Miluje šiltovky, neznáša ruštinu. Z čašníka je reformátor

Michal Gavroň | 28.11.2019 14:03
Jindřich Trpišovský Foto: ,
Trenér Slavie Jindřich Trpišovský.
Musíme hrať ofenzívne, inak nemáme šancu. Kto má dostatok odvahy na to, aby po žrebe skupinovej fázy Ligy majstrov, ktorý vám prisúdil Barcelonu, Inter Miláno a Borussiu Dortmund, vyhlásil niečo také?

Jindřich Trpišovský, tréner Slavie Praha. Workoholik, ktorý sa odmietal učiť ruštinu a privyrábal si ako čašník.

Uverili, že sa to dá

Slavia v stredu večer prehrala s Interom 1:3 a jej púť pohárovou Európou sa skončí o dva týždne na ihrisku Dortmundu. Trpišovský i jeho zverenci aj napriek tomu zanechali v najprestížnejšej klubovej súťaži príjemný dojem.

Slavia bola v F-skupine jasným outsiderom. Nie je prvým a ani posledným klubom, ktorý sa ocitol v tejto roli. Štyridsaťpäťročný kormidelník sa však nechcel spoliehať na urputnú obranu a šťastné bezgólové remízy.

„S takou taktikou nemožno byť úspešný dlhodobo,“ tvrdil pred časom Trpišovský. Ktovie, či to zachytil aj José Mourinho…

Na trojicu gigantov sa tréner Slavie rozhodol vyrukovať s vysokým napádaním. Český šampión sa nebál kombinovať smerom dopredu i zahrávať sa s ohňom pred vlastnou bránkou.

Vďaka tomu už celá futbalová Európa vie, že brankár Ondřej Kolář patrí v rozohrávke k najlepším. Kapitán Tomáš Souček je dirigentom hry, ktorému je česká liga primalá. A Peter Olayinka hrotovým zakončovateľom útočiacim najradšej od postrannej čiary.

„Tréner je majster. Vštepil nám myšlienky a my sme uverili, že to môže fungovať,“ chválil trénera Souček.

<MT>Chýbali góly <A>Fungovalo to, ale len z časti. Dobrý úmysel Slavie najčastejšie stroskotal pred súperovou bránkou. Celkovo vystrelila Slavia na bránku až 25-krát. V tejto štatistike sa vyrovnala parížskemu Saint-Germain, predčila Dortmund, Inter či Ajax Amsterdam. Pražania však strelili len tri góly – čo je druhé najhoršie vysvedčenie zo všetkých 32 tímov.

Futbalisti Slavie Praha oslavujú remízu na... Foto: SITA/AP, Joan Monfort
Slavia Praha, Barcelona Futbalisti Slavie Praha oslavujú remízu na trávniku Barcelony.

„Mali sme veľa šancí, ale nedávali sme góly. Paradoxne, čím viac máme času, tým horšie s nimi naložíme. Inter ich mal sedem – dvakrát trafil konštrukciu bránky, dal päť gólov, z ktorého dva neuznali,“ hodnotil ostatný duel s Interom Trpišovský.

Označil ho za najhorší v skupinovej fáze. Mrzelo ho viacero vecí, ale najviac, že nesplatil dlh voči domácim priaznivcom.

„Trikrát prišli na štadión a zakaždým odchádzali domov s pocitom, že Slavia prehrala. Ľuďom sme nedali ani bod. Cítim sa prázdny, je mi to veľmi ľúto. Odohrali sme horké zápasy, po ktorých zostáva hrozná pachuť,“ smútil Trpišovský.

Podľa šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka sa mu po zápase v očiach zaleskli slzy. „Ďakujem tímu. Videl som slzy v Jindrových očiach a smútok hráčov, ale v súboji s gigantmi sa nemáme za čo hanbiť,“ napísal na twitter Tvrdík.

<MT>V škole mával jednotky aj päťky <A>Akiste ho pred blížiacim sa prestupovým obdobím čaká neľahká úloha. Bude musieť udržať pokope viaceré hviezdy i jedného z najšikovnejších mladých trénerov. Slavisti svorne tvrdia, že sa nikam nechystajú. Nie div, veď v lige vedú o priepastných jedenásť bodov a majú nakročené k budúcoročnému play off o Ligu majstrov.

Dostali sa do nej najmä vďaka mužovi, ktorý futbalu venuje častokrát aj 16 hodín denne. A nezáleží, či sa v najbližších dňoch cestuje na Nou Camp alebo len na tretie kolo Českého pohára niekam na vidiek.

„Nikdy som nebol šikovný, skôr pracovitý. Nechcem nič podceniť. Viem, čo je tvrdá robota a poznám aj ovocie, ktoré prináša,“ priznal ešte v časoch, keď trénoval Liberec.

Už vtedy nosieval tradičnú šiltovku. Skrýva sa pod ňou veľmi impulzívny tréner, rebel zo školy i šikovný čašník.

Tréner Slavie Jindřich Trpišovský ďakuje... Foto: Reuters, ALBERT GEA
Jindřich Trpišovský Tréner Slavie Jindřich Trpišovský ďakuje fanúšikom.

„Nikdy som sa nechcel učiť ruštinu. Nebavilo ma to, moje štvorky a päťky zachraňovali učiteľky. Zemepis a dejepis, to bola iná káva. Niekedy som hotovú písomku odovzdával po desiatich minútach,“ doplnil Trpišovský.

Aké vysvedčenie si zaslúži on i jeho mužstvo? Jednotku za snahu, štvorku za výsledky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ