Slovan čaká zápas roka. DAC verí dobrej forme

Michal Zeman | 16.09.2020 09:44
Slovan, Trnava Foto: ,
Futbalisti Slovana sa na zápas Európskej ligy naladili víťazstvom nad Trnavou.
Popredný český tím a fínsky majster. Slovenské mužstvá nečaká v 2. predkole Európskej ligy jednoduchá úloha. Hrá sa opäť len na jeden zápas. Dunajskostredský DAC sa proti Jabloncu predstaví doma, Slovan sa pokúsi vyradiť Kuopio na jeho ihrisku.

Milanič berie úlohu favorita

Futbalisti Slovana majú v tejto sezóne už jednu nepríjemnú skúsenosť za sebou, ale až vo štvrtok ich čaká premiéra v európskom pohári. Z Ligy majstrov minulý mesiac vypadli, hoci zápas na Faerských ostrovoch sa vôbec neuskutočnil.

Opäť cestovali na sever Európy. V uplynulých dňoch fungovali v sprísnenom režime, aby riziko ďalších komplikácii minimalizovali. Do tímu sa vrátili Holman a Rabiu, v lige s Trnavou chýbali, ale doma zostal Weiss, ktorý ešte nie je v plnom tréningovom tempe.

Slovan čaká zápas roka. Ak by bol úspešný, v 3. predkole nastúpi doma proti litovskej Suduve. Aktuálny majster Fínska bude na domácom ihrisku asi náročnejšou prekážkou. Hrať sa bude v chladnom počasí a na umelom trávniku.

Kuopio si dobre počína aj v aktuálnej ligovej sezóne, ktorá je v plnom prúde – v 14 zápasoch si pripísal len jednu prehru. V tabuľke je druhý za HJK Helsinki, má o dva body ale aj jeden zápas menej. Tím však zlyhal v 1. predkole Ligy majstrov, podľahol nórskemu Molde 0:5.

Nový tréner Slovana Darko Milanič počas derby s... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Darko Milanič Nový tréner Slovana Darko Milanič počas derby s Trnavou.

Nový tréner belasých Darko Milanič pripúšťa, že Slovan je v úlohe favorita. „Chceme to potvrdiť aj na ihrisku. Pokiaľ si udržíme koncentráciu a výkon z úvodu zápasu s Trnavou, verím, že budeme úspešní. Musíme byť maximálne sústredení, ukázať tímový duch a byť lepší ako v niektorých fázach derby,“ domnieva sa slovinský tréner.

Kalmár: Bude to ťažšie ako na Islande

Futbalisti DAC ukázali v úvode sezóny dobrú formu. Ako jediní ešte v lige v šiestich zápasoch nestratili ani bod a s prehľadom si poradili aj s islandským HF Hafnarfjördur v 1. predkole. Teraz budú mať výhodu domáceho prostredia, hoci v hľadisku diváci nebudú.

„Želali sme si hrať doma. Stojí proti nám silný a skúsený súper. Naposledy sme v lige s Ružomberokom podali v druhom polčase výborný výkon, čo pozitívne vplýva na sebavedomie hráčov. Máme dobré mužstvo, verím, že zápas zvládneme a postúpime,“ vyjadril sa tréner DAC Bernd Storck.

Tréner DAC Dunajská Streda Berndt Storck. Foto: TASR, Jakub Kotian
Berndt Storck Tréner DAC Dunajská Streda Berndt Storck.

Podľa kapitána Zsolta Kalmára rozhodnú maličkosti. „Bude to náročnejšie ako v predchádzajúcom zápase na Islande. Na postup budeme potrebovať stopercentný výkon.“

Z Jablonca prišiel pred rokom na Žitný ostrov Andrej Fábry. „Prial som si hrať s Jabloncom. Hrá dobrý futbal a pred sezónou sa aj posilnil, určite to nebude jednoduché. Máme však dobrú formu a ak budeme hrať ako doteraz, tak to zvládneme," tvrdí Fábry.

V Česku sa najvyššia súťaž len rozbieha. Jablonec v minulom ročníku skončil štvrtý a teraz je po troch kolách na tretej priečke (dve výhry a remíza). Pred odchodom do Dunajskej Stredy si poradil s Ostravou (2:0). Jednou z opôr je aj čerstvý slovenský reprezentant Ivan Schranz.

Tím vedie skúsený tréner Peter Rada. „Proti Ostrave sme podali zatiaľ najlepší výkon v sezóne. Každá výhra nás posilní, ale vo štvrtok v Dunajskej Strede to bude iný zápas,“ tvrdí.

2. predkolo Európskej ligy UEFA 2020/2021:

Štvrtok 17. septembra
17.30 KuPS Kuopio – Slovan Bratislava, 20.45 DAC Dunajská Streda – FK Jablonec.