Premiér drží balík aj na Národný štadión

Michal Zeman | 14.08.2014 21:48
Premiér Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico na štadióne v Trnave.
Kým výstavba trnavského štadióna pokračuje podľa plánu a už o rok by sa na ňom mali odohrať prvé zápasy Spartaka Trnava i slovenskej reprezentácie, osud Národného štadióna v Bratislave, ktorý mal stáť na Tehelnom poli na mieste pôvodného stánku, je nejasný. Premiér Róbert Fico je optimista.

„Ťažko to komentovať,“ zdôraznil. „Každý podobný projekt naráža na množstvo rôznych prekážok. Keby ste sa spýtali ľudí, ktorí boli pri zrode trnavského projektu, potvrdili by, čo všetko je za tým. Môžem len zopakovať, že tak ako v prípade 21 štadiónov, kde ponúkame pomoc mestám, ktoré sú ich majiteľmi podobne ako v Trnave, máme vyčlenený balík peňazí aj na výstavbu Národného štadióna v Bratislave. Tento balík udržíme do konca tohto vládneho obdobia a verím, že dovtedy padnú príslušné rozhodnutia. Ja len privítam, ak začne výstavba aj v Bratislave. Držím palce tým, ktorí sa o to starajú, aby sa im to podarilo čo najrýchlejšie.“

Výstavba nového štadióna na Tehelnom poli by mala podľa pôvodného plánu stáť 72 miliónov eur, vláda prijala rozhodnutie, že na jeho výstavbu prispeje 27 miliónmi.

V Trnave už stojí južná tribúna štadióna

Trnavský futbalový štadión sa ťahá do výšky. Južná tribúna je už postavená a včera si z jej najvyšších miest vyskúšal pohľad na ihrisko aj premiér Róbert Fico a niektorí zástupcovia vlády na kontrolnom dni stavby City Areny – Štadióna Antona Malatinského. Ak pôjde všetko podľa plánu, o rok by sa v modernom stánku mohol odohrať prvý zápas.

„Blahoželám Trnavčanom, že sú na polceste k nádhernému štadiónu, ktorý bude mať parametre, aby sa na ňom mohli uskutočniť významné medzinárodné zápasy,“ zdôraznil premiér po kontrolnom dni.

„Pekné futbalové a hokejové stánky ľudí kultivujú, správajú sa inak, chodia na podujatia s deťmi, nájdu tu určitú formu zábavy.“ Dodal, že významný je aj ekonomický rozmer stavby. „Je to ako veľká fabrika, teraz tu každý deň pracuje viac ako tristo ľudí a v záverečnej fáze ich bude päťsto až tisíc.“

Podľa neho napriek kríze šport nemôže ísť úplne bokom a preto sa vláda rozhodla podporiť výstavbu a rekonštrukciu futbalových štadiónov. Na obdobie desiatich rokov vyčlenila 45 miliónov eur na 21 futbalových štadiónov. Najvvyšší príspevok odklepla na výstavbu trnavského – 13 miliónov eur. Predpokladané celkové náklady sú 27 miliónov, doteraz sa preinvestovalo 12,5 milióna a z dotácie vlády čerpalo zatiaľ 2,5 milióna eur.

Štadión, ktorého kapacita bude 19-tisíc sedadiel, je súčasťou komplexu za 72 miliónov eur, v ktorom sa ráta tiež s výstavbou dvojposchodového podzemného parkoviska s 1150 miestami, administratívnymi priestormi, obchodmi, multikinom i apartmánový­mi bytmi.

Spolumajiteľ trnavského Spartaka, podnikateľ Vladimír Poór naznačil, že by bol rád, keby sa zbúrala aj západná tribúna (jediná z bývalého štadióna má podľa projektu zostať). „Zvýšila by sa potom kapacita na 30-tisíc miest. Uvidím, či na to s božou pomocou ešte nájdem peniaze. Sľúbiť to však nemôžem,“ uviedol.

Pavol Adamec, predseda predstavenstva spoločnosti City-Arena, ktorá je investorom športovo-komerčného komplexu, potvrdil tento zámer, problémom sú peniaze. Štadión by bol drahší o osem až desať miliónov eur a táto časť by nebola dokončená v pôvodnom termíne. „Toto by už bola druhá etapa výstavby, ale zatiaľ ide len o naše úvahy. Hľadáme možnosti, aby sme aj západnú tribúnu s ďalšou infraštruktúrou dobudovali do štandardu južnej, severnej a východnej a uzavreli sme kotol.“

Potvrdil, že do konca novembra by mala byť postavená hrubá stavba štadióna, po južnej tribúne sa začalo súbežne s výstavbou východnej a severnej tribúny.

Trnavský Spartak momentálne postúpil do playoff Európskej ligy a nemôže zápasy hrať na domácom štadióne. „Trošku sme predbehli dobu, potešilo by ma, keby sme tieto stretnutia mohli hrať v nasledujúcom ročníku a už doma, na novom štadióne,“ vyhlásil Poór. Štadión by podľa neho postavili aj bez štátnej dotácie, ale potom by bol podstatne menší.

Informoval, že pôvodný rozpočet na celý komplex sa o niečo zvýši. „O tri-štyri milióny. Priniesli to nové technológie, ktoré chceme použiť. Rozpočet zvýšia najmä bezpečnostné kamerové systémy,“ dodal podnikateľ.

Prvým súperom Spartaka Trnava na slávnostnom otvorení štadióna koncom augusta 2015 by malo byť Lazio Rím, ale majiteľ klubu pripustil, že to môže byť aj iný slávny súper, spojený s históriou Spartaka. Slávny trnavský tím odohral na starom štadióne legendárny zápas v semifinále EPM s Ajaxom Amstredam. „Ajax by bol pre mňa veľmi zaujímavý,“ priznal Poór.

Hneď po tomto zápase by sa mal v Trnave uskutočniť kvalifikačný súboj Slovensko – Ukrajina.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ