Man United začal sezónu výborne. Zdolal Chelsea a vyhral Superpohár

ČTK, vk | 08.08.2010 18:20
Manchester United, radosť Foto:
Radosť hráčov Manchesteru United.
Prvá trofej napínavej anglickej futbalovej sezóny patrí hráčom Manchestru United. Na londýnskom štadióne Wembley zdolali v stretnutí o Superpohár, na Ostrovoch známy ako Community Shield, veľkého rivala Chelsea 3:1. Pre kouča United Sira Alexa Fergusone je to tretí triumf v ostatných štyroch rokoch.

Na výhre Manchestru má hlavný podiel záložník Luis Valencia, ktorý strelil prvý gól duelu a potom prihral na dôležitý druhý presný zásah novej posile Javierovi Hernández.

Chelsea sa musela v stretnutí zaobísť bez opory v bránke Petra Čecha. Vlani Manchester zdolala na pokutové kopy, ale vo včerajšom zápolení potvrdila, že jej chýba herná forma. V príprave prehrala tri zo štyroch zápasov. Hráčom sa nedarilo v útoku a v obrane zase kopili chyby.

Zápas nevyšiel predovšetkým ľavému obrancovi Ashleymu Coleovi. Hráč, o ktorého mal po svetovom šampionáte veľký záujem Real Madrid mal veľké problémy s Valenciom, ktorý v závere prvého polčasu otvoril skóre. Štvrťhodiny pred koncom potom Valencia opäť unikol Coleovi a naservíroval loptu pred prázdnu bránku Hernándezovi. Mexický talent si so šťastím poradil, keď si nastrelil vlastnú tvár, od ktorej sa lopta dostal za bránkovú čiaru.

„Je to pre mňa neuveriteľné. Som veľmi šťastný, že sme získali prvú trofej,“ povedal 22-ročný Mexičan pre BBC. K netradičnému gólu dodal: „Snažil som sa zasiahnuť loptu nohou, ale vyskočila a odzrazila sa od mojej tváre. Bol to šťastný gól.“

Až potom sa prebrala aj Chelsea. Iniciátorom zmeny na trávniku bol striedajúci mladík Sturridge, ktorého bolo vidieť takmer v každej útočnej akcii. Po jednej z jeho striel znížil z dorážky Kalou.

Umne hrajúci Manchester si však už nenechal vziať výhru a v nadstavenom čase spečatil jeho víťazstvo Berbatov. Manchester sa radoval z cennej trofeje už osemnástykrát v histórii.

Fergusonovým zverencom pomohla veľmi dobrá produktivita. Na strely síce prehrali 7:17, v zakončení však boli oveľa presnejší a náhradnému gólmanovi Hilariovi nedali šancu na siahnutie si na loptu.

Anglický Superpohár
Chelsea Londýn – Manchester United 1:3 (0:1)

  • Góly: 83. S. Kalou – 41. A. Valencia, 76. Javier Hernández, 90.+ Berbatov, 84 623 divákov, rozhodoval: Marriner.
  • Chelsea: Hilario – Ferreira (79. Bruma), Ivanovič, Terry, A. Cole (79. Žirkov) – Essien, Lampard, Mikel (60. Drogba), Kalou – Anelka (61. Sturridge), Malouda (73. Benyaoun)
  • Manchester: Van der Sar – O'Shea, Evans, Vidič, Fabio Da Silva (71. Smalling) – Valencia, Scholes (80. Giggs), Carrick (80. Fletcher), Park (46. Berbatov) – Owen (46. Nani), Rooney (46. Hernández).