Dal si gól? Áno, šesť. Z Rooneyho kúskov padali okuliare

Adam Zelinka | 10.07.2017 14:24
Zapamätajte si toto meno, veľmi dobre si ho zapamätajte. Dámy a páni, toto je Wayne Rooney! Pri emotívnych výkrikoch futbalového komentátora behali nejednému fanúšikovi po tele zimomriavky. Predchádzali im okúzľujúce okamihy, ktorých hlavným hrdinom sa stal vtedy len 16-ročný mladík.

Pehy na tvári, výraz boxera

Bol október 2002 a na štadión Evertonu pricestoval hviezdami nabitý Arsenal Londýn – aktuálny anglický šampión, ktorý ťahal výnimočnú sériu. V lige neprehral tridsať zápasov v rade. Zdalo sa, že premožiteľa nenájde ani pri rieke Mersey. Za nerozhodného stavu 1:1 to však prišlo – moment, ktorý mnohým vyrazil dych.

V záverečnej minúte si vysokú loptu poľahky zo vzduchu stiahol Rooney. Nezľakol sa trojice obrancov, dvomi dotykmi si ju odvážne posunul vpred. Na legendárneho brankára Davida Seamana vzápätí vyslal strelu, ktorá sa obtrela o brvno a vypredané tribúny jasali od úžasu.

„Odkedy som prišiel do tejto krajiny, nevidel som väčší anglický talent. Žiadneho iného futbalistu mladšieho ako dvadsať rokov s podobnými kvalitami tu nenájdete. Za to vám ručím," rozplýval sa aj Arsene Wenger, tréner konkurenčného Arsenalu.

Francúzsky expert hovoril o Rooneym. Pehavý mladík s postavou boxera si podmanil futbalový svet od prvého okamihu, ako vybehol na súťažný trávnik.

„Na tú chvíľu si pamätám doteraz," spomínal pred časom Bob Pendleton, dlhoročný skaut Evertonu a objaviteľ Rooneyho. „Celá moja rodina vlastní sezónne permanentky na zápasy Evertonu. Syn Robert sedel vedľa mňa – spolu s mojou manželkou a dcérami. V okamihu, keď Rooney strelil gól, Robertovi od úžasu spadli okuliare. Ešte aj vo chvíľach, keď sme opúšťali štadión, som zazrel, ako sa v dcériných očiach lesknú od dojatia slzy," dodal v rozhovore pre BBC.

Žiačik s gólovými nožničkami

Bol to nezabudnuteľný okamih. Z neznámeho chlapca urobil superhviezdu, o ktorú začali súperiť svetové veľkokluby. Nie div, že už o dva roky sa Rooney usmieval na fotoreportérov, ktorí ho zachytávali pozujúc v drese Manchestru United – nového zamestnávateľa.

Práve na Old Trafforde sa výnimočný talent začal meniť na legendu. Rooney sa okamžite prepracoval do základnej zostavy jedného z najslávnejších klubov sveta. Pomohol mu k zisku piatich titulov, k triumfu v Lige majstrov. Celkovo zdvíhal nad hlavu šestnásť trofejí.

V červenom drese strávil trinásť sezón. Odohral 559 zápasov, strelil 253 gólov a prekonal dlhoročný rekord legendárneho Sira Bobbyho Charltona. Vďaka spoľahlivosti, vernosti, nesporným kvalitám (i osobnostným) mu na ľavú ruku pripli dokonca kapitánsku pásku. Pocta, aká sa nedostane len tak hocikomu.

Rooney si ju však zaslúžil. Pre Manchester odviedol ohromný kus práce. V 31 rokoch však dospel do štádia, keď znovu zatúžil po návrate domov – do Evertonu. Teda na miesto, kde ako desaťročný strelil v súboji žiakov päť gólov Manchestru United – jeden z nich nožničkami. Na miesto, na ktorom sa ho Pendelton po jednom zo súbojov devätnásťročných tímov spýtal: „Hral si dnes? Koľko si dal gólov?"

Odpoveď vtedy ešte len pätnásťročného (áno, súperil s o štyri rokmi staršími chlapcami) Rooneyho prišla okamžite. „Áno, šesť," vravel mimo ihriska plachý, no na trávniku hráč s inštinktom gólového zabijaka.

Vábenie čínskych miliónov

Do Evertonu prichádza stratený syn. Odišiel v tínedžerskom veku, vracia sa na sklonku kariéry. S vizitkou najlepšieho strelca v dejinách anglickej reprezentácie. Ale aj hráča, ktorý už v Manchestri viac vysedával na lavičke, ako hral.

„Pre nás je však posilou. S ním v zostave naša kvalita vzrastie. Takýchto futbalistov u nás vítame s otvorenou náručou," netajil radosť po podpise zmluvy Ronald Koeman, tréner Evertonu. Rooneymu vyjadrili viaceré britské médiá obdiv. Napokon, pred lukratívnymi ponukami uprednostnil klub, v ktorom vyrastal a učil sa každé z písmenok futbalovej abecedy. Pritom ešte v zime mu ležala na stole lukratívna ponuka z Číny.

Vďaka platu vo výške 750-tisíc libier týždenne sa mohol stať najlepšie zarábajúcim futbalistom planéty. Lenže odolal, chcel pomôcť Manchestru k úspechom. Teraz má Rooney pred sebou novú výzvu – pre menej slávny liverpoolsky klub chce vybojovať prvú trofej od roku 1995. „To by bol jeden z vrcholov kariéry," uviedol s úsmevom 119-násobný anglický reprezentant.

Futbalové sny si plnil Rooney takmer na počkanie. Premení na realitu aj ten posledný?

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ