Veľký pohyb opôr národného tímu. Neviem to ovplyvniť, vraví Kozák

Michal Zeman | 13.09.2017 09:00
Milan Škriniar, Harry Kane Foto: ,
Slovenský obranca Milan Škriniar v súboji s útočníkom Anglicka Harrym Kaneom.
Tomáš Hubočan v uplynulom kole sedel už na lavičke tureckého Trabzonsporu. Do hry ešte nezasiahol. Tesne pred uzavretím prestupového trhu sa stal nielen štvrtým Slovákom v špičkovom tureckom klube, ale aj ďalším popredným reprezentantom, ktorý toto leto zmenil klubové farby.

Dres menili šiesti kľúčoví hráči

Žilinský rodák, ktorý najbližšiu nedeľu oslávi 32. narodeniny, opustil dočasne (?) francúzsku ligu, Olympique Marseille a dal prednosť najvyššej tureckej súťaži. Ide o jedného z kľúčových hráčov národného tímu a Štefan Tarkovič, asistent trénera Jána Kozáka, jeho krok schvaľuje.

„Ocitol sa v situácii, keď mu nový tréner nedoprial dostatočný priestor. Vzhľadom na vek, ambície a schopnosti sa dostal do nevýhodnej pozície. Je pravdou, že odohral niekoľko zápasov, ale on sám chce hrať futbal v klube, v ktorom sa dobre pripraví na reprezentačné zápasy, a tak sa rozhodol odísť tam, kde je väčšia pravdepodobnosť a šanca, aby pravidelne hrával. Z tohto pohľadu je jeho krok logický a myslím si, že správny," hodnotil Tarkovič na stránke SFZ.

Nikdy doteraz nebol pohyb hráčov, ktorí patria do užšieho kádra reprezentácie, taký veľký. Z nedávnej základnej zostavy v kvalifikačných stretnutiach so Slovinskom a Anglickom si našli nové kluby až šiesti futbalisti. Okrem Hubočana aj brankár Dúbravka, obranca Škriniar, stredopoliari Kucka, Lobotka a Mak.

Opory reprezentácie stáli 34 miliónov

Dovedna vyšli ich nových zamestnávateľov na necelých 34 miliónov eur, z čoho však dve tretiny musel zaplatiť Inter Miláno za Milana Škriniara. V dvoch prípadoch nešlo o prestupy, ale o hosťovania (Hubočan, Mak). Sumu, ktorú vysolili kluby za šiestich Slovákov, v súčasných podmienkach platia popredné kluby v prestížnych súťažiach za jedného dobrého hráča.

Z kádra reprezentantov ešte prestúpil obranca Štetina, ktorý sa v Prahe presťahoval z Julisky na Letnú. Veľký záujem vypukol o hráčov úspešného výberu do 21 rokov. Vo finálovom turnaji ME v Poľsku si v lete zahrali aj Škriniar či Lobotka. Po návrate zo šampionátu sa sťahovali do iných klubov aj ďalší – Jakubech, Niňaj, Zreľák, Chrien, Šafranko, Vavro. Hromada sa upísal Slavii už pred ME.

Zmeny klubov sa môžu dočasne prejaviť na výkonoch hráčov. Zvykajú si v novom prostredí a čaká ich boj o miesta v zostave. Je potešiteľné, že zatiaľ sa najrýchlejšie adaptujú mladí futbalisti, ktorí sa stávajú oporami áčka – Škriniar a Lobotka. Spolu s niektorými ďalšími mladíkmi by sa už čoskoro mali stať ťahúňmi prvej reprezentácie krajiny.

Tréner verí: pocíti to národný tím

Tréner Ján Kozák si pred dvoma kľúčovými zápasmi v kvalifikácii MS 2018 so Škótskom a Maltou, ktoré sa uskutočnia o necelý mesiac, najmä želá, aby boli hráči zdraví a čo najviac v kluboch hrávali. Ako reagoval na mimoriadny prestupový pohyb?

„Neviem ho nijako ovplyvniť, ide to mimo mňa. Každému hráčovi prajem, má svoju hlavu a ak má možnosť, nech si nájde lepší tím a lepšie podmienky. Som rád, že aj mladší hráči sa dostali do mužstiev, kde majú perspektívu. Ak sa v nich presadia, bude to dobré aj pre slovenský futbal a jeho reprezentáciu. Ak si nájdu miesto v kvalitných tímoch, dennodenný tréning a zápasy v konkurencii kvalitných hráčov im dajú veľa," zdôraznil slovenský kouč.

O kľúčových hráčoch svojho mužstva doplnil. „Výborne sa chytil Milan Škriniar v Interi Miláno. Nie je to vôbec jednoduché v takom veľkom klube a na takom dôležitom poste. Teší ma, že aj Kucka po prestupe hráva. Po zmene dresu som videl v úvodných zápasoch Maka, aj pohybovo, aj futbalovo ich zvládol na slušnej úrovni," uzavrel Ján Kozák.

Letné prestupy kľúčových reprezentantov
Martin Dúbravka Dukla Praha – Sparta Praha voľný hráč
Milan Škriniar Sampdoria Janov – Inter Miláno 23 miliónov eur
Juraj Kucka AC Miláno – Trabzonspor 5 milionov eur
Stanislav Lobotka Nordsjaelland – Celta Vigo 5 miliónov eur
Róbert Mak Zenit Petrohrad – PAOK Solún 600-tisíc eur*
Tomáš Hubočan Olympique Marseille – Trabzonspor 250-tisíc eur*

* – hosťovanie