Protestoval aj futbalový zväz. Navrhne UEFA zmeny

Michal Zeman | 26.06.2017 17:51
Slovenský futbalový zväz (SFZ) reagoval na udalosti, ktoré sa odohrali uplynulú sobotu vo finálovom turnaji ME do 21 rokov.
zväčšiť Generálny sekretár SFZ Jozef Kliment na... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Jozef Kliment Generálny sekretár SFZ Jozef Kliment na archívnej snímke.

Šéfovi Európskej futbalovej únie (UEFA) Alexandrovi Čeferinovi poslal protestný list, ktorý podpísal prezident SFZ Ján Kováčik.

„Zdôraznili sme v ňom, že sme sa svedomito pripravovali na turnaj, venovali sme mu veľkú pozornosť, ale taký zápas, akým bol súboj Talianska a Nemecka, vrhol zlé svetlo na celý turnaj i na UEFA," zdôraznil generálny sekretár SFZ Jozef Kliment.

„Vyjadrili sme obrovské rozčarovanie nad tým, čo sa stalo. List sme koncipovali konštruktívne a požiadali sme prezidenta UEFA, aby sa váhou svojej autority a svojím vplyvom postaral o to, aby sa podobné prípady už nikdy v budúcnosti neopakovali. Zdôrazňujeme, že Nemcom a Talianom umožnil odohrať ich zápas tak, ako ho odohrali, zlý systém turnaja."

Kliment pripomína, že to nebola zo slovenskej strany slabosť, ale nenavrhli Čeferinovi nijaké konkrétne opatrenie na vylúčenie mužstiev z turnaja.

„Nechceli sme vyvolávať zbytočné emócie a vyhrocovať situáciu, vieme, že teraz už sotva niečo zmeníme a Nemcov z turnaja nevylúčia. Musíme byť reálni. Neboli dokazateľne porušené pravidlá, v tomto sa nedá veľmi o čo oprieť, ale spochybnili sa morálne, etické zásady športu, fair play. Je veľmi pravdepodobné, že podobne by v takejto situácii mohli postupovať aj iní. Preto si myslíme, že je potrebné zmeniť herný systém turnaja, aby k podobnému postupu nezvádzal," vysvetlil generálny sekretár SFZ.

V septembri chcú zástupcovia slovenského zväzu iniciovať zmeny. „Budeme mať stretnutie na úrovni šéfov a generálnych sekretárov európskych zväzov s vedením UEFA, akiste sa bude diskutovať aj na tieto témy. Navrhneme, aby sme sa bavili aj o zmenách, ktoré by zamedzili podobným prípadom."

Kliment ocenil aj podporu šéfa slovenskej vlády Róberta Fica, ktorý sa takisto obrátil na Čeferina osobným listom. „Potešila nás táto podpora futbalu, pre ktorý sa v poslednom čase veľa urobilo a uvedomuje si to aj premiér. Napísal prezidentovi UEFA veľmi korektný, citlivý protest, s jeho obsahom sa absolútne stotožňujeme."

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ