DIÁR Z MS: Hodina po

Michal Zeman | 21.06.2018 17:06
futbal ms lužniki Foto: ,
Moskovský štadión Lužniki počas MS.
Na stretnutí Portugalsko - Maroko bol na štadióne v Lužnikách, ako hovoria futbalisti, plný dom (až to mnohých prekvapilo, pretože pôvodne súboj nepatril obsadením medzi najatraktívnejšie, ale Ronaldovo čaro asi zaberá).

Zostanete po zápase chvíľu sedieť na tribúne, dopisujete posledné poznámky do počítača a podvedome vnímate pozápasovú atmosféru. Oslavy víťazov, tradičné ďakovačky divákov i hráčov.

Po štvrťhodine zdvihnete opäť zrak od obrazovky a štadión je prázdny. Len zopár novinárov na tribúne mamutieho stánku ešte dokončuje svoju prácu. Osemdesiattisíc ľudí akoby sa vyparilo.

Hodinu po je v areáli štadióna pokoj. Opúšťajú ho posledné skupinky zabudnutých fanúšikov, ktorí mieria k metru. Na miesta, kde sa pred maličkou chviľkou premávali tisíce ľudí, nabehli upratovacie čaty.

Diváci sa zatiaľ správajú na úrovni. Usporiadatelia a vojaci utvoria široký koridor, ktorý ich spoľahlivo nasmeruje na stanicu metra Sportivnaja.

Dobrovoľníci vás neustále informujú o situácii. Vlakové súpravy prichádzajú jedna za druhou a odvážajú fanúšikov. O lístky sa starať nemusia. V deň zápasu je doprava grátis.

Už hodinu po na Červenom námestí alebo v inej časti Moskvy Portugalčania oslavujú víťazstvo a spolu s Maročanmi sypú superlatívy na Ronalda. V okolí štadióna kmitajú desiatky ľudí.

Po takej mase zostane more odpadkov a neporiadku. Papiere, poodhadzované poháre od piva či koly, plné kontajnery. Čoskoro je všetko v absolútnom richtigu. Akoby sa tu v tento deň nič mimoriadne nedialo.

Rusi to zvládajú aj vďaka enormnému množstvu ľudí, ktorých nasadili, aby zabezpečili všetko potrebné.

Organizáciu zápasu, bezpečnosť a všetko, čo s tým súvisí, majú premakané na najvyššej úrovni.