Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nastúpi zranený Lobotka proti Islandu a Bosne? Calzona nominoval aj oporu Slovana

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona nominoval na novembrové duely kvalifikácie ME 2024.

09.11.2023 11:00 , aktualizované: 11:48
Stanislav Lobotka Foto:
Stredopoliar Neapola Stanislav Lobotka opúšťa ihrisko v opatere lekárov i trénera Rudiho Garciu.
debata

Slovákov čakajú domáci duel proti Islandu (16. novembra o 20.45 v Bra­tislave) a na ihrisku Bosny a Hercegoviny (19. novembra o 20.45). Ak z dvojzápasu získajú bod, postúpia na budúcoročné majstrovstvá Európy v Nemecku.

"Chýba nám jeden bod, ale posledný krok býva najnáročnejší. Chalani musia podať výborný výkon bez kalkulácií.

Nie sme veľké mužstvo, aby sme podcenili súpera alebo prestali premýšľať o zápase. Musíme hrať tak, aby sme získali tri body a nie jeden," vyhlásil Calzona na štvrtkovej tlačovej konferencii.

V 30-člennej nominácii sa objavili viaceré známe mená i navrátilci, napríklad Erik Jirka z Plzne či Dávid Strelec zo Slovana Bratislava.

V úvodnom dueli budú kvôli kartám chýbať Peter Pekarík a Patrik Hrošovský.

„Dávid je dobrý hráč. Viackrát bol s nami na zraze. Nominoval som ho. Zvyšok je na ňom. Na tréningoch musí ukázať, že si zaslúži hrať,“ pokračoval Calzona.

Pri Jirkovi sa zastavil a ocenil jeho prístup na ihrisku i mimo neho.

"S Erikom sme diskutovali a rozhodli sa, že ho skúsime v budúcnosti na poste pravého obrancu. Musíme hľadať alternatívu za Petra Pekaríka. Jirka bol v tomto veľmi otvorený. Bez poznámok na to pristúpil.

Je to dôležitý hráč pre Slovensko, lebo okrem kvalít na ihrisku má obrovskú túžbu, aby tím uspel. Je v kolektíve veľmi obľúbený, dáva mu pozitívnu energiu," pokračoval taliansky kouč.

Erik Jirka Čítajte viac Chcela ho Slavia, zostrelil ju dvomi gólmi. Slovenský rýchlik po góloch posiela pozdravy do neba, Česi ho chvália

V nominácii nefiguruje stopér RCD Mallorca Martin Valjent.

„Status je rovnaký ako na októbrovom zraze. Ak bude Martin pripravený sa vrátiť do reprezentácie, rozhodneme sa, či ho povoláme. Je to na ňom.“

Nešťastné zápasy v Lige majstrov majú za sebou Stanislav Lobotka a Milan Škriniar.

Stopér Paríža síce skóroval premiérovo v novom drese, ale nevyhol sa ani chybám pri prehre 1:2 s AC Miláno.

„Pre Slovensko je to kľúčový hráč. Má ohromnú kvalitu, ale všetci robíme chyby, aj takí šampióni, ako je on. Chyby neboli o ňom, ale o výkone celého tímu. Nemám žiadne pochybnosti o Milanovi,“ vyhlásil Calzona.

Milan Škriniar Čítajte viac Nedodržal pravidlo, ktoré učia žiakov. Vojak Škriniar premenil sen na nočnú moru

Naopak, Lobotka sa po solídnom výkone proti Unionu Berlín (1:1) porúčal z ihriska predčasne kvôli zraneniu ruky.

V nominácii trénera národného tímu nechýba, Calzona má vďaka silným väzbám z Neapola veľmi čerstvé informácie o Lobotkovom zdravotnom stave.

"Včera večer som sa bavil s doktormi z Neapola. Dnes ráno mal vyšetrenia, pred piatimi minútami mi Stano napísal, že výsledky sú negatívne a bude v poriadku.

Spadol mi kameň zo srdca, lebo na tejto pozícii nám chýbajú hráči. Keby nemohli hrať Lobotka ani Hrošovský, našli by sme alternatívu," skonštatoval Calzona.

Stanislav Lobotka Čítajte viac Lobotka musel nútene striedať, Neapol si skomplikoval postup do osemfiále. Benfica dostala za polčas tri góly

Najbližší duel s Islandom považuje za jeden z najdôležitejších v kariére.

„Za 30 rokov samostatnosti Slovenska je to 15. kvalifikácia a dostali sme sa trikrát na vrcholný turnaj. Máme možnosť číslo štyri. Cítim, aké je to dôležité,“ doplnil Calzona.

Prípravu na záver kvalifikácie ME 2024 okorenil aj sledovaním prvého duelu pod jeho taktovkou proti Azerbajdžanu (1:2) v Lige národov a porovnával ho s posledným proti Luxembursku (1:0).

"Aby sme sa mohli zlepšovať, potrebujeme čas. Nekončí sa to. Mužstvo potrebuje minimálne rok, aby sme dosiahli maximum nášho potenciálu. Štrnásť mesiacov je na reprezentačnej úrovni málo.

Nie je to o tom, či budem mať pravdu. Toto je futbal a práca, takto to funguje. Iba robota ťa zlepší. Štartovali sme z neľahkej situácie, vedeli sme, kde sa reprezentácia nachádzala.

Museli sme zmeniť mentalitu, psychickú stránku aj hernú tvár. Za vyše roka sme výkonnostne narástli. Neznamená to však, že zlý zápas ako v Luxembursku je krok späť. Keby sme hrali pred rokom, prehrali by sme o tri, štyri góly," uzavrel Calzona

Zaujímavosti o EURO 2024 pred zápasom Slovenska Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slovenská futbalová reprezentácia hrá o tretiu...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Stanislav Lobotka #Francesco Calzona