Kozáčik na protest vystúpil z hráčskej asociácie. Kvôli Rajtoralovi

ČTK | 26.04.2017 17:32
Matúš Kozáčik Foto: ,
Matúš Kozáčik.
Slovenský brankár Viktorie Plzeň Matúš Kozáčik vystúpil z Českej asociácie futbalových hráčov (ČAFH).

Rozhodol sa tak okrem iného kvôli vyhláseniu, ktoré ČAFH zverejnila po víkendovej samovražde Kozáčikovho niekdajšieho plzeňského spoluhráča Františka Rajtorala.

„Odsudzujem to, ako zneužili vo svoj prospech a pre svoju publicitu tragickú udalosť a nešťastie hráča, ktorého som osobne poznal. Je to neúctivé. Z ČAFH týmto okamžite vystupujem,“ uviedol Kozáčik. „Chcem požiadať aj médiá, aby k tragédii, ktorá sa stala pred pár dňami, pristúpili profesionálne a s citom,“ doplnil slovenský reprezentant.

ČAFH vo vyhlásení na svojom webe uviedla, že ju správa o Rajtoralovej smrti nesmierne zasiahla. Asociácia zároveň tvrdí, že sa s hráčmi snaží o psychických problémoch hovoriť.

„Problémom je, že sú tu kluby, ktoré nášmu stretnutiu s hráčmi kladú odpor. Nemáme potom šancu odovzdávať hráčom informácie. Nie sme tu a nikdy sme ani neboli, aby sme kritizovali kluby. Chceme informovať a vzdelávať. Smutné na všetkom je, že práve Plzeň je klubom, kde nás k hráčom pustiť nechcú,“ uviedol športový riaditeľ ČAFH Dominik Rodinger.

Podľa Kozáčika však ČAFH s hráčmi nekomunikuje tak, ako by mala. „Potvrdzujem pochybnosti, o ktorých sa hovorí v športovom prostredí v súvislosti s aktivitami ČAFH. Sám som sa v minulosti presvedčil, že ľudia z vedenia organizácie nemajú rešpekt k hráčom, mám negatívnu skúsenosť s komunikáciou s predsedníčkou asociácie,“ dodal Kozáčik na adresu Markéty Haindlovej.

Tridsaťjedenročný Rajtoral, ktorý naposledy pôsobil v Gaziantepspore, sa obesil vo svojom dome v Turecku. Podľa médií trpel psychickými problémami. Bývalý reprezentant prišiel do Turecka vlani v lete z Plzne spolu s Danielom Kolářom, ktorý v zime Gaziantepspor opustil.

Rajtoral sa podieľal na zisku štyroch plzenských titulov a dvakrát si zahral skupinu Ligy majstrov. Klub a fanúšikovia si uctia hráčovu pamiatku pri sobotňajšom ligovom dueli s Duklou Praha.

ČAFH je jednou z dvoch hráčskych asociácií v Česku. Vznikla v roku 2011, kvôli sporom s ňou ale Futbalová asociácia ČR vlani vypovedala memorandum o spolupráci. Vo februári vznikla druhá organizácia obhajujúce práva futbalistov Hráčska futbalová únia (HFU).