Grigovi stúpla nálada po prestávke. Máme nádej, že sa mužstvo zobudí

Michal Zeman | 07.02.2013 18:16
Stanislav Griga Foto: ,
Tréner Stanislav Griga.
Zlý začiatok, dobrý koniec? Slovenskí futbaloví reprezentanti otvorili rok prehrou s Belgickom (1:2). Vlani vo februári odštartovali sezónu príjemným víťazstvom v Turecku (2:1), ale finišovali dvoma nelichotivými prehrami.

Tentoraz budú na jeseň dohrávať kvalifikáciu MS 2014 najdôleži­tejšími stretnutiami. Brali by, keby sa situácia v porovnaní s minulým rokom obrátila.

Aj po Belgicku, ktoré bolo zdatným súperom a momentálne patrí do európskej špičky (vedie tabuľku nabitej kvalifikačnej A-skupiny), sa ukázal priam chronický problém. Udržať tempo i kvalitnú hru celý zápas sa Slovákom nedarí. Aj v Bruggách platilo: žalostný prvý polčas, solídny druhý. Celkový dojem: matný herný prejav a tesná prehra.

„Naše mužstvo ukázalo opäť dve tváre,“ priznáva tréner Stanislav Griga. „V prvom polčase nám chýbal pohyb, emócie, všade sme boli neskoro. Do ničoho sme sa nedostali, robili sme individuálne chyby. Bol to zaspatý výkon, pokračovanie toho, čo sme hrali naposledy proti Česku. V druhom polčase sme ukázali lepšiu tvár, začali sme viac behať a hrať kontaktný futbal. Hráči potvrdili, že majú aj futbalový charakter. Keď sme to trochu rozbehali, mali sme viac loptu na našich kopačkách a dostali sme sa aj do gólových príležitostí.“

Slováci odohrali s Belgičanmi tretí vzájomný zápas a iba niekoľko sekúnd chýbalo, aby sa aj do tretice zrodila remíza 1:1, ktorá by bola pre zverencov trénerskej dvojice Hipp – Griga úspechom. V poslednej minúte však striedajúci Martens rozhodol.

„Žiaľ, znovu sme urobili v závere obrovskú chybu a dali sme si takpovediac vlastný gól. Aj záverečné minúty ukázali, že mužstvo malo svoju hernú tvár, zahrávali sme niekoľko štandardných situácií, vypracovali sme si aj nejaké šance. Mohli sme pokojne remizovať. Hrali sme proti kvalitnému súperovi, s ktorým prehrať 1:2 nie je hanba,“ pokračoval v hodnotení Griga.

Po tomto prehratom stretnutí zostal Griga optimistom. „Mrzí ma prvý polčas, ale druhý nám dáva nádej, že mužstvo sa predsa len zobudí, že v marci v kvalifikácii to bude lepšie a na ďalší zápas nebudeme nastupovať so zvesenými hlavami.“

Najväčším mínusom stretnutia bolo zranenie Róberta Vitteka. Dlho sa liečil z ťažkého zranenia a v reprezentácii sa objavil po roku a pol. Očakávaný návrat skúseného zakončovateľa sa skončil v závere prvej štvrťhodiny. V jednom súboji spadol a poškodil si stehenný sval. Včera absolvoval podrobné vyšetrenia, ktoré presne určia diagnózu.

Plusom bol štart oboch nováčikov: najskôr naskočil do hry Róbert Mak a po ňom aj Richard Lásik. Hoci Lásik si zahral len v záverečnej štvrťhodine, pripísal si svoj premiérový gól v reprezentačnom drese. Znamenal vyrovnanie, ktoré však mužstvo neudržalo.

„Lepšiu premiéru si Rišo nemohol želať,“ komentoval Griga a pochválil aj Maka. „Priniesol do hry šťavu, viac pohybu, ktorý nám dovtedy chýbal. V prvom polčase sme chceli hrať všetko príliš do nohy, príliš fajnovo, chýbal moment prekvapenia, o ktorý sa postaral práve Mak.“