Kapitánov spája bránka, tituly aj krásne ženy

Adam Zelinka | 01.07.2012 06:00
Gianluigi Buffon Foto:
Brankár Talianska Gianluigi Buffon.
Keď si budú pred finálovým súbojom o majstra Európy podávať kapitáni ruky, obaja si z nich dajú dole rukavice. Španielom aj Talianom totiž na ihrisku šéfujú brankári - Iker Casillas a Gianluigi Buffon.

Oboch gólmanov veľa spája. Majú po tridsiatke, v tejto sezóne priviedli svoje kluby k majstrovskému titulu, v reprezentačnom drese už odchytali cez úctyhodných sto zápasov. Navyše, nad hlavu zdvihli aj trofej pre majstra sveta – Casillas pred dvomi, Buffon pred šiestimi rokmi.

Gianluigi Buffon

Klub: Juventus Turín
Vek: 34 rokov
Úspechy: víťaz MS 2006, trojnásobný majster Talianska, víťaz Pohára UEFA
Hodnota: 16 miliónov eur
Reprezentačné štarty: 119


Už o pár hodín sa pobijú o titul európskeho šampióna. Dobyje po prvý raz Starý kontinent skúsený taliansky, alebo po druhý raz v rade španielsky gólman? „Nebudem prekvapený, ak sa stretneme vo finále so Španielmi,“ predpovedal obsadenie nedeľňajšieho kyjevského súboja už po zápasoch v základných skupinách Buffon. „Sme pripravení uspieť aj v poslednom zápase turnaja, splnili by sme si tým veľký sen,“ vyhlásil po štvrtkovom semifinále proti Nemcom pre AP brankár Juventusu. Jeho prestup z Parmy do Turína je aj po jedenástich rokoch stále najdrahším spomedzi brankárov.

Iker Casillas

Klub: Real Madrid
Vek: 31 rokov
Úspechy: víťaz MS 2010, víťaz ME 2008, dvojnásobný víťaz LM, päťnásobný majster Španielska
Hodnota: 35 miliónov eur
Reprezentačné štarty: 136


Plány svojho kolegu sa pokúsi prekaziť o tri roky mladší Casillas. Ten inkasoval na turnaji v piatich zápasoch jediný gól – hneď v prvom stretnutí z kopačky Taliana Di Nataleho. Tentokrát však chce útočníkom z Apeninského polostrova na čele s obávaným Balotellim futbal znechutiť.

„Kráčame za prepísaním histórie a pred nami je posledná prekážka. Milióny ľudí, ktorí sú doma skúšaní ekonomickou krízou, nám veria a my ich nesmieme sklamať,“ verí v celkový trimuf brankár Realu Madrid, ktorého v rodnej krajine prezývajú Svätý Iker. Práve on totiž priviedol Španielov k prvenstvám na predoslých dvoch veľkých turnajoch.

Na majstrovstvách sveta v Južnej Afrike inkasoval v siedmich zápasoch len dva góly (vo vyraďovacej časti ani jeden). Na Eure 2008 zas naštartoval Španielov za trofejou vo štvrťfinále, keď v penaltovom rozstrele vychytal práve Talianov.

Pre zväčšenie infogragiky kliknite na foto

Okrem túžby po úspechu spája Buffona s Casillasom aj to, že sa môžu popýšiť známymi partnerkami. Talianovou ženou je bývalá česká modelka Alena Šeredová, s ktorou má dvoch synov. Španiel randí so športovou novinárkou Sarou Carbonerovou, ktorá pracuje v úlohe moderátorky pre jednu z televízií aj na šampionáte v Poľsku a na Ukrajine.