Oslabení Chorváti si trúfajú. Sily sú vyrovnané, tvrdí Hapal

Michal Zeman | 06.09.2019 06:00
Slovenská futbalová reprezentácia Foto: ,
Tréner slovenskej reprezentácie Pavel Hapal (v strede) rozdáva hráčom pokyny.
Novú trnavskú futbalovú arénu otvorili pred vyše štyrmi rokmi.

Zažila už zopár výnimočných zápasov, ale ten, ktorý ju čaká v piatok večer, bude doterajším vrcholom.

Chorváti už zaváhali v Maďarsku

Na štadióne Antona Malatinského sa predstavia vicemajstri sveta Chorváti. Lístky na štvrté stretnutie slovenských futbalových reprezentantov v kvalifikácii ME 2020 sa rozchytali za necelú hodinu, je vypredaný už niekoľko týždňov.

Záujem o zápas, ktorý sa začne o 20.45, vyvolal najmä atraktívny súper, ktorý vlani v lete šokoval futbalový svet. V Rusku vybojoval na MS strieborné medaily a chorvátsky hviezdny kapitán z madridského Realu Luka Modrič sa stal vlani najlepším futbalistom planéty. V piatok povedie do boja svojich spoluhráčov prvý raz na trnavskom trávniku.

Veľkým magnetom zápasu je však aj jeho význam. Hrá sa v ňom o dôležité kvalifikačné body. V E-skupine už všetky mužstvá aspoň raz prehrali. Aj Chorváti, ktorí sa po minuloročnom šampionáte zatiaľ ani raz nenaladili do topformy.

Prehrali nečakane v Maďarsku a tým si pokazili pozíciu jasného favorita. Ďalšie zakopnutie by im ju ešte viac skomplikovalo a ich účasť na budúcoročnom kontinentálnom šampionáte by bola ohrozená. Slováci si v júnovom termíne poradili s Azerbajdžanom v Baku po priam exhibičnom výkone (5:1).

„Z tohto zápasu, z ktorého sme mali obavy, sme boli nadšení. Verím, že teraz naň nadviažeme a ukážeme rovnakú formu a pohodu,“ zdôrazňuje tréner Slovákov Pavel Hapal.

Dve najdôležitejšie osobnosti slovenskej... Foto: TASR, Jakub Kotian
Hamšík a Hapal Dve najdôležitejšie osobnosti slovenskej futbalovej reprezentácie, kapitán Marek Hamšík a tréner Pavel Hapal.

Hapalovi ukázali recept v Budapešti

To isté však platí aj o slovenskom národnom mužstve. Hapalovi zverenci potrebujú doma bodovať. Ako návod na úspech by im mohol poslúžiť súboj Maďarov s Chorvátmi. Našim južným susedom triumf nad favoritom otvoril cestu na čelo tabuľky E-skupiny.

„Víťazstvo Maďarska nad Chorvátskom môže byť aj pre nás receptom,“ pripustil Hapal.

„Minimálne nasadením, aké predviedli maďarskí futbalisti. Ukázali obrovskú bojovnosť a veľké srdce a to všetko s veľkou podporou publika. Možno kvalitatívne boli na tom Chorváti o niečo lepšie, podľa mňa nehrali zle, lenže Maďari vyťažili z minima maximum.“

Hapal stále považuje chorvátske mužstvo za favorita na postup, ale verí, že v silách jeho zverencov je vybojovať dobrý výsledok.

„Chorváti majú síce neskutočnú kvalitu, ale mám pocit, že naše sily sú vcelku vyrovnané. Prehrali v Maďarsku a doma ich potrápil Azerbajdžan. Ukazuje sa, že dôležitý bude najmä náš výkon. A tiež to, ako sa na zápas pripravíme a akú motiváciu ukážeme. Spolieham sa aj na podporu domáceho prostredia a fanúšikov. Verím, že utvoria atmosféru, ktorá nám pomôže. Sme schopní súpera zdolať,“ pokračuje tréner.

Súperovi chýbajú viaceré hviezdy

Zdôrazňuje, že E-skupina je veľmi vyrovnaná. „Vieme, že takéto zápasy môžu rozhodnúť maličkosti. Napríklad štandardné situácie či nejaké chyby. Na našej alebo chorvátskej strane. V tejto skupine môže byť úspešný každý. Okrem Azerbajdžanu už všetci vyhrali a všetci aj prehrali, remíza sa ešte nezrodila ani raz.“

Chorváti nepricestovali na Slovensko v plnej sile, chýbajú im viacerí špičkoví hráči. Tréner Zlatko Dalič, ktorý viedol svoj tím aj na senzačnej ceste k svetovému finále, musel najskôr oželieť Ivana Rakitiča, ktorý si rieši svoju pozíciu v FC Barcelona. Zdravotné problémy má Andrej Kramarič či Mateo Kovačič.

Pre Slovákov by to mohla byť malá výhoda, ale tréner i hráči sa zhodujú, že chorvátska futbalová sila je dostatočne veľká, aby sa vyrovnala s týmito absenciami.

„Musíme sa zomknúť,“ citovala naliehavú Daličovu požiadavku oficiálna stránka chorvátskeho zväzu. Tréner nepripúšťa, že by jeho zverenci nezvládli trnavský zápas.

„Očakávam, že v najbližších zápasoch zvíťazíme. Máme menšie problémy, ale som optimista a verím v hráčov, ktorí sú tu. Niet veľa času na tréning, ale pripravíme sa najlepšie, ako bude možné. Potrebujeme dobré výsledky. Preto musíme byť koncentrovaní, kvalitní a mať dostatok vedomostí,“ pokračoval Dalič.

Dalič: Slováci majú silný tím

Tréner súpera ocenil aj slovenský tím.

„Slováci sú šikovní, majú silné mužstvo a v strede poľa hráčov ako Lobotka, Kucka a najmä Hamšík. Chcú loptu a chcú diktovať tempo. Nemôžeme im dať čas ani priestor. Proti nám budú veľmi motivovaní a budú mať za sebou celý štadión. V Maďarsku sme boli lepší, spravili sme však chyby a doplatili sme na to. Toto sa na Slovensku nesmie opakovať,“ zdôrazňuje chorvátsky tréner.

Slovenskí futbalisti majú pred sebou náročný súboj. Už v pondelok však pokračuje kvalifikácia zápasom v Budapešti. V ktorom zo stretnutí majú väčšie šance a ktorý zápas z nich je ešte dôležitejší?

Hapal sa pozerá najskôr na Chorvátsko, ale piatkové stretnutie nepovažuje za kľúčové.

"Uvidíme, aký výsledok vybojujeme. Nemyslím si, že sa teraz rozhoduje o osude kvalifikácie, hoci zápas s vicemajstrom sveta je pre vývoj v skupine dôležitý. Podľa mňa sa však bude rozhodovať o postupujúcich až v závere skupiny.

Kľúčovejší môže byť súboj s Maďarskom, pretože s ním sme už jeden zápas odohrali a prípadný ďalší úspech by nás posúval pred tohto súpera. A s Chorvátskom sa stretneme ešte raz – na jeho pôde. My sa však pokúsime vyhrať už teraz. V oboch najbližších stretnutiach. To je náš cieľ."