Kontrast Dortmundu: doma bieda, v Európe lesk

Adam Zelinka | 04.11.2014 09:00
Galatasaray - Dortmund Foto:
Momentka z predošlého vzájomného stretnutia Dortmundu s Galatasarayom.
Po viac ako desaťročnom čakaní sa pred tromi sezónami dočkali vytúženého titulu. V ďalších dvoch ročníkoch bundesligy obsadili zakaždým druhé miesto. K favoritom na popredné priečky patrili opäť, no realita je iná. Po necelej tretine súťaže sa krčia na priečkach znamenajúcich zostup.

Vo futbalovom Dortmunde ožívajú spomienky na rok 2008. Hrdý klub sa vtedy pozeral na najlepších z obrovskej diaľky a (napokon úspešne) bojoval zo všetkých síl o záchranu. Situácia sa opakuje v tejto sezóne. Borussia sa po desiatom kole nachádza na predposlednej priečke a od absolútneho dna ju delí v porovnaní s Brémami len lepšie skóre. „V tabuľke sme veľmi nízko. Nič však nie je stratené. Ak budeme naďalej tvrdo pracovať, pôjdeme nahor,“ upokojoval značne nervóznych fanúšikov po víkendovom šlágri s Bayernom Mníchov tréner Jürgen Klopp.

Jeho zverenci síce o gól viedli, no nezvládli záver. V poslednej dvadsaťminútovke dvakrát inkasovali a zaznamenali piatu prehru v rade. Celkovo ich nazbierali v bundeslige už sedem. Naposledy sa tešili z trojbodového zápisu v polovici septembra (Freiburg 3:1). „Dortmund dopláca na rozochvenú obranu, ktorá príliš často a v tých najnevhodnejších momentoch chybuje. V útoku zas mužstvu došla para a zdá sa, že problémom je i strata motivácie. Nehovoriac o zraneniach, ktoré prenasledujú Kloppovu partiu,“ zhrnuli dôvody slabých výkonov nemecké médiá.

V porovnaní s výsledkami v domácej súťaži vyznieva pôsobenie Borussie v Lige majstrov absolútne kontrastne. Na európskej scéne patrí nemecký vicemajster k najväčším suverénom. V úvodných troch zápasoch D-skupiny (spoločnosť jej robia Arsenal Londýn, Anderlecht Brusel a Galatasaray Istanbul) získala plný počet bodov. Navyše, pýši sa taktiež obdivuhodným skóre – 9:0 (najlepším spomedzi všetkých 32 tímov).

„Rozdiel medzi bundesligou a Ligou majstrov je jednoznačný. Zatiaľ čo doma zlyhávame v obrane, na európskych trávnikoch nás zodpovedná defenzíva zdobí,“ tvrdí Klopp, ktorého mužstvo si môže už dnes zabezpečiť postup do vyraďovacej fázy.

Stačí, ak pred vlastnými fanúšikmi zdolá Galatasaray. V Istanbule zvíťazila Borussia pred necelými dvoma týždňami presvedčivo 4:0.

Utorňajší program (20.45):
A-skupina: Malmö – Atlético Madrid, Juventus Turín – Olympiakos Pireus, B-skupina: Bazilej – Razgrad, Real Madrid – Liverpool (priamy prenos na Prima Cool), C-skupina: 18.00 Petrohrad – Leverkusen, Benfica Lisabon – AS Monaco, D-skupina: Arsenal Londýn – Anderlecht Brusel, Borussia Dortmund – Galatasaray Istanbul.