Slováci mohli veľa stratiť. Nakoniec veľa získali

Michal Zeman | 30.06.2010 06:34
Martin Škrtel Foto:
Martin Škrtel.
Futbalová terminológia znesie množstvo otrepaných fráz a klišé. Pred odchodom na africký šampionát mnohí tvrdili, že slovenské mužstvo už svoju historickú úlohu splnilo a nemá na majstrovstvách sveta čo stratiť. Omyl. Šampionát bol čítankovou ukážkou, že na svetovej scéne to neplatí. Že je to alibizmus pre tých, ktorí si neveria. Otvára zadné únikové dvierka pre prípad, že niečo nevyjde.

Slováci mohli stratiť veľa. Meno a imidž. Povesť odvážneho tímu so svojským trénerom. Sympatického nováčika si však futbalový svet po africkom turnaji zapamätá. Spôsob, akým sa postaral o senzáciu, keď zničil nádeje obhajcov titulu Talianov a vyradil ich z turnaja, nadchol. Jeho deväťdesiat skvelých minút patrí stále medzi najdramatickejších a najzaujímavejších v tomto turnaji.

Zopakovať tento výkon sa Slovákom o štyri dni neskôr nepodarilo. S turnajom sa však rozlúčili dôstojne proti lepšiemu mužstvu, ktoré by to najradšej dotiahlo až do finále. V osmičke najlepších tímov sveta už nie je miesto pre slabých.
Weissovo mužstvo akoby ani nepatrilo do slovenského futbalu. Rozpútalo revolúciu, ktorá doma nenašla v ničom odozvu. Väčšina z hráčov v ňom síce vyrástla, ale svoje umenie rozvíja v zahraničných kluboch. Len dvaja zastupovali slabú slovenskú ligu a veľa toho v turnaji neodohrali.

Reprezentanti prekročili slovenský futbalový tieň a vytŕčajú nad reálne pomery, ktoré v tomto športe pod Tatrami vládnu. Dostali sa medzi šestnásť najlepších tímov sveta, kde už chýbali Taliani, Francúzi, Srbi, Dáni… V prevahe tímov z iných kontinentov patrili v osemfinálovej spoločnosti medzi šesť najlepších európskych krajín. Udržať latku takto vysoko bude takmer nemožné.

Slovenský tím má perspektívu, proti Holanďanom hral s najmladšou zálohou a väčšina hráčov môže pokojne štartovať na šampionáte v Brazílii aj o štyri roky. Weiss tvrdí, že má tím, ktorý najviac zaberá v najťažších momentoch, keď mu tečie do kopačiek. Zopakovať však výsledok z týchto majstrovstiev sveta bude rovnako ťažké, ako sa naivne spoliehať na presnosť a bezchybnosť rozhodcov v tomto turnaji.

Krehký úspech, ktorý si pripísalo Weissovo mužstvo prvým miestom v kvalifikačnej skupine, spochybnili prvé dve stretnutia v tomto šampionáte. Slováci však na ihrisku nekalkulovali s tým, že si už svoje odmakali a odfajkli v kvalifikácii. Zo starých zásluh by nevyžili ani do konca základnej skupiny…

Lúčia sa so šampionátom a svet im zatlieskal. Nielen zdvorilostne. Všetka česť. Prehrali, ale neodchádzajú z Afriky ako porazený tím. Nestratili nič a získali viac, ako mohli čakať.