Bitku miliónov vyhral Manchester. Kto získa titul?

Adam Zelinka | 08.08.2015 08:00
Stane sa londýnska Chelsea prvým úspešným obhajcom anglického titulu od roku 2009? Vráti sa trofej pre čerstvého šampióna do Manchestru? Ak áno, kam? Do rúk United či City? Alebo ukončí dlhé čakanie svojich fanúšikov Arsenal?

Zisková Chelsea

V prípade, že dôverujete predpovediam expertov, neváhajte. Stavte peniaze na Chelsea. Jej triumf v novej sezóne Premier League, ktorá štartuje už dnes, je zaručený. Aspoň podľa názorov bývalých či súčasných hráčov, trénerov a novinárov, ktorých oslovila športová redakcia BBC. V boji o jednu z najvzácnejších klubových trofejí favorizuje 21 z 29 odborníkov mužstvo zo Stamford Bridge.

„Boj o titul bude vzácne vyrovnaný. Je viac ako isté, že sa doň zapojí štvorica tímov. Myslím si, že dominovať bude opäť Chelsea. Predurčujú ju k tomu skúsenosti a silný trénerský faktor. Predsa len, Mourinho je skvelý taktik,“ vraví Alan Shearer, bývalý anglický reprezentant. Pred dvadsiatimi rokmi priviedol v pozícii najlepšieho strelca ligy na anglický vrchol Blackburn. Súhlasia s ním i Ruud Gullit, Gary Lineker či Danny Mills.

Pred lanskou sezónou robili šéfovia v Chelsea všetko, aby nedali konkurencii šancu. Káder výrazne posilnili, angažovali Cesca Fábregasa či Diega Costu. Investované milióny sa im vyplatili. Počas tohto leta však majster nezískal žiadne veľké meno. Naopak, klub opustili legendy na čele s Frankom Lampardom či Didierom Drogbom.

„Vlani sme zareagovali na fakt, že nám unikol titul tým, že sme získali výrazné posily. Tento rok robia presne to isté v Arsenale, Liverpoole či Manchestri United. Všetci naši konkurenti vystužili kádre, a tak na nás čaká náročná obhajoba,“ tvrdí v rozhovore pre televíziu Sky Sports Mourinho.

Koniec čiernych dní Manchestru

Obavy Portugalčana sú oprávnené. Chelsea je zo štvorice kandidátov na zisk trofeje jediná, ktorá v letnom prestupovom období počíta zisky. Do nových tvári investovala zatiaľ 24 miliónov eur, z predaja zinkasovala 45. Jej najvýraznejšou posilou je strelec Radamel Falcao. Prišiel na hosťovanie z Monaka, v minulej sezóne neúspešne pôsobil v konkurenčnom Manchestri United.

Práve na Old Trafforde míňali doteraz najviac. Príchody Bastiana Schweinsteigera, Memphisa Depaya, Morgana Schneiderlina a ďalších zhltli už takmer 100 miliónov eur. Klub síce opustil Ángel Di María, no z Barcelony by mal prísť hviezdny krídelník Pedro.

„Máme dostatočne silný káder na to, aby sme na konci sezóny mohli povedať, že bola úspešná. Do mužstva prišlo viacero kvalitných hráčov, ktorí nám môžu výrazne pomôcť,“ myslí si podľa oficiálnej klubovej stránky kapitán a najväčšia hviezda tímu Wayne Rooney.

Zverenci Luisa van Gaala však budú pod obrovským tlakom. Dvadsaťnásobný šampión v predošlých dvoch sezónach zlyhal. Po odchode Alexa Fergusona do trénerského dôchodku šli výkony hráčov nadol a Manchester sa musel uspokojiť so siedmou, resp. štvrtou priečkou.

„Dva roky v skutočnosti nie sú dlhá doba, pre United je to však v prípade neúspechu v boji o titul celá večnosť,“ píše portál sportsnet.ca. „Dni, keď bol Manchester mimo hry, sú zrejme zrátané. Mužstvo je pripravené vrátiť sa na vrchol,“ dodáva autor článku.

Rekordný Sterling

Ambíciu pobiť sa o titul neskrývajú ani v Arsenale či Manchestri City. Jedinou výraznou letnou posilou Londýnčanov je brankár Petr Čech. Práve dlhoročná opora Chelsea by však mala mať na výkony zverencov Arsena Wengera výrazný vplyv. „S Čechom v bránke nám narástlo sebavedomie. S ním môžeme na úspechy pomýšľať podstatne smelšie,“ zdvíha súperom varovný prst stopér Per Mertesacker.

Česká hviezda už priviedla svojho nového zamestnávateľa k jednej významnej trofeji. Pred týždňom zdolal Arsenal v boji o anglický Superpohár práve Chelsea a rodák z Plzne neinkasoval od svojich bývalých spoluhráčov ani gól. „Vďaka Čechovi môžu získať o päť až desať bodov viac. Či to bude stačiť na titul, je otázne,“ prognózuje stredopoliar Jermaine Jenas.

Do hry o čelo tabuľky by mohli zasiahnuť aj Manchester City s Liverpoolom, v ktorého drese by mal opäť patriť k najväčším hviezdam slovenský reprezentačný kapitán Martin Škrtel. Práve tieto dva kluby sa postarali o najdrahší predsezónny prestup v rámci Premier League. City zaplatili za služby krídelníka Raheema Sterlinga 62 miliónov eur.

Vďaka tomu mohli v Liverpoole taktiež pristúpiť k veľkým nákupom. Za dvojicu ofenzívnych nádejí Christian Benteke – Roberto Firmino vyplatili na Anfield Road takmer 90 miliónov eur.

Najprestížnejšia a najsledovanejšia klubová súťaž planéty tak štartuje s mnohými zmenami. Aj s trojicou nováčikov. Medzi elitu sa vracajú Watford s Norwichom. Po prvý raz okúsi atmosféru Premier League Bournemouth – klub so 125-ročnou tradíciou.

Zaujímavé prestupy v Premier League
Ángel Di María Man. United Paríž St. Germain 63 miliónov
Raheem Sterling Liverpool Man. City 62 miliónov
Petr Čech Chelsea Arsenal 14 miliónov
Bastian Schweinsteiger Bayern Mníchov Man. United 18 miliónov
Memphis Depay PSV Eindhoven Man. United 27 miliónov
Christian Benteke Aston Villa Liverpool 47 miliónov
Álvaro Negredo Man. City Valencia 30 miliónov
Asmir Begovič Stoke Chelsea 11 miliónov
Morgan Schneiderlin Southampton Man. United 35 miliónov
Roberto Firmino Hoffenheim Liverpool 41 miliónov

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ