Anglicko je pripravené bojkotovať MS, ak zvolia Blattera

ČTK | 29.05.2015 10:50
Sepp Blatter Foto: ,
Sepp Blatter.
Predseda Anglickej futbalovej asociácie Greg Dyke povedal, že Anglicko je pripravené pripojiť sa k prípadnému bojkotu majstrovstiev sveta 2018, ak na piatkovom kongrese FIFA za prezidenta svetového futbalu znovu zvolia Seppa Blattera.

Možné nezapojenie sa európskych štátov do súťaží FIFA už skôr nevylúčil ani šéf UEFA Michel Platini.

UEFA uvažovala o tom, že bude bojkotovať už piatkovú voľbu v dôsledku stredajšieho zatknutia siedmich vysokých funkcionárov FIFA kvôli korupcii. Platini vyzval Blattera, aby odstúpil. Nakoniec sa voliť bude, ale v prípade víťazstva 79-ročného švajčiarskeho funkcionára zasadne UEFA 6. júna na rokovaní, na ktorom prerokuje svoj ďalší postup voči FIFA. Platini nevylúčil, že by jednou z variant mohol byť aj bojkot súťaží FIFA vrátane majstrovstiev sve­ta.

„Ak sa k tomu UEFA rozhodne a všetky štáty to budú chcieť, potom to bude správne. Nemôže sa k tomu rozhodnúť len pár krajín, bolo by to nefér aj k fanúšikom, ale ak sa k tomu UEFA rozhodne ako celok, tak my by sme sa k nim mali pripojiť,“ vyhlásil Dyke v rozhovore pre BBC.

Dykeov podpredseda David Gill už vo štvrtok na mítingu UEFA vyhlásil, že v prípade Blatterovho zvolenia odmietne nastúpiť do funkcie viceprezidenta vo výkonnom výbore FIFA, kam ho nedávno zvolili. Od zástupcov UEFA za to údajne zožal búrlivý potlesk.

Podľa bývalého prezidentského kandidáta a člena výkonného výboru UEFA Michaela van Praaga však zástupcovia UEFA o bojkote MS ešte nerokovali. „Zatiaľ to nebolo témou. Stretneme sa v pokoji v Berlíne počas finále Ligy majstrov a tam prerokujeme naše prípadné ďalšie kroky,“ povedal šéf holandského futbalu.