Real žiada od Ronalda, aby oznámil, že odchádza z vlastnej vôle

ČTK | 07.07.2018 17:46
Juventus, Cristiano Ronaldo Foto: ,
Dres Juventusu s menom Cristiana Ronalda na jednej z turínskych ulíc.
Rokovanie o prestupe Cristiana Ronalda z Realu Madrid do Juventusu Turín brzdí nezvyčajná požiadavka prezidenta Realu Florentina Péreza.

Podľa španielskych a talianskych médií nechce byť zapísaný do histórie ako ten, kto donútil Ronalda k odchodu, preto po päťnásobnom najlepšom futbalistovi sveta chce, aby oznámil, že odchádza z vlastnej vôle. Potom vraj Pérez dodrží pôvodnú dohodu a nebude navyšovať prestupovú sumu stanovenú na 100 miliónov eur.

Podľa denníkov Marca, AS a Corriere dello Sport chce Pérez, aby Ronaldo prevzal plnú zodpovednosť za prestup a vyvrátil špekulácie o tom, že ho k odchodu donútili spory s vedením. Inak hrozí, že Real bude požadovať za prestup vyššiu sumu, čo by mohlo byť mimo možnosti talianskeho klubu.

Hviezdny Portugalčan sa ale údajne bráni podpísať dohodu, podľa ktorej by ani v budúcnosti nesmel uverejniť svoju verziu.

Hviezdny útočník Cristiano Ronaldo s... Foto: SITA/AP, Paul White
Florentino Pérez, Cristiano Ronaldo Hviezdny útočník Cristiano Ronaldo s prezidentom Realu Madrid Florentinom Pérezom na archívnej snímke.

Juventus však na Ronalda netlačí a dáva mu čas situáciu vyriešiť k spokojnosti všetkých. Turínsky klub totiž sám potrebuje doriešiť svoje záležitosti, ako na Ronalda získať potrebné peniaze. Plánuje totiž predať aspoň jedného z dvojice Gonzalo Higuaín a Daniele Rugani do Chelsea, kam by ich chcel tréner Maurizio Sarri.

Lenže jeho príchod do Chelsea sa naťahuje, keďže Sarri má stále platnú zmluvu s Neapolom, ktorej majiteľ Aurelio De Laurentiis nemá rád Juventus a zdržiavaním uvoľnenia Sarriho sa mu údajne snaží skomplikovať angažmán Ronalda.

Talianske médiá tiež poukazujú na to, že Ronaldovi sa ponuka Juventusu pozdáva aj kvôli špeciálnemu talianskemu zákonu, podľa ktorého by musel odvádzať za príjmy zo zahraničia iba 100-tisíc eur ročne. Väčšinu z príjmov z reklám a mimofotbalovej činnosti by si tak mohol nechať a nezdaniť. V Španielsku naopak musí zaplatiť pokutu 18,8 milióna eur za daňové úniky z osobnostných práv.

Taliansko však v roku 2017 zaviedlo zákon, ktorý má na Apeninský polostrov prilákať hviezdy zo zahraničia a investorov.

Podľa bývalého talianskeho reprezentanta Cristiana Vieriho by na Ronaldovom príchode Taliansko veľmi zarobilo, pretože by to bola veľká vzpruha pre celý taliansky futbal, ktorý sa nachádza vo veľkej kríze aj kvôli absencii reprezentácie na majstrovstvách sve­ta.

„Pre taliansky futbal by to bolo ako výhra v lotérii. V zahraničí sa o Serii A veľa nehovorí, pretože tu nehrajú tie najväčšie hviezdy ako v Španielsku a Anglicku. Ale Ronaldo to môže zmeniť. Každý by mal motiváciu sledovať taliansku ligu každý víkend a zaujímať sa, koľko dal Ronaldo gólov,“ vyhlásil Vieri.