Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pod Alpami nemal páru, Owen mu pokazil radosť: Bol som nepredajný, kariéra mohla byť krajšia

Z profesionálneho futbalu sa vytratil pred desiatimi rokmi. Založil Janočko Academy, ktorá sa venuje výchove talentov. A stále si obúva aj kopačky.

22.03.2024 05:45
Vladimír Janočko Foto: ,
Vladimír Janočko si reprezentačný dres oblečie už len sporadicky na zápasoch internacionálov.
debata

V súčasnosti je hráčom Družstevníka Malá Ida v V. lige Juh. „Idem si zahrať vždy, keď mi to dovolí čas,“ tvrdí košický rodák, 47-ročný Vladimír Janočko, ktorý bol najväčšou slovenskou futbalovou hviezdou v Rakúsku. Práve Rakúsko bude zajtra súperom Calzonovho tímu v prípravnom zápase (od 18.00 na bratislavskom Tehelnom poli).

V Rakúsku ste strávili dvanásť rokov. Neuvažovali ste, že sa tam aj usadíte?

Na vrcholovej úrovni som tam pôsobil deväť rokov. Potom som hral ešte v nižšej súťaži, ozývali sa problémy s kolenom, usúdil som, že v nej budú menšie nároky a zvládnem to. S manželkou Zuzanou sme si kládli otázku, čo budeme robiť ďalej. Vtedy sme začali uvažovať o založení akadémie. Funguje už osem rokov v Košiciach-Barci.

Koľko detí v nej pôsobí?

Máme 120–130 detí a osem trénerov. Riešim tréningový proces, zápasy, turnaje, manželka sa venuje najmä administratívnej a organizačnej práci. Ja okrem toho ešte aj trénujem, viedol som aj dvoch synov, Jakuba a najmladšieho Mateja. Najstarší Michal má 26 rokov. Vybudovali sme krásny areál, postavili ihrisko s umelou trávou. Práca v akadémii nie je vždy jednoduchá, ale baví nás.

22. Aleksandar Čavrič Čítajte viac Čavričov kamarát dávno vedel, že na zraz nepríde. Srb vraj netušil, ako má reagovať a čo povedať médiám

Mali ste 21 rokov a dosiahli ste všetko, čo sa dalo. Získali ste v Košiciach dva tituly, nastúpili v reprezentácii i v skupine Ligy majstrov. Nechýbala vám motivácia v ďalších sezónach?

Lopta mi robila radosť, futbal ma bavil. Nastúpil som vo všetkých zápasoch s Manchestrom United, Juventusom a Feyenoordom. Zahral som si proti Beckhamovi, Deschampsovi, Del Pierovi, Zidanovi… Bol to obrovský zážitok, skúsenosť, chcel som ešte niečo podobné zažiť.

Nemáte však pocit, že ste mohli v kariére dosiahnuť viac?

Občas mi to zíde na um… Ale prvý raz som si zranil koleno ešte v Košiciach. V kluboch, kde som hral, vedeli, že nie je úplne v poriadku. Napokon vydržalo. Futbalovo som mal možno na viac. A mal som aj ponuky, najmä keď som hral v Austrii, ale keď pán Stronach, majiteľ klubu, povedal, že som nepredajný, bol koniec diskusie. Niekedy hráč prestúpi a neurobí dobre. Možno sa ocitne v lepšom klube, ale nemusí hrávať. Som spokojný, mal som krásnu kariéru. Ale pripúšťam, že mohla byť ešte krajšia.

Strelili ste v nej aj veľa dôležitých a pekných gólov. Spomínate si na niektorý špeciálne?

Ťažko vyberiem jeden. Stávalo sa, že som odohral výborný zápas, dal som krásny gól, a prehrali sme. Skóroval som v kvalifikácii s Anglickom, ale Owen nám potom strelil dva góly a pokazil nám radosť. To u mňa znižuje aj význam individuálneho výkonu či gólu.

Najlepšie zarábajúci slovenskí futbalisti Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček najlepšie zarábajúcich...

Sledujete stále rakúsky futbal?

Už nie detailne ako kedysi. Ale registrujem ešte zopár hráčov, ktorých som zažil a stále hrajú. Napríklad Andy Lumer v Salzburgu, ťahá tam pätnástu sezónu, hoci už nenastupuje pravidelne. Občas sa vyberiem na nejaký zápas do Viedne na Austriu.

Strávili ste tam šesť úspešných sezón, získali ste dva tituly i dva poháre. Máte v čestnej lóži svoje miesto?

Nemám, ale som tam vítaný. Mám doživotný vstup do VIP priestorov. Komunikujem s ľuďmi, ktorí pracujú v štruktúrach klubu. Som členom Legendenklub, čo je spoločnosť bývalých skvelých futbalistov.

Do Austrie ste prišli z gréckeho tímu Škoda Xanthi v roku 2001. Prestup sa nerodil ľahko…

V Grécku ma vyhlásili za najlepšieho hráča sezóny, skončil som pred hviezdami Panathinaikosu a Olympiakosu. Z nich bol o mňa záujem, ale klub pýtal veľké peniaze. Na poslednú chvíľu sa zrodila dohoda s Austriou, ktorá za mňa zaplatila štyri milióny mariek.

Tomáš Rigo Čítajte viac Z ničoho sa nepo.... Česi sú zo Slováka v šoku, Calzona má vraj v rukách pre Euro nového Hamšíka

V sezóne 2002/2003 ste sa stali najlepším hráčom rakúskej ligy a vzápätí aj Futbalistom roka na Slovensku. Bolo to vaše najsilnejšie obdobie?

Nepochybne. V Rakúsku bolo v tom čase veľa dobrých hráčov, byť medzi nimi najlepší je česť. Asi som bol fakt dobrý. V tom čase ma viedli aj známi tréneri: najskôr Christoph Daum, po ňom Joachim Löw.

Potom ste zamierili do Salzburgu. Viedli vás legendárni hráči a tréneri – Talian Trapattoni a Nemec Matthäus…

Spomínam si, že v lige som nastúpil na vôbec prvý zápas v drese Austrie proti Salzburgu. Za stavu 0:0 som v 85. minúte zahodil penaltu… Matthäus, Trapattoniho asistent, ma poznal, pôsobil predtým v Rapide. Spočiatku bol problém s kolenom, mal som po operácii krížneho väzu, ale na jar 2006 som už hrával. V zmluve so Salzburgom bola klauzula, že keby koleno neposlúchalo, rozviazali by so mnou kontrakt. Presadil som sa, hoci prišlo 15 nových hráčov a v podstate všetko reprezentanti.

Čím sa vyznačuje súčasný rakúsky futbal?

Väčšina hráčov, ktorí sú v reprezentácii, pôsobí v zahraničí. V kvalitných tímoch a dobrých súťažiach. Každý týždeň hrajú náročné zápasy. Sila reprezentácie stúpla. V čase, keď som tam pôsobil, ešte nemal toľko legionárov, čerpal najmä z domácej ligy, kde pôsobilo veľa kvalitných futbalistov – aj spoza hraníc.

Aleksandar Čavrič Čítajte viac Čavrič? Dvere na EURO v drese Slovenska si zavrel. Šancu dostal, upozornil bývalý reprezentant

Najviac rakúskych reprezentantov hrá v nemeckej bundeslige. Ako sa to prejavuje v reprezentácii?

Rakúsky futbal mal vždy blízko k nemeckému. Napokon národné mužstvo vedie skúsený Nemec Ralf Rangnick, predtým sedel na lavičke jeho krajan Franco Foda. Keď bol kouč Sturmu Graz, lanáril ma do ich tímu. Nemecké prvky sa v hernom štýle prejavujú. Ale aj po taktickej i technickej stránke sa Rakúšania veľmi zlepšili. Nie je to len o behaní a kondícii. Hrajú konštruktívny, kombinačný futbal, chcú vyhrávať a postupovať na záverečné turnaje veľkých šampionátov. Majú hráčsku kvalitu aj do ofenzívy a dosť skúsených hráčov.

Ale všetky opory do Bratislavy nepricestujú…

Zaregistroval som, že chýbajú hviezdy Marko Arnautovič z Interu Miláno a David Alaba z Realu Madrid, už prekročili tridsiatku, ale stále sú veľmi platní, budú súperovi určite chýbať. Ale Rakúšania majú dosť široký káder, už to nie je o desiatich-dvanástich hráčoch, v kádri je dvadsať kvalitných futbalistov a chýbajúcich nahradia.

Čo očakávate od zajtrajšieho súboja?

Som naň zvedavý, budem ho sledovať v hľadisku. Oba tímy postúpili na tohtoročné Euro. Aj my máme dobré mužstvo. Je to síce príprava, ale každý, kto nastúpi, sa bude chcieť ukázať. Bojuje sa ešte o posledné miesta do nominácie na Euro. Veľa šancí už hráči mať nebudú.

Krásna talianska moderátorka Diletta Leottaová Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Je považovaná za najkrajšiu moderátorku na...
debata chyba
Viac na túto tému: #Austria Viedeň #Vladimír Janočko #slovenská futbalová reprezentáca