Žiadne silné reči, priestor bude na ihrisku. Hapal: Rozhodne sa až vo finiši

Michal Zeman | 27.08.2019 11:29, aktualizované: 
Pavel Hapal Foto: ,
Reprezentačný tréner Pavel Hapal stavil na osvedčené mená.
V boji o európsky šampionát 2020 ide do tuhého. Slovenských futbalistov čaká ostrý štart do jesennej časti kvalifikácie, ktorá rozhodne o všetkom. Odohrajú ešte päť stretnutí v E-skupine. V prvej polovici septembra privítajú doma Chorvátsko (6.) a vzápätí sa predstavia v Maďarsku (9.).

Môžu to byť v polovici kvalifikačného programu rozhodujúce stretnutia. Tréner slovenskej reprezentácie Pavel Hapal má trochu iný názor. „Všetci cítime, že nás čaká veľmi dôležitý dvojzápas. Možno niekto hovorí, že aj kľúčový. Ja si myslím, že v tejto skupine sa bude rozhodovať až v záverečných stretnutiach,“ domnieva sa český tréner Slovákov.

Zdôraznil, že E-skupina je mimoriadne vyrovnaná, čo podľa neho potvrdil už jej doterajší priebeh.

„Chorváti sú veľkí favoriti. Ale v skupine môže každý zdolať každého, čo potvrdili aj Maďari, ktorí si doma poradili s Chorvátmi. Veríme, že budeme úspešní, ale nechceme dávať nijaké prognózy. Nebudeme veľkohubí. Sústredíme sa na seba a na naše výkony. Kto je a kto nie je favorit, to sa ukáže na ihrisku.“

Hapal na najbližšie stretnutia nominoval až 25 futbalistov. Sú medzi nimi štyria brankári, len dvaja hráči zo slovenskej ligy a do tohto počtu sa nezmestil Miroslav Stoch, ktorý na jar v tíme nechýbal. Tréner to vysvetlil najmä tým, že menil dres a v novom pôsobisku v Solúne nemá ešte pevnú pozíciu.

„Je to jeden z dôvodov. Je to skúsený hráč, boli by sme radi, keby bol v kádri. Prišiel do Solúnu, kde ho bral tréner, ktorý už v klube nie je. Zatiaľ sa nedostal do základnej zostavy, ba naposledy ani do nominácie na zápas. Preto sa ocitol teraz medzi náhradníkmi, ale stále zostáva členom reprezentačného kádra a uvidíme, aká bude situácia v ďalších stretnutiach,“ pokračoval tréner.

Reprezentanti sa stretnú v nedeľu popoludní v Šamoríne. Zápas s finalistami MS 2018 Chorvátskom sa uskutoční v piatok 6. septembra v Trnave (začiatok 20.45), štadión je už vypredaný.

„Zídeme sa po dlhšom čase, lebo prestávka bola dlhšia, hráči absolvovali prípravné zápasy a len nedávno sa začali súťaže. Sme na tom všetci veľmi podobne. Bude dôležité, v akej forme a pohode prídu hráči na zraz,“ pripomenul Hapal.

Brankári: Martin Dúbravka (Newcastle United/Angl.), Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň/ČR), Marek Rodák (FC Fulham/Angl.), Dominik Greif (ŠK Slovan Bratislava)

Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín/Nem.), Ľubomír Šatka (Lech Poznaň/Poľ.), Milan Škriniar (Inter Miláno/Tal.), Denis Vavro (Lazio Rím/Tal.), Martin Valjent (RCD Mallorca/Šp.), Dávid Hancko (AC Sparta Praha/ČR), Róbert Mazáň (CD Tenerife/Šp.)

Stredopoliari: Stanislav Lobotka (Celta Vigo/Šp.), Patrik Hrošovský (KRC Genk/Belg.), Ján Greguš (Minnesota United/MLS), Juraj Kucka (Parma Calcio 1913/Tal.), Matúš Bero (Vitesse Arnhem/Hol.), Marek Hamšík (Ta-lien I-fang/Čína), Ondrej Duda (Hertha Berlín/Nem.), László Bénes (Borussia Mönchengladbach/Nem­.), Albert Rusnák (Real Salt Lake/MLS), Róbert Mak (Zenit Petrohrad/Rus.), Lukáš Haraslín (Lechia Gdansk/Poľ.)

Útočníci: Michal Ďuriš (Anorthosis Famagusta/Cyp.), Pavol Šafranko (Sepsi OSK/Rum.), Róbert Boženík (MŠK Žilina)

Náhradníci: Kristián Koštrna (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Branislav Niňaj (Fortuna Sittard/Hol.), Lukáš Štetina (AC Sparta Praha/ČR), Branislav Sluka (MŠK Žilina), Jakub Považanec (FK Jablonec/ČR), Erik Pačinda (Korona Kielce/Poľ.), Nikolas Špalek (Brescia Calcio/Tal.), Miroslav Stoch (PAOK Solún/Gréc.), Jaroslav Mihalík (Cracovia Krakov/Poľ.), Róbert Pich (Slask Vroclav/Poľ.), Samuel Mráz (FC Empoli/Tal.)

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom