Kozák ich nevyužíval. Hapalovi prinášajú nové možnosti

Michal Gavroň | 30.10.2018 15:47
stoch jednrišek Foto: , ,
Miroslav Stoch, Erik Jendrišek a Adam Zreľák. Siahne po nich nový tréner SR Pavel Hapal?
Každý tréner má právo zvoliť si hráčov podľa svojho gusta. Takých, ktorí mu sedia do hernej koncepcie. Budujú tímového ducha. Zlepšujú atmosféru v kabíne. Nielen vďaka futbalovej kvalite, ale aj charakterovým vlastnostiam. A navyše - sú ochotní pre úspech obetovať na ihrisku modriny či zranenia.

Hráči, na ktorých sa bývalý tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák dlhodobo spoliehal, túto rolu plnili do bodky. Najdlhšie slúžiacemu trénerovi národného mužstva pridali ešte jedno prestížne naj. Najúspešnejší. Veď víťazstvo nad Španielskom 2:1, úspech nad Nemeckom (3:1), hoci len v príprave či prvá účasť na majstrovstvách Európy zarezonovali.

Kozákovo miesto zaujal Pavel Hapal. Bývalý tréner Nitry, Žiliny, Senice či slovenskej reprezentácie do 21 rokov má o tunajšom futbalovom dianí prehľad. Vie, ktorí hráči mu môžu pri jeho začiatkoch v najdôležitejšej trénerskej funkcii v krajine pomôcť.

Viacerí z nich nemali svoje miesto v Kozákových nomináciách či zostavách. Pre jedného nechcení, pre ďalšieho vhodné alternatívy. Aj taký býva futbalový chlebík.

Miroslav Stoch v drese SK Slavia Praha. Foto: SITA, Martin Havran
stoch Miroslav Stoch v drese SK Slavia Praha.

Zlý muž v životnej forme

Miroslav Stoch si naň zarábal v rôznych destináciách. Carlo Ancelotti mu dal šancu v Chelsea. Z Londýna si odskočil na rok do Enschede a stal sa holandským šampiónom. Cez Turecko, Grécko a Spojené arabské emiráty sa vlani v lete vrátil bližšie k rodnej krajine.

Hoci v Slavii Praha plní rolu kľúčového muža, dvere do reprezentácie boli pre neho zatvorené. Kozák i Stoch sa po ME 2016 dostali do konfliktu, po ktorom si ani jeden nevedel predstaviť vzájomnú spoluprácu.

"Nemyslím si, že som pod trénerom Kozákom dostal veľa priestoru, ako to tvrdil,” hovoril Stoch. Nepáčilo sa mu, že ho kouč využíval prevažne ako striedajúceho hráča v záverečných minútach.

"Incident medzi nami v lietadle nebol prvý prípad, ale štvrtý. Tri som mu prepáčil, lebo vedel pomôcť mužstvu v závere zápasu. Úprimne, Stoch pre mňa nebol kľúčový hráč,” reagoval Kozák.

Či ním 29-ročný rodák z Nitry bude pre nového kormidelníka, je otázne. Isté je nateraz len to, že ak si Stoch udrží formu, Hapal ho nominuje.

"Uvidíme, ako sa k tomu postaví. Chcem nastaviť pravidlá pre neho i siedmich hráčov z ostatnej kauzy po zápase s Českom. Stoch je pre národný tím zaujímavý hráč,” reagoval Hapal.

Krídelník mu v pondelok poslal ďalší odkaz. Dvoma gólmi do siete Dukly Praha (4:1) sa výrazne priblížil k prekonaniu svojej strelecky najlepšej sezóny.

"S pánom Hapalom sme si párkrát zavolali, tento týždeň sa máme stretnúť. Porozprávame sa a bude na ňom, akú nomináciu zvolí. Nikdy som nepovedal, že nechcem reprezentovať. Keď ma zavolá, poteším sa. Bude mi cťou opäť nosiť slovenský dres,” povedal Stoch pre klubovú stránku.

Erik Jendrišek v reprezentačnom drese v roku 2009. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Erik Jendrišek Erik Jendrišek v reprezentačnom drese v roku 2009.

Zabudnutý i mladé pušky

Český odborník na prvej tlačovej konferencii pripustil, že osloví aj ďalších hráčov, ktorým Kozák nenašiel miesto v nomináciách. Spomenul aj Erika Jendriška.

"Je to hráč širšieho kádra. Portfólio futbalistov, z ktorého budeme vyberať, je veľké. Nomináciu zostavíme na základe výkonov hráčov a typológie futbalistov, ktorých budeme potrebovať do mužstva,” načrtol.

Rodák z Trstenej v pondelok strelil svoj šiesty gól v ôsmich stretnutiach gréckej ligy. Vďaka tomu okupuje druhú priečku medzi kanoniermi a Škoda Xanthi je o tri body bližšie k naplneniu sna o pohárovej Európe.

"Akoby sa na mňa na Slovensku zabudlo. Neviem prečo. Hrám v kvalitnej súťaži a dávam góly,” posťažoval sa Jendrišek, ktorý už absolvoval telefonát s Hapalom.

Je pravdepodobné, že rozhovoru sa dočkajú aj bývalé opory reprezentácie do 21 rokov. Jej niekdajší kormidelník pozorne sleduje vývoj kariéry hráčov, s ktorými sa dostal na ME 2017 do Poľska. Neušiel mu ani neúspešný pokus zverencov jeho nástupcu Adriána Guľu o postup na ME 2019.

Z oboch generácií si zrejme vyberie. Ako často staví na stopéra Denisa Vavra, kreatívneho stredopoliara Lászlóa Bénesa či na útočníka Adama Zreľáka, ukáže čas.

"Zmien nebude veľa. Týka sa to najmä skúsenejších hráčov. Máme v hlave istú víziu, ale je ešte skoro, aby sme niečo uzatvárali. Nomináciu na novembrové zápasy Ligy národov proti Ukrajine a v Česku čoskoro zverejníme. Neočakávam v nej žiadnu zásadnú obmenu,” uzavrel Hapal.