Diár: Rusi tiahnu na Lille

Michal Zeman | 14.06.2016 10:00
ME 2016 Rusko - Anglicko Foto: ,
Ruskí hráči oslavujú vyrovnávajúci gól. Budú sa tešiť aj proti Slovensku?
Z Rusov ide strach. Nie z futbalistov, s ktorými sa v stredu stretnú Slováci, ale z niektorých jeho fanúšikov.

V marseillských uliciach si urobili bojovú zónu. Ani Angličania nie sú nejakí baránkovia a nenechali si brnkať do nosa. Výsledkom je zopár desiatok zranených, štyria vážne.

Bezpečnostné sily sa chystali na teroristov, sú v bojovej pohotovosti, ale teraz im šampionát rozvracajú takpovediac zvnútra fanúšikovia. Asi nejde o náhodu, už oznámili, že iniciátormi incidentov bolo viac ako 150 Rusov so špeciálnym výcvikom, ktorí boli vyzbrojení bodnými zbraňami. Teraz zurvalci tiahnu na Lille, kde ich čaká Slovensko. Azda ich organizátori včas spacifikujú.

Rusov neminie mastná pokuta a UEFA im už pohrozila, že ich spolu s Angličanmi môžu v krajnom prípade vypoklonkovať aj z turnaja. To by však sotva zastavilo vlnu násilia.

Pred súd nepostavili ani jedného z iniciátorov, všetci sa vyparili ako gáfor. Polícia oznámila, že boli výborne organizovaní a na akciu nachystaní. Francúzske orgány dokonca hovoria o partizánskej vojne v uliciach. Pred zrýchlený súd sa podľa všetkého nedostali neviniatka, ale boli to len malé ryby.

Francúzi majú strach. Okamžite ich napadla historická paralela, ktorá je dodnes ich bolestnou traumou. Na predchádzajúcom šampionáte na ich pôde, čo bolo pred osemnástimi rokmi, chuligáni z Nemecka zmlátili a ťažko zranili francúzskeho policajta Daniela Nivela.

Ten prežil dlhý čas v kóme a po ťažkých zraneniach sa už nedal nikdy dokopy. Nemecký zväz ho teraz pozval na ich prvý zápas s Ukrajinou ako čestného hosťa…

Organizátori musia urobiť maximum, aby sa zo slušných ľudí, tobôž ochrancov zákona nestávali na takýchto turnajoch ďalší invalidi. Inak by to bola ťažká prehra celého podujatia.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ