Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdina z lavičky zaplatí 500 eur. Blízkosť postupu? Calzona krotí eufóriu, hráčom venoval emotívne slová

Slovenský futbalista Dávid Ďuriš bude na prvý reprezentačný gól spomínať do konca života.

17.10.2023 08:44
Dávid Ďuriš Foto: ,
Dávid Ďuriš strelil proti Luxembursku prvý gól v reprezentačnom drese.
debata

Presným zásahom do siete Luxemburska (1:0) v pondelkovom zápase J-skupiny kvalifikácie priblížil Slovensko k postupu na ME 2024 v Nemecku a vďaka svojej pohotovosti v zakončení ho skúsenejší spoluhráči veľmi radi skasírujú – ľahší bude o 500 eur.

„Už počas gólovej oslavy som vedel, že budem musieť zaplatiť do spoločnej kasy 500 eur. Samozrejme, urobím to rád,“ smial sa 24-ročný hrdina stretnutia.

Útočník žilinského MŠK prišiel na ihrisko v 63. minúte a o necelú štvrťhodinu strelil po centri svojho menovca Hancka jediný gól nesmierne dôležitého súboja v Luxemburgu.

Slovensko Luxembursko Martin Dúbravka Milan Škriniar Čítajte rozhovor Slovenské výkony? Nehodné účastníka ME! Krutá prehra pre Luxembursko, ešteže sme mali šťastie a benevolentného rozhodcu

„Stále nemôžem uveriť, že sa mi niečo také podarilo. Ani sa mi nesnívalo, že niekedy môžem rozhodnúť zápas za reprezentáciu. Som rád, že som pomohol mužstvu k nášmu spoločnému cieľu. Tréner ma poslal na trávnik, aby som robil nábehy za obranu, roztrhali sme to tam so spoluhráčmi a vytvárali si z toho šance,“ prezradil taktické zámery Ďuriš.

Ôsmy štart v reprezentácii mu priniesol prvý gól, ktorý môže mať pre Slovensko cenu zlata. Dve kolá pred koncom kvalifikácie si zverenci Francesca Calzonu upevnili druhé miesto v tabuľke a v novembri im stačí na spečatenie postupu získať bod v dvoch zápasoch, za istých okolností ani ten nie…

„Je to pre mňa najdôležitejší gól v kariére, mám z neho obrovskú radosť. Čo sa týka ME a či sa dostanem do nominácie, to je ešte ďaleko. V tejto chvíli to neriešim,“ dodal Ďuriš.

Boj Slovenska o EURO v Luxembursku v obrazoch Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Základná zostava Slovenska na zápas proti...

Calzona: Nesmieme poľaviť

Tréner Francesco Calzona napriek dôležitému víťazstvu 1:0 videl v hre svojho mužstva nedostatky a to najmä v prvom polčase. Súčasne poznamenal, že jeho zverenci sa ziskom troch bodov v pondelkovom stretnutí J-skupiny kvalifikácie ME 2024 výrazne priblížili k postupu na šampionát, nesmú však poľaviť a musia ho v novembrovom asociačnom termíne potvrdiť.

Slovenskí futbalisti vďaka vybojovanému víťazstvu v Luxemburgu ušli priamemu konkurentovi v boji o druhú postupovú miestenku na rozdiel piatich bodov.

Francesco Calzona. Foto: TASR, Jaroslav Novák
03. Slovenská futbalová reprezentácia Luxembursko Francesco Calzona.

Na tretí kontinentálny šampionát za sebou sa kvalifikujú, keď získajú aspoň bod v nasledujúcich zápasoch s Islandom a v Bosne a Hercegovine. Prvý polčas stretnutia v Luxembursku sa však Calzonovi nepáčil a na tlačovej konferencii to na rovinu priznal.

"Odohrali sme veľmi zlý prvý polčas. Robili sme presne naopak veci, o ktorých sme si hovorili. V druhom polčase sa to trochu zlepšilo. Myslím si, že potom to už bolo celkom fajn a náš výkon spĺňal kritériá.

Luxembursko je súper, s ktorým je ťažké hrať, má veľmi zaujímavý štýl hry. Keď hovorím o raste nášho tímu, je to proces, v rámci ktorého sa musíme stretávať aj s takýmito súpermi.

Nás stál zápas v Portugalsku veľa síl a energie. Zistil som, že ešte nie sme v bode, keď dokážeme za krátky čas podať dva kvalitné výkony na tejto úrovni," povedal Calzona.

2 Ohlasy Čítajte aj Najprv ultradominancia, potom brutálny zásah priamo do srdca. Ako reagujú médiá na zápas v Luxembursku?

Hostí spasil v 77. minúte gól striedajúceho žolíka Dávida Ďuriša, ktorý si šikovne nabehol do šestnástky a zužitkoval center menovca Hancka z ľavej strany.

„Bola to pekná akcia a krásny gól, ale do konca zostávalo ešte veľa času. Nezvyknem sa tešiť predčasne, až keď sa skončí zápas. Som spokojný, že sme vyhrali. Ešte sme však nič nedosiahli. Od štvrtka sa už budeme pripravovať na novembrové zápasy,“ pokračoval Calzona, ktorý pochválil autora gólu.

„Dávid je veľmi inteligentný hráč, rýchlo sa učí všetky taktické veci. Má fyzické predpoklady na dnešný futbal, vie načasovať nábeh do šestnástky a v takomto zápase to dokáže využiť. Má dobré nábehové veci, je jeden z najlepších v mužstve v tejto činnosti.“

Luxembursko šport futbal ME2024 kval. J-skupina Slovensko Čítajte aj Nervózny boj, pomohol VAR. Slováci vydreli zlaté body, hrdinom striedajúci žolík zo Žiliny

Ráno v deň zápasu sa Calzona spolu s kolegami z realizačného tímu dozvedeli nepríjemnú správu, na základe ktorej museli hútať, kým nahradia Lászlóa Bénesa.

„Laci sa v noci cítil zle a ráno nám to oznámil. Chceli sme ho dať dokopy, ale nešlo to. Je jeden z hráčov, ktorí herne enormne vyrástli a mal som v pláne postaviť ho od začiatku,“ priznal Calzona, ktorý mal v 21. minúte malú dušičku.

Zákrok Denisa Vavra na Leandra Barreira najskôr hlavný rozhodca Jose Maria Sanchez posúdil ako jedenástkový a slovenskému stopérovi udelil žltú kartu.

Po zásahu systému VAR a vzhliadnutí videozáznamu však španielsky arbiter tento verdikt zrušil. „Mal som pocit, že Denis trafil ako prvú loptu. Ale bol to len pocit, žiadna istota. Bol to ťažký moment zápasu a vyústenie chaosu, ktorý sme mali na ihrisku,“ okomentoval Calzona (ne)penaltovú situáciu a krušné chvíle svojho tímu.

14. Luxembursko vs. Slovensko Čítajte aj Slovenský kotol aj vydesený tréner Calzona. Slovenské trápenie v Luxembursku s víťazným koncom

Druhý polčas už podľa neho vyznel lepšie.

"Cítil som, že sa vraciame do starých koľají. Po góle sme vyhrávali veľa súbojov, de facto všetky defenzívne boli v náš prospech. To ma napĺňalo pocitom viery, že tento zápas zvládneme.

Tlak na oba tímy bol veľký, išlo o dôležitý zápas. Získali sme tri body, ale ešte nie sme na ME a preto sa nesmieme uspokojiť a poľaviť.

Dosiahli sme dôležité a možno rozhodujúce víťazstvo, kvalifikáciu máme v našich rukách. Nemôžeme sa pozerať na ostatných, ale ísť do ďalších zápasov a urobiť čo treba," konštatoval Calzona, ktorý sa nevie dočkať ďalšieho zrazu.

„Som hrdý na týchto chalanov. Mám ich naozaj rád a keď nehráme zápasy a nie sme spolu, chýbajú mi,“ priznal taliansky kouč.

Krutá rana pre domácich. Ohlasy na triumf Slovákov Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
„V prvom polčase bolo Luxembursko...

Ohodnoťte Slovákov po výhre v Luxembursku

Hlasovalo 2824 ľudí.

Martin Dúbravka

Martin Dúbravka

Priemerný výsledok: 96,15 %.

Dávid Hancko, tablo

Dávid Hancko

Priemerný výsledok: 81,97 %.

Dávid Ďuriš

Dávid Ďuriš

Priemerný výsledok: 73,02 %.

Milan Škriniar

Milan Škriniar

Priemerný výsledok: 54,97 %.

Róbert Boženík

Róbert Boženík

Priemerný výsledok: 49,99 %.

Peter Pekarík

Peter Pekarík

Priemerný výsledok: 49,59 %.

Stanislav Lobotka

Stanislav Lobotka

Priemerný výsledok: 45,15 %.

Denis Vavro

Denis Vavro

Priemerný výsledok: 40,81 %.

Ondrej Duda

Ondrej Duda

Priemerný výsledok: 38,72 %.

Ivan Schranz nepouzivat

Ivan Schranz

Priemerný výsledok: 32,51 %.

Tomáš Suslov

Tomáš Suslov

Priemerný výsledok: 31,73 %.

Juraj Kucka

Juraj Kucka

Priemerný výsledok: 30,94 %.

nepoužívať Róbert Polievka

Róbert Polievka

Priemerný výsledok: 24,51 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #luxemburskí futbalisti #Dávid Ďuriš #Francesco Calzona