Všetci sme opice. Kampaň Serie A označili za zlý vtip

ČTK | 17.12.2019 10:50
Talianska liga spustila kampaň za odstránenie rasizmu z futbalu, u antidiskriminačných organizácií však vyvolala prevažne odmietavé reakcie.

Súčasťou kampane je totiž aj umelecká maľba inštalovaná v sídle ligy, na ktorej sú stvárnené opice zastupujúce tri rôzne rasy.

Práve opičie škreky často fanúšikovia používajú na urážanie futbalistov inej ako bielej pleti. Podľa predstaviteľov Serie A sa taliansky umelec Simone Fugazzotto snažil svojím dielom ukázať, že všetci ľudia sú rovnakí.

K maľbe ho inšpiroval zážitok z minulej sezóny, keď bol svedkom urážok stopéra Neapola Kalidoua Kolibalyho na štadióne Interu Miláno.

„Veľmi ma to nahnevalo a dostal som nápad. Namiesto toho, aby sme sa snažili vykoreniť opice, prečo to neotočiť a nepovedať, že nakoniec sme opice my všetci?“ uviedol Fugazzotto.

Podľa antidiskriminačnej skupiny Fare je však taká kampaň kontraproduktívna.

„Taliansky futbal zase raz šokoval svet. V krajine, kde týždeň čo týždeň nie sú zodpovední ľudia schopní bojovať s rasizmom, spustí Serie A kampaň, ktorá vyzerá ako zlý vtip,“ napísali predstavitelia organizácie.

„Je to kontraproduktívne a pokračuje tým dehumanizácia ľudí afrického pôvodu,“ dodali.

Rasizmus je v talianskom futbale dlhodobý problém. Len v tejto sezóne už boli terčom urážok z tribún Romelu Lukaku, Franck Kessie, Dalbert Henrique, Ronaldo Vieira, Koulibaly, Mario Balotelli a dokonca aj Miralem Pjanič, ktorý nie je tmavej pleti. Viaceré z týchto incidentov nepotrestali.

Rasizmus sa v Taliansku navyše neobmedzuje len na tribúny, ale objavuje sa aj vo verejnom priestore. O Lukakuovi v septembri televízny expert v inak pochvalnom príspevku povedal, že sa dá zastaviť len tak, že mu človek dá banány, aby sa najedol.

Začiatkom decembra zase denník Corriere dello Sport pozýval na ligový šláger Inter – AS Rím pomocou fotografií Lukakua a ďalšieho hráča tmavej pleti Chrisa Smallinga s titulkom „Black Friday“.