboji zdolali 1:0. Pre nemeckého trénera i jeho asistentov to bola prvá európska skúška v novom pôsobisku. Nečakali, že príde tak skoro.

"Mysleli sme si, že nová robota príde tak o pol roka. Keby nám nezavolala Chelsea, zrejme by sme preferovali oddych s rodinou.

Toto je však obrovská výzva s famóznymi hráčmi v najlepšej lige sveta. Zobrali sme to so všetkými ťažkosťami," priznal Tuchelov maďarský asistent Zsolt Lőw v rozhovore pre M4.

Zdá sa, že sa v západnom Londýne rýchlo rozpozerali. Chelsea viedli v dvanástich stretnutiach. Neprehrali ani raz. Zaknihovali osem výhier a štyri remízy. Desaťkrát si udržali čisté konto, inkasovali len dva razy.

„Chceme diktovať tempo hry a byť dominantní. Nie je to zbožné prianie, máme na to dostatok kvality,“ vravel sebavedomý Tuchel.

Thomas Tuchel s kapitánom Chelsea Cesarom... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Chelsea Thomas Tuchel s kapitánom Chelsea Cesarom Azpilicuetom.

Štyridsaťsedemročný rodák z Krumbachu má podľa viacerých bývalých zverencov zaujímavé tréningové metódy. Adriánovi Ramosovi, ktorého viedol v Borussii Dortmund, sedeli a páčili sa mu. To však neplatilo o všetkých…

"Thomas je posadnutý futbalom. Na hráčov kladie extrémne nároky. Kto ich nespĺňa, má problém. Vtedy sa poriadne rozohní. Začne vrieskať a stane sa, že povie veci, ktoré môžu bolieť.

Nikdy som však nemal pocit, že je v tom niečo osobné. Len z nás chcel vytĺcť maximum," vysvetlil 35-ročný útočník.

Dnešný program

Osemfinále, odvety: 21.00 Chelsea – Atlético Madrid (prvý zápas 1:0), Bayern Mníchov – Lazio Rím (4:1).

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ