Trnava môže získať titul, ale musí byť lepšia. Tréner: Sme na úrovni DAC a Ružomberka

Michal Zeman | 05.03.2018 15:52
Spartak Trnava - DAC Dunajská Streda Foto: ,
Futbalisti Spartaka Trnava.
Futbalisti Spartaka Trnava začnú nadstavbovú časť najvyššej súťaže zápasom s Trenčínom. Získali o 14 bodov viac ako ich najbližší súper a pred druhým Slovanom majú stále deväťbodový náskok. Využijú túto výhodu a získajú po 45 rokoch titul, ich prvý v slovenskej ére? Môžu sa z neho tešiť, ale musia byť lepší a úspešnejší ako doteraz.

S najlepšími získali len 14 bodov

Trnavčania dosiahli v základnej časti pozoruhodnú bilanciu – s mužstvami z druhej výkonnostnej skupiny ani raz nezaváhali. Získali s nimi plný počet, 36 bodov z doterajších 50 a vďaka tomuto zisku ušli najväčším súperom.

S tímami z prvej šestky už neboli zďaleka takí úspešní. Nevybojovali ani polovicu možných bodov – z desiatich zápasov si ich pripísali štrnásť. Dá sa očakávať, že tento zisk by im teraz ani s deväťbodovým náskokom nemusel stačiť.

„Aj keby sme mali len náskok jedného bodu, myslím, že by to nebolo vôbec zlé,“ vyhlásil trnavský tréner Nestor El Maestro pred sobotňajším zápasom v Dunajskej Strede.

Poukazoval najmä na to, že s Trnavou pred sezónou málokto rátal ako s kandidátom na titul. Jeho zverenci už teraz získali o sedem bodov viac ako vlani za celý ročník (30 kôl).

Zákrok brankára Dunajskej Stredy Patrika Maceja... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Patrik Macej, Martin Tóth Zákrok brankára Dunajskej Stredy Patrika Maceja pred Trnavčanom Martinom Tóthom v poslednom kole základnej časti ligy.

El Maestro: Každý zápas teraz bude ťažký

Trnavský kouč viackrát odmietol, že jeho tím patrí k horúcim favoritom na zisk titulu. Do tejto pozície od začiatku pasoval Slovan a Žilinu. Ani jeden z týchto tímov však nezvládol podľa predstáv jesennú časť súťaže a Žilinčania ani jarný štart

„Sme spokojní s výsledkom, ktorý sme dosiahli v základnej časti. Sme momentálne najlepšie mužstvo v súťaži a na to sme veľmi hrdí. Niečo robíme určite dobre. Teraz bude pre nás každý zápas ťažký a uvidíme, ako to zvládneme,“ vyhlásil po základnej časti súťaže El Maestro. Podľa neho zostávajú naďalej hlavnými konkurentmi jeho mužstva Ružomberok a Dunajská Streda.

„Sme na rovnakej úrovni ako tieto tímy,“ domnieva sa trnavský tréner. Spartak má s oboma v doterajšom priebehu ročníka lepšiu bilanciu. Ani s jedným neprehral. S Ružomberkom (2:0, 1:1) i s Dunajskou Stredou (2:0, 0:0) vybojoval po štyri body.

Ševela: Nadstavba nám môže vyhovovať

V základnej časti boli Trnavčania zo súperov z prvej šestky stopercentní len v súbojoch s Trenčínom (2:1, 2:1). Pre lídra súťaže je však pred pokračovaním ligy výstrahou, že so Slovanom a Žilinou zatiaľ všetky zápasy prehral, z dvanástich možných bodov nemá ani jeden. Najväčšia hrozba mu aktuálne hrozí od bratislavského tímu, ktorý je k Trnave najbližšie.

Tréner Slovana Martin Ševela. Foto: TASR, František Iván
Slovan Ševela Tréner Slovana Martin Ševela.

Belasí sa však rečiam o majstrovských ambíciách na prahu jari vyhli. Hlavným cieľom podľa trénera Martina Ševelu zostáva opäť po veľkých zimných zmenách budovanie mužstva na nadchádzajúcu sezónu.

"Postrácali sme body s papierovo slabšími súpermi, ktorí sú v druhej šestke. Z tohto pohľadu nám bude vyhovovať, že nás v nadstavbe čakajú atraktívne a otvorené zápasy. Máme kvalitu, aby sme postupnými krokmi išli od zápasu k zápasu za víťazstvami. Čo bude na konci, to uvidíme, veď Trnava má veľký náskok. Myslím si, že nový systém nám môže vyhovovať,“ vyjadril sa Ševela na klubovej stránke.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ