Špilár tragicky ukončil úspešný futbalový život

Michal Zeman | 09.09.2013 19:28
Marek Špilár Foto:
Marek Špilár.
Slovenskí futbaloví reprezentanti budú mať v zápase s Bosnou a Hercegovinou na rukáve čierne pásky. Uctia si pamiatku Marka Špilára, ktorý uplynulú sobotu tragicky ukončil svoj život samovraždou.

Marek skočil z balkóna na piatom poschodí paneláku v Stropkove, kde sa narodil a po skončení kariéry aj pôsobil. Talentovaný futbalista mal na sebe reprezentačný dres 30-krát a vo februári sa dožil len 38 rokov. Mohol ešte hrávať a bol spoluhráč viacerých stále aktívnych futbalistov.

Za jeho hviezdny možno považovať rok 1997, keď si obliekol prvý raz reprezentačný dres a hneď sa stal oporou mužstva, ktoré bojovalo o účasť na MS 1998. Až na jeden zápas v úvode roka, nastúpil na všetky ostatné a potom ani v roku 1998 nemal nijakú absenciu. V roku 1997 sa dostal jediný raz aj do desiatky najlepších futbalistov roka, obsadil siedme miesto. Získal svoj prvý titul v drese 1. FC Košice a zahral si prvý raz v skupine Ligy majstrov, keď proti Košičanom stál Manchester United či Juventus Turín.

V ďalšej kariére vybojoval ešte tri majstrovské tituly – o rok neskôr v košickom drese a na sklonku kariéry sa stal dva razy belgickým šampiónom v drese FC Bruggy. V ňom si druhý raz zahral aj v skupinovej fáze Ligy majstrov.

Sympatický dlháň (191 cm) bol spoľahlivý a poctivý futbalista, ktorého však prenasledovali zranenia. V roku 2006 skúšal šťastie dokonca v Japonsku a o rok neskôr sa vzdal ďalšej aktívnej činnosti. Mal iba 31. V reprezentácii nastúpil na posledný zápas už päť rokov predtým – v roku 2002.

Motív jeho tragického činu, ktorý sa odohral uplynulú sebotu, nie je jasný.