Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dodnes si spomínam, ako nás Klopp vyhecoval, ja nie som fanúšik veľkých rečí. Keď ľudia odchádzali z Bratislavy so zvesenými hlavami, bolo to škaredé

Bol prvým stovkárom a dodnes zostáva futbalistom, ktorý odohral v národnom tíme najviac zápasov s tým, že sa nikdy neukázal na šampionáte. Miroslav Karhan (47) bol dlhoročný kapitán, bojovník, ktorý na ihrisku nikdy nič nevypustil. Pred duelom proti Islandu zostáva pokojný. "

16.11.2023 10:09
Miroslav Karhan Foto:
Miroslav Karhan v reprezentačnom drese.
debata

Do Nemecka pôjde polovica Európy. Úspechom pre mňa bude, až keď tam postúpime do osemfinále," vraví bývalý 107-násobný reprezentant.

Je pre hráča takýto zápas za odmenu, alebo ho skôr chce mať čím skôr a úspešne za sebou?

Pre mňa by to bolo stretnutie ako každé iné. S tým, že na záver môže byť veľká oslava. Na tú by som sa samozrejme tešil.

Určite dokážete odhadnúť, aká nálade teraz panuje v kabíne…

Akiste je tam aj štipka napätia. Nie je to však nič kontraproduktívne, možno len malé chvenie v bruchu. Všetci si uvedomujú, o čo sa tentoraz hrá – že na to, aby sa chalani dostali na Euro, potrebujú ešte nejaký výsledok. Majú dva pokusy a stačí im bod.

Je to jednoduchšia pozícia, akú ste mali vy v roku 2009, keď ste potrebovali jeden triumf v dvojzápase proti Slovinsku a Poľsku k postupu na MS?

Možno je to v niečom podobné, ale predsa len si myslím, že terajší súperi – Island i Bosna – sú slabší. Porovnať sa to však určite dá. Ako my vtedy, aj dnešní reprezentanti potrebujú spraviť posledný krok. Nebýva ľahký.

Luxembursko šport futbal ME2024 kval. J-skupina Slovensko Čítajte viac Tréner z talianskej ulice, zlomená palica nad Weissom, vyhodený tlmočník. Slováci sa hrabú z dna

Roky ste boli kapitánom národného mužstva. Vzali by ste si pred takým dôležitým zápasom v šatni slovo?

Nie. Nikdy som nebol fanúšikom veľkých rečí, ani som sa o to nepokúšal. Navyše, nie je to len o kapitánovi, každý si musí byť vedomý svojej zodpovednosti. Dokonca si ani nespomínam, že by v našej reprezentačnej kabíne mal niekto veľký príhovor.

Skôr v klube. Keď sme s Mainzom bojovali o postup v Kolíne, Jürgen Klopp sa chopil slova. Dobre si spomínam, ako nás vyburcoval. Dodnes je to skvelý rečník.

V Chorzówe ste nastúpili na posledné štyri minúty, keď tlak Poliakov vrcholil. Priznajte, mali ste napriek enormným skúsenostiam trému?

Mal som už veľa odohrané, o tréme ťažko hovoriť. Uvedomoval som si však, o čo ide. Že to budú náročné a dlhé minúty. A či som už vopred tušil, že nedostaneme gól? To nevie človek nikdy vopred.

Na čo si treba dať proti Islanďanom najväčší pozor?

V prvom rade na to, na čo sme si dávali pozor aj my v Poľsku. Aby sme nedostali gól. (úsmev) Hráči síce tvrdia, že na remízu hrať nebudú – a ja im to aj verím – inkasovaný gól by ich však mohol znervózniť. Ale podľa mňa to bude v pohode.

Slovensko, Slovinsko Čítajte viac Aj ohňostroj bol už pripravený, stoly objednané... Scenár sa zmenil, my sme sa vrátili do hotela a civeli na stenu

V takýchto momentoch sa očakáva predovšetkým nadštandardný výkon od skúsených hráčov. Cítia na sebe väčší tlak?

Je to možné. A je pochopiteľné, že od Škriniara či Lobotku, ktorí odohrali už množstvo ťažších zápasov, sa očakáva, že budú piliermi mužstva. Ale neviem si predstaviť, že by v tíme bol hráč, ktorý tlak necíti. Každý musí prispieť svojím dielom. O tom je predsa futbal.

Práve od nich dvoch očakávate, že zodvihnú bojovú zástavu?

Poviem to na rovinu – ak bude Martin Dúbravka chytať tak, ako v posledných reprezentačných zápasoch, potom sa nemáme čoho obávať.

Štadión bude vypredaný, ľudia prídu v očakávaní veľkej párty. Je pre hráča náročné vyhnúť sa takýmto predčasným úvahám?

Nemajú to jednoduché, mnohé priniesla aj doba. Už o tom nečítajú iba v novinách, nepočúvajú to len v televízii a v rozhlase, ono to na nich padá zo všadeprítomných sociálnych sietí. Sú však zvyknutí, poradia si s tým.

Na pocit, keď sú oslavy pripravené, ale všetko sa napokon vyvŕbi inak, si akiste spomínate…

Veru, nebolo to príjemné. Na Tehelnom poli bolo plno, ľudia vysmiati, čakali, že to zvládneme, nakoniec všetci odchádzali so zvesenými hlavami. Škaredá spomienka. Ale keby ste mi to nepripomenuli, aj by som na to zabudol.

Island, futbal Čítajte viac Krajina, kde starostom sa stal ten, kto sľúbil, že nič nesplní, vybudovala futbalovú pevnosť. Môže nás pripraviť o Euro

Aj vo wikipedii sa píše, že ste bývalý reprezentant s najväčším počtom štartov (107), ktorý nikdy nehral na MS alebo na ME. Pritom ste v roku 2010 boli tak blízko…

Zranenia patria k futbalu, mne sa to prihodilo práve vtedy. V najhoršom momente, ale taký je futbal. Keď mi doktor na klinike vo Švajčiarsku povedal, že nestihnem svetový šampionát v Južnej Afrike, bola to ťažoba na duši.

Pozeral sa mi na achilovku a keď vyslovil čas, ktorý potrebujem na zotavenie, vedel som, koľká bije. Aj slzy mi vypadli. Som citlivý človek, občas sa mi to prihodí, ale vo futbale to bolo veľmi zriedkavé. Jednoducho to bolelo. Odohral som neviem koľko kvalifikácií, konečne sme sa niekam dostali a nakoniec som z toho vôbec nič nemal.

Dlho vás to mátalo?

Ale kdeže. Vrátil som sa na trávniky, začal trénovať, prišli nové zápasy a s nimi aj nové myšlienky. Rýchlo ma to prešlo.

Martin Škrtel vtedy vravel, že vás brali ako otca… Kto je ním podľa vás v kabíne dnes?

Asi Ďuro Kucka, už tam niečo odohral, je tam veľa rokov. A nezabudnime na Petra Pekaríka. Obaja tam už boli, keď som končil a pozrite, čoskoro kopačky zavesia aj oni. Roky pribúdajú všetkým rovnako. (úsmev) No zdá sa, že v kabíne to – podľa toho, čo čítam – celkom dobre ladí.

Lukáš Haraslín Čítajte viac Mama plakala vo dverách, otec pofúkal rozbité koleno. Na nenahraditeľnom Haraslínovi Sparta zarobí milióny ako na Hanckovi

Keď ste sa o európske šampionáty usilovali vy, štartovalo na nich šestnásť tímov. Myslíte si, že za dnešných okolností, keď tam hrá 24 mužstiev, by sa na ne vaša generácia prebojovala?

Ťažká otázka. My sme mali azda aj nešťastie na súperov. Pravidelne nás žrebovali zo štvrtého koša, vždy nám prischli aspoň dve veľmi silné mužstvá.

Tento tím šiel až z piateho…

Viem. Oveľa viac som čakal od Bosny a Hercegoviny, pre mňa je však veľkým sklamaním. A povedzme si úprimne – Island má tiež dávno to najlepšie za sebou. To, že Portugalci budú dominovať, tušili zrejme všetci.

Môžeme teda dnes hovoriť o veľkom úspechu, ak sa Slovensko dostane na Euro?

Na majstrovstvách Európy hrá dnes v podstate už polovica kontinentu, nepreháňal by som, až taká veľká bomba to nie je. Úspech pre mňa bude, ak v Nemecku – pravda, ak sa tam prebojujeme – postúpime zo skupiny do osemfinále.

Vlani na začiatku leta od reprezentačného kormidla odvolali Štefana Tarkoviča a šancu dostal Talian Francesco Calzona s tým, aby naštartoval zmeny a progres v slovenskom futbale. Sledujeme ho?

Nejaké veci sa vylepšili. Začiatok nemal bohvieaký, ale momentálne cítim, že mužstvo má chuť hrať s vyšším napádaním. Progres by mal nastať v ofenzíve, pretože aj v nedávnych kvalifikačných dueloch proti slabším súperom sme mali problém presadiť sa.

Miroslav Karhan. Foto: TASR
Miroslav Karhan Miroslav Karhan.

Napovie niečo aj zápas proti Islandu?

Trebárs áno.

Pozriete si ho priamo na štadióne?

Nie, stačí mi televízor. Myslím si, že vyhráme.

Načítavajú sa športové výsledky...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Miroslav Karhan #slovenská futbalová reprezentácia #Island