NÁZOR: Biedny Slovan

Michal Zeman | 25.07.2013 15:44
Milinkovič Foto:
Marko Milinkovič (Slovan), vľavo Marcelinho a vpravo Jordan Minev (obaja Razgrad).
V slovenskej lige úspešný, v európskej súťaži trápny. To, čo Slovan ukázal v odvete v Razgrade, bola futbalová bieda, aká sa často nevidí ani u nás.

Po nepresvedčivej hre na Pasienkoch a šťastnom víťazstve sa nedalo predpokladať, že belasí bulharského majstra sfúknu, ale taký mizerný výkon sotva niekto čakal. Výsledok bol zlý, ale mohol byť ešte horší a cesta k nemu – hotová katastrofa.

Slovan horel celý čas v obrane, v útoku sa na nič nezmohol. Ani keď už musel riskovať, lebo mu išlo o krk. Mužstvo nebolo na zápas pripravené, prehralo ho po prvých minútach, pôsobilo bezradne. Slabý vstup do sezóny možno predznamenáva, že v nej už nemusí kraľovať ani doma. Hoci podmienky, rozpočet, káder by ho do úlohy úspešného obhajcu predurčovali. Aj slovenská liga si zaslúži majstra, ktorý jej neurobí hanbu ako tentoraz tím z Pasienkov.

V Slovane musia zvýšiť nároky. Tolerovanie podpriemeru, mávnutie rukou nad takými výkonmi, aké ukázal tím v závere súťaže v Trenčíne, Zlatých Moravciach či Banskej Bystrici, aj keď už mal titul vo vrecku, sa vráti. V uplynulých jedenástich ligových zápasoch od začiatku apríla vyhral dva a ukázal možno jeden lepší výkon. Ak sú nad jeho sily Zlaté Moravce, ktoré sa na jar trápili, nebude mať šancu ani proti majstrovi Luxemburska.

Slovan nemá inú úlohu, len raz v týždni sa pokúsiť deväťdesiat minút baviť divákov. Je to jeho psia povinnosť. Každé stretnutie musí hrať na plné obrátky. Vo vlastnom záujme. To je pre mužstvo v domácej súťaži najlepšia príprava na ťažšie zápasy.

Len ten, kto to zvládne, môže byť v kádri. Len ten, kto to bude od hráčov tvrdo vyžadovať, môže sedieť na lavičke ako tréner.

Slovan sa v slabej lige v uplynulých mesiacoch systematicky pripravoval na neúspech v pohári. Ak to bol jeho cieľ, potom ho zvládol dokonale…