Blamáž vo Vaduze. Slováci len remizovali s Lichtenštajnskom 1:1

Pravda.sk, SITA | 07.06.2013 19:12
Hamšík, Wieser, Quintans Foto: ,
Marek Hamšík sa snaží prejsť cez dvojicu lichtenštajnských futbalistov Sandra Wiesera a Ivana Quintansa.
Slovenskí futbalisti prekvapujúco remizovali v zápase G-skupiny európskej časti kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2014 do Brazílie v Lichtenštajnsku 1:1.

Futbalisti SR inkasovali v deviatom vzájomnom dueli s Lichtenštajnskom vôbec prvý gól (bilancia: 7 – 2 – 0, skóre 26:1, pozn.), ale ten im veľmi výrazne skomplikoval šancu postúpiť na budúcoročný svetový šampionát do Brazílie.

Slováci sa v tomto kalendárnom roku ešte netešili z víťazstva, čakajú naň už šesť zápasov. Naposledy sa radovali Hamšík a spol. pred takmer ôsmimi mesiacmi: 12. októbra 2012 na bratislavských Pasienkoch v kvalifikačnom súboji s Lotyšmi (2:1).

V tejto kvalifikácii sa tím Slovenska najbližšie predstaví 6. septembra na pôde lídra tabuľky Bosny a Hercegoviny, ešte predtým v medzištátnom prípravnom dueli nastúpi 14. augusta v Rumunsku proti domácemu výberu.

Lichtenštajnsko – Slovensko 1:1 (1:0)
Gól: 13. Büchel – 72. Ďurica
Zostava SR: D. Kuciak – Hubočan (46. Pauschek), Čišovský, J. Ďurica, Švento – Lásik (24. Ďubek), Sapara – Mak, Hamšík, Stoch – Hološko (70. Bakoš)

Slováci s Lásikom na poste defenzívneho stredopoliara a za zraneného Depetrisa s Hološkom na hrote začali aktívnejšie. Švento prenikol pekne po ľavej strane, ale zle odcentroval. O chvíľu na to odskočila Hološkovi lopta z kopačky v rozhodujúcom momente.

K slovu sa dostali domáci, ktorí prekypovali bojovnosťou a boli lepší v prvom dejstve. Nicolas Hasler ešte slabo zakončil, ale v 13. min sa Lichtenštajnsko dostalo do vedenia. Najskôr zaváhal Lásik a po ňom aj potom aj obranca Čišovský: šikovný Andreas Christen to využil, prihral M. Büchelovi, ten si spracoval loptu na hrudi a presne zakončil – 1:0.

Slováci zostali zaskočení po inkasovanom góle. V 18. min potiahol loptu kapitán Hamšík a jeho bombu vyškriabal spod brvna Jehle na rohový kop. Po jeho zahraní Čišovský hlavičkoval vedľa. Na trávnik sa v 24. min dostal reprezentačný debutant Ďubek, ale vyrovnávajúci gól neprichádzal: Hološko hlavičkoval len mimo bránky. Futbalisti z maličkého kniežatstva odpovedali nebezpečnou, ale nepresnou strelou Davida Haslera. V 38. min už Mathias Christen mieril lepšie a vyskúšal Kuciakovu pozornosť. Pre hostí absolútne nevydarený prvý polčas uzavrel po trme-vrme pokusom vedľa Čišovský.

Lichtenštajnsko - Slovensko Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Marek Hamšík sa snaží prejsť cez dvojicu...

Očakávaná zvýšená aktivita futbalistov Slovenska síce prišla hneď po zmene strán, ale stále chýbala myšlienka a lepšia finálna fáza. Stoch pálil dva razy nad bránku domácich, Saparov priamy kop skúsený Jehle bravúrne vyrazil. V 63 min sa v dobrej pozícii ocitol Ďubek, spadol a nedostal sa do zakončenia.

Futbalisti SR sa dočkali až v 73. min: rohový kop zahral Stoch na Saparu, ktorého center zužitkoval prudkou hlavičkou stopér Ján Ďurica – 1:1. Slováci mohli byť onedlho už veselší, Stochov projektil však smeroval tesne vedľa. V záverečnom tlaku hostí hlavičkoval Čišovský iba do Jehleho a Slováci sa museli uspokojiť na lichtenštajnskej pôde iba s deľbou bodov.

Tabuľka G-skupiny:
    Z V R P S B
1. Bosna a Hercegovina 6 5 1 0 23:3 16
2. Grécko 6 4 1 1 7:4 13
3. Slovensko 6 2 3 1 7:5 9
4. Litva 6 1 2 3 4:8 5
5. Lotyšsko 6 1 1 4 6:14 4
6. Lichtenštajnsko 6 0 2 4 3:16 2

Zaujímavosti po zápase

  • Pre Slovákov to bol štvrtý zápas v kalendárnom roku 2013. V medziš­tátnom prípravnom stretnutí v Bruggách (6. februára) prehrali s domácimi Belgičanmi 1:2, v rámci kvalifikácie o postup na MS 2014 remizovali 22. marca v Žiline s Litovčanmi (1:1) a v ďalšom medzištátnom meraní síl o štyri dni neskôr remizovali so Švédmi doma 0:0.
  • Slovenskí a lichtenštajnskí futbalisti sa stretli deviatykrát vo vzájomnom súboji. Celková bilancia z pohľadu Slovenska: 7 víťazstiev, 2 remízy, 0 prehier, skóre 26:1.
  • Slováci nezvíťazili v šiestom dueli po sebe. Predtým sa naposledy tešili z výhry 12. októbra minulého roka, keď na bratislavských Pasienkoch zdolali Lotyšov 2:1.
  • Naposledy zvíťazil slovenský tím na ihrisku súpera 15. augusta 2012, keď zdolal v Odense domáce Dánsko v medzištátnom prípravnom stretnutí 3:1 .
  • Ján Ďurica dosiahol svoj tretí gól za A-tím SR.
  • Dušan Kuciak absolvoval jubilejný desiaty štart v národnom A-mužstve.
  • Futbalová reprezentácia Slovenska absolvuje najbližšie stretnutie v rámci kvalifikácie o postup na budúcoročné MS 6. septembra 2013 v Bosne a Hercegovine.
  • Najbližší zápas pre slovenskú reprezentáciu bude medzištátne prípravné meranie síl s Rumunskom (14. augusta na pôde súpera).