Najlepšie by bolo, keby postúpili Slováci aj Maďari, vraví Világi. DAC myslí na titul

SITA | 26.12.2018 14:19
dac aréna, oszkár világi, dunajská streda, Foto: ,
Majiteľ futbalového klubu DAC Dunajská Streda Oszkár Világi.
Majiteľ slovenského futbalového klubu FC DAC 1904 Dunajská Streda Oszkár Világi vníma končiaci sa kalendárny rok v pozitívnom duchu. Priznal, že ostatné mesiace priniesli v súvislosti s činnosťou klubu zo Žitného ostrova viacero skvelých momentov, ktoré mu navždy zostanú v pamäti.

"Náš klub sa po 25 rokoch predstavil v pohárovej Európe. Nikdy nezabudnem na májový ligový zápas v Ružomberku, v ktorom sme si zabezpečili miestenku v Európskej lige. Nezabudnuteľná pre mňa zostane aj odveta 1. predkola EL na ihrisku Dynama Tbilisi, keď sme v posledných desiatich minútach otočili stav stretnutia na 2:1 (prvý zápas 1:1, pozn.) a postúpili ďalej.

Samozrejme, dokončujeme štadión a slávnostne sme spustili aj našu mládežnícku akadémiu. Tento rok bol plný skvelých okamihov a aj keď sa vyskytlo niekoľko menej príjemných, celkovo máme za sebou veľmi dobré obdobie, z čoho mám veľkú radosť," povedal Világi v rozhovore pre Nemzeti Sport.

DAC zažil na domácej ligovej scéne vydarenú jesennú časť. Vo Fortuna lige 2018/2019 figuruje na 2. mieste s osembodovou stratou na vedúci Slovan Bratislava. Mužstvo podľa Világiho negatívne nepocítilo letný odchod talianskeho trénera Marca Rossiho, ktorý sa presunul na lavičku maďarskej reprezentácie. Jeho miesto v Dunajskej Strede zaujal Nemec Peter Hyballa.

Jakub Paur z AS Trenčín a Zsolt Kalmár z FC DAC... Foto: SITA, Martin Havran
FUTBAL-FL: Dunajská Streda - Trenèín Jakub Paur z AS Trenčín a Zsolt Kalmár z FC DAC 1904 Dunajská Streda v akcii.

"Dobrou správou je to, že po zmene trénera nedošlo k narušeniu mužstva. Naopak, domnievam sa, že hráme ešte dynamickejší, rýchlejší a technickejší futbal. Rossi postavil tím, ktorý pod jeho vedením absolvoval kvalitnú zimnú a neskôr aj letnú prípravu. Pod Hyballom sú hráči fyzicky aj psychicky ešte silnejší.

Spomeniem napríklad Zsolta Kalmára, z ktorého sa stal líder mužstva. To isté platí aj o slovenskom reprezentantovi do 21 rokov Christiánovi Hercovi, ktorý napriek mladému veku prevzal na svoje plecia veľké bremeno. Takto by som mohol spomenúť aj ďalších chlapcov," doplnil mecenáš dunajskostred­ského klubu.

Világi sa pristavil aj pri jesennom odchode Marina Ljubičiča a Erika Pačindu, ktorí v ostatných rokoch patrili k základným kameňom mužstva DAC.

„Bavíme sa o dvoch hráčoch, ktorí si nemohli zvyknúť na štýl práce nového trénera. Pri skladbe mužstva na zápasy v klube nemyslíme na jednotlivcov, ale na vytvorenie tímu, ktorý bude schopný vyhrať. Niektorí to teda znášali ťažšie. Namiesto toho, aby zabojovali o svoje miesta, vzdali sa. Ich odchodmi však nedošlo k oslabeniu mužstva, čo sa týka mentálnej stránky a tímového ducha,“ poznamenal.

Dobré výkony dunajskostredských hráčov vzbudili záujem mnohých zahraničných klubov. Ako príklad môže poslúžiť útočník z Pobrežia Slonoviny Vakoun Issouf Bayo. Po desaťgólovom strelcovi doterajšieho priebehu ligového ročníka zatúžil turecký veľkoklub Galatasaray Istanbul. Világi však podotkol, že v zimnej prestávke nenastane veľký pohyb v kádri DAC:

„Takéto správy neriešime, v tejto záležitosti neboli a nie sú žiadne konkrétne rokovania. Mali by sme si počkať na koniec jarnej časti sezóny a potom sa môžeme zhovárať o tom, kto zostáva a kto odíde. Stále máme šancu vyhrať majstrovský titul. Nechceme sa toho vzdať. Máme v pláne príchody hráčov, ale predovšetkým smerom do našej akadémie. Snažíme sa získať viac mladých hráčov z Maďarska, ktorí sa rozhodli rozvíjať svoje schopnosti v DAC.“

Dunajskostredčania sa už nevedia dočkať 16. februára, keď v zápase so Slovanom Bratislava slávnostne pokrstia dokončenú MOL Arénu.

Radosť futbalistov a fanúšikov Dunajskej Stredy. Foto: SITA, Martin Havran
Nitra, Dunajská Streda Radosť futbalistov a fanúšikov Dunajskej Stredy.

„Bude to veľký deň a veľký zápas. Už sa na to pripravujeme a máme prichystaný scenár. Zatiaľ však nepoznáme výsledok zápasu. So Slovanom to bude veľký súboj. Aj tím z Bratislavy bude mať nový štadión, oslávi výročie svojho vzniku. To však neznamená, že sa musí stať majstrom. Do roku 2019 si prajem, aby sme mali skvelé mužstvo a boli aspoň takí dobrí ako v tomto roku. Alebo aj silnejší a opäť si zahrali v európskych pohároch, zakaždým mali ‚plný dom‘ a pravidelne rozsievali radosť pre viac ako 10-tisíc fanúšikov na tribúnach,“ skonštatoval Világi.

Majiteľ DAC ponúkol pohľad aj na to, že Slovensko a Maďarsko sa ocitli v jednej kvalifikačnej skupine o postup na majstrovstvá Európy 2020.

„Najlepšie by bolo, keby zo skupiny postúpili obidve tieto mužstvá, pretože DAC v nich má svoje hráčske zastúpenie. Pre slovenské aj maďarské národné mužstvo to bude vzrušujúci rok. V marci to bude duel dvoch vyrovnaných tímov, mali by sme si to užívať,“ uzavrel Oszkár Világi pre Nemzeti Sport.