Ronaldo je najlepší na svete. Z Messiho je vtip

Adam Zelinka | 27.02.2013 16:23
Lionel Messi, Cristiano Ronaldo Foto: ,
Lionel Messi vs. Cristiano Ronaldo
Hľadá sa - nízky chlapík s krátkymi, hnedými vlasmi. Naposledy ho videli počas tréningu na Nou Campe. Reaguje vraj na meno Messi. Ak ho zazriete, okamžite informujte Jordiho Rouru, trénera Barcelony.

Slová nekonečnej chvály a uznania vystriedali medzi fanúšikmi po dlhom čase posmešky a vtipy. Z najnebezpeč­nejšieho útočníka planéty je totiž zrazu nevýrazný, priam neviditeľný hráč, ktorý namiesto oslavných gest po dychvyrážajúcich góloch len bezradne pobehuje po trávniku a hľadá stratenú formu.

Messi v Mourinhovej klietke
Barcelonský superstrelec Lionel Messi nie je vo svojej koži. Po tom, ako najlepší futbalista sveta zlyhal minulý týždeň v osemfinálovom súboji Ligy majstrov na ihrisku milánskeho AC, nevyšiel mu vôbec ani ďalší veľký zápas.

V semifinálovej odvete Kráľovského pohára ho obrana Realu Madrid úplne vymazala. „Mourinho ho zatvoril do klietky,“ napísal vo včerajšom vydaní španielsky denník Marca.

Aj preto prehral obhajca trofeje v utorňajšom ostro sledovanom zápase 1:3 (prvý zápas 1:1) a do finále pustil odvekého rivala – na radosť 500 fanúšikov Realu a smútok vyše 90-tisíc prívržencov Barcelony na Nou Campe.

„Už viackrát sme dokázali, že vieme vyhrať aj takmer stratený zápas. Proti Realu sme však bojovali tupými zbraňami,“ vravel pre klubovú stránku obranca Jordi Alba.

Zápas Barcelona - Real Madrid vo videoskratke

Katalánsky veľkoklub síce tradične dominoval v držaní lopty (62 % – 38 %), usilovnejší bol v naháňaní rohových kopov (7 – 3), častejšie sa pokúšal aj o streľbu (16 – 14). Lenže zatiaľ čo na bránku Madridčanov leteli len tri z nich, hostia zamestnali barcelonského gólmana hneď osemkrát.

„Vedeli sme, aký náročný zápas nás čaká,“ tvrdil na pozápasovej tlačovej besede barcelonský tréner Jordi Roura. „Real ukázal, že je nesmierne efektívny. Navyše, s jeho rýchlymi protiútokmi sme si nevedeli poradiť,“ dodal kouč, ktorý dočasne zastupuje hlavného trénera Tita Vilanovu.

Ronaldo – vládca Nou Campu
Lenže Barcelona nebola slabá len pri madridských protiútokoch. Z nich inkasovala len raz. Okrem toho sa dostala lopta do jej bránky aj po premenenej jedenástke a hlavičke z rohového kopu, ktorou sa prezentoval mladučký stopér Raphael Varane.

O zvyšné dva góly sa nepostaral nik iný ako Cristiano Ronaldo. Portugalská superhviezda tak mala najväčší podiel na víťazstve Realu. „Vždy som vravel, že je najlepší na svete. V náročných zápasoch to zakaždým dokazuje,“ pochválil spoluhráča na klubovom webe kapitán Sergio Ramos. „Bol skvelý, skrátka vynikajúci,“ doplnil zranený brankár Iker Casillas.

Pre Ronalda to bol už siedmy, resp. ôsmy presný zásah na Nou Campe – v ostatných šiestich zápasoch. Celkovo si najdrahší hráč sveta (do Realu prestupoval z Manchestru United za 93 miliónov eur) vylepšil bilanciu s Barcelonou na dvanásť gólov v devätnástich dueloch (v drese Realu). „Predviedli sme výborný výkon. Od prvej do poslednej minúty. Do zápasu sme išli s veľkým odhodlaním a to sa nám vyplatilo,“ zhodnotil Ronaldo.

Najmä vďaka nemu prehral Real s Barcelonou len jediné z posledných siedmich meraní síl. A po prvý raz od roku 2007 dokázal nenávidenému konkurentovi streliť na jeho trávniku tri góly. Vrátil mu tak štvrťfinálové vyradenie z minulého ročníka domáceho pohára.

Aj preto začínajú španielske médiá špekulovať o tom, či sa nekončí jedna veľká éra, ktorej vládla donedávna takmer nezdolateľná Barcelona. Napriek tomu, že lige kraľuje s pohodlným 12-bodovým náskokom…