Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál v Anglicku kvôli vlajke. Znetvorený štátny symbol spustili kritiku. Hravá kombinácia, reagoval výrobca

Futbalisti Brazílie zdolali v prípravnom zápase na štadióne Wembley Anglicko 1:0. No viac, ako výsledok, vzbudzoval rozruch národný symbol domácich. Kríž svätého Juraja sa totiž na dresoch objavil v iných farbách, než v tradičnej bielo-červenej.

24.03.2024 09:31
Harry Maguire Foto:
Kríž svätého Juraja, ktorý je zároveň vlajkou Anglicka, sa na dresoch národného tímu v súboji s Brazíliou zmenil na nepoznanie.
debata (6)

Na golieri dresov anglickej reprezentácie, kde je bežne umiestnené anglická vlajka, sa objavila jej nepodarená napodobenina. Znetvorený štátny symbol totiž obsahoval okrem červenej aj modrú, fialovú a čiernu farbu.

Podľa výrobcu dresov, spoločnosti Nike, ide o hravú farebnú inšpiráciu, ktorá zjednocuje a inšpiruje. No tento účel ich nápad rozhodne nenaplnil.

Christoph Baumgartner Čítajte viac Stáli ako tréningové kužele. Slovensko dostalo najrýchlejší gól v histórii

Anglický fanúšikovia fanúšikovia vo Wembley, na protest proti hanobeniu štátneho symbolu, vytvorili pred výkopom duelu s Brazíliou obrovské choreo s bielo-červenou vlajkou Anglicka ako pripomenutím toho, čo majú futbalisti národného tímu mať na dresoch.

Tréner Albionu Gareth Southgate, ktorý inak málokedy hovorí o veciach, ktoré priamo nesúvisia s futbalom, sa tentoraz pri drese neudržal. „Ak kríž nie je červený a pozadie nie je biele, podľa mňa to nie je kríž svätého Juraja,“ skonštatoval tréner anglickej reprezentácie.

Okrem fanúšikov kritizoval čudné farebné prevedenie dokonca aj britský premiér Rishi Sunak a vodca britskej opozície Sir Keir Starmer. „Samozrejme, že preferujem originál. Do národnej vlajky by sa nemalo zasahovať, pretože je súčasťou našej identity. Je dokonalá taká, aká je,“ povedal Sunak.

Angličania nastúpia v ďalšom prípravnom zápase opäť na domácej pôde, keď privítajú Belgicku. Uvidíme, či sa vrátia na golieri k svojej vlajke.

Skvost východu. Dokončená Košická futbalová aréna Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Košická futbalová aréna má po dokončení...
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Wembley #anglická futbalová reprezentácia #Kríž svätého Juraja