Slovan: Chuligánov máme na videu, ale sú to pre nás len tváre

Adam Zelinka | 21.08.2010 08:13
Slovan, chuligani, policia Foto:
Rozvášnené tribúny upokojil až príchod bezpečnostných zložiek.
Chuligánov, ktorí sa v zápase medzi futbalistami Slovana a Stuttgartu postarali o prerušenie zápasu, má klub z Pasienkov zachytených na kamere. Osobnú zodpovednosť však voči nim vyvodí len veľmi ťažko, tvrdí bezpečnostný manažér belasých Zdeno Roman.

„Keby sme mali také starosti, ako napríklad Dubnica či Prešov, ktorých fanúšikovia sú len z daného mesta a je ich dajme tomu dvesto, nemali by sme vôbec problém. Kedže Slovan má priaznivcov na celom Slovensku, je ťažké ich identifikovať,“ vysvetlil Roman, podľa ktorého si stret oboch táborov vyžiadal štyroch ľahšie zranených. Troch domácich a jedného hosťujúceho priaznivca.

Štadión na Pasienkoch disponuje kamerovým systémom, ktorý by mal pri situáciách, aká sa odohrala vo štvrtok, napomôcť pri odhalení páchateľov. „Ich tváre máme zachytené. Ale je problém ich identifikovať. Jedinou šancou je, že bude vytvorená databáza stíhaných či potrestaných fanúšikov. Potom z toho budeme vedieť vyvodiť dôsledky. Takto sú to pre nás len tváre,“ povedal bezmocne Roman.

Okrem toho narážajú kluby aj na ďalší problém. Tým je zákon o ochrane osobných údajov, podľa ktorého môžu s videozáznamom pracovať len počas siedmich dní. Po ich uplynutí ho musia zničiť.

Napriek tomu, že k vážnejšiemu vyhroteniu situácie nedošlo, čaká Slovan trest od Európskej futbalovej únie (UEFA). „Udiali sa veci, ktoré na štadión nepatria. Akú pokutu dostaneme, to ešte uvidíme,“ reagoval bezpečnostný manažér slovenského vicemajstra, ktorý dodal, že podľa jeho informácií konflikt nevyprovokovali fanúšikovia ani jedného zo zúčastnených klubov. „Údajne išlo o priaznivcov Austrie Viedeň, ktorí si kúpili vstupenky do sektoru s našimi fanúšikmi.“

Aké kroky podnikne Slovan, aby podobným šarvátkam, ktoré robia klubu zlé meno, v budúcnosti zabránil? „Chceme, aby bol náš fanklub počas ďalších zápasov pod sveteľnou tabuľou. Máme tam najväčší počet kamier a vzdialenosť medzi našimi a hosťujúcimi fanúšikmi bude omnoho väčšia,“ povedal Roman. Podľa neho totiž prenosná zábrana, ktorá vo štvrtok oba sektory oddeľovala nie je riešením. „Ak sa ju rozhodnú niektorí hrdinovia rozkopať, nie je to pre nich problém,“ zakončil.