Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sexuálni predátori? Islandský Modrič a spol. sa chystajú do Bratislavy, prídu znervózniť Slovákov

Dva roky bez rodiny, zavretý v zlatej klietke. Na krku obvinenia zo skutkov, ktoré sú bežnému človekovi nanajvýš odporné.

18.10.2023 16:09
Island futbal Foto:
Futbalisti Islandu na Euro 2016.
debata (3)

Hoci sociálna stigma mu navždy zostane, Gylfi Sigurdsson sa už môže sústrediť na futbal.

V pondelok strelil Lichtenštajnsku dva góly a Island aj jeho zásluhou zostáva v hre o postup na budúcoročný európsky šampionát.

Ostrovania sa najbližšie (16. novembra) predstavia na Tehelnom poli, kde vyzvú Slovákov. Výber Francesca Calzonu je blízko k účasti na ME, zo zvyšných dvoch stretnutí mu stačí na definitívu bod.

Martin Dúbravka Čítajte viac Keby bol Dúbravka Angličan, dnes je jednotkou Albionu. Na ostrovoch by neprežili, ak by domáci brankár kryl chrbát nejakému Slovákovi

Island však bude proti.

V závere kvalifikácie stupňuje svoje výkony a pokiaľ žije aspoň teoretická šanca na postup, nezlomní severania sa o ňu pobijú. Pomôže im aj kedysi uznávaná hviezda, na ktorú sa však teraz viacerí krajania pozerajú iba cez prsty.

Vikinský potlesk

Vráťme sa najskôr o niekoľko rokov späť.

Euro 2016 bol šampionát, na ktorom Slováci neprekročili svoj tieň. Zverenci Jána Kozáka strelili v štyroch zápasoch tri góly a po jasnej prehre v osemfinále s Nemeckom 0:3 balili kufre.

Island sa predviedol v lepšom svetle. Na turnaji štartoval ako nováčik a medzi kontinentálnou elitou rozhodne nebol do počtu. V skupine remizoval s Portugalskom i Maďarskom, zdolal Rakúsko a po kvalitných výsledkoch sa dočkal odmeny.

„Šanca vyzvať slávne Anglicko v play off veľkého šampionátu prichádza raz za život. Proti favoritovi chceme potešiť našich fanúšikov,“ burcoval kapitán tímu Aron Gunnarsson.

Gylfi Sigurdsson v drese Islandu na ME 2016. Foto: ČTK / AP / Phil Oldham
Sigurdsson Island Gylfi Sigurdsson v drese Islandu na ME 2016.

Futbalisti z ostrova gejzírov hrali famózne. Nepoložil ich ani vedúci gól Wayna Rooneyho a po víťaznom obrate sa štadiónom v Nice niesol fanúšikmi obľúbený „vikinský“ potlesk s mohutným pokrikom „huh“.

Futbalisti sa okamžite stali národnými hrdinami a nič na tom nezmenila ani vysoká štvrťfinálová prehra s Francúzskom. Po návrate z turnaja ich v uliciach Reykjavíku vítali tisícky ľudí a eufória nemala konca kraja.

Sexuálne ataky

Islandská rozprávka pokračovala, mužstvo sa senzačne prebojovalo aj na MS 2018. V Rusku však uhralo jediný bod z troch zápasov a s turnajom sa rozlúčilo po skupinovej fáze.

Fanúšikovia svojich miláčikov nespoznávali.

Bojovné a oduševnené výkony vystriedala nevýrazná hra bez nasadenia a temperamentu. Že sa vo vnútri tímu niečo deje, pochopili fanúšikovia až po tom, čo na povrch vyplávali detaily o škandalóznom správaní sa futbalistov mimo trávnika.

Mlčanie prelomila 25-ročná Thorhildur Arnarsdóttirová.

Na polícii vypovedala, ako ju pár mesiacov pred mundialom sexuálne napadol Kolbeinn Sigthorsson. Obľúbenec fanúšikov, ktorý skóroval aj v spomínanom zápase proti Anglicku, vinu dôrazne poprel.

Arnarsdóttirová priliala olej do ohňa vyhlásením, že vie o útokoch, ktorých sa dopustili aj ďalší reprezentanti, a škandál bol na svete. Vedenie Islandskej futbalovej asociácie (KSI) obvinila z nečinnosti a krytia skutočných vinníkov.

10. Lux vs. SR Čítajte viac NÁZOR: Čo si budeme klamať, bolia z toho oči. Slovensko si lebedí pod šťastnou hviezdou

Jej slová spustili lavínu udalostí.

Šéfovia KSI priznali, že vedeli o údajnom skupinovom znásilnení mladej ženy, ktorej sa mali dopustiť hráči ešte v roku 2010, ako aj o ďalších podozreniach zo sexuálne motivovaných útokov. Vyšetrovanie však nikdy nespustili.

„Je smutné, že sa u nás diali takéto veci. Budem pozorne sledovať, ako sa kompetentní postarajú o nápravu,“ vyhlásila premiérka Katrín Jakobsdóttirová.

Následne začali padať hlavy. Na svoje posty rezignovali všetci členovia exekutívy KSI. Sigthorssona vyhodili z reprezentácie, skončil aj v IFK Göteborg, kde pôsobil na klubovej úrovni.

Neočistila ho ani značná suma peňazí, ktorú vyplatil údajnej obeti za mlčanie v rámci mimosúdneho finančného vyrovnania.

„Nie je dobré, ak si populárny futbalista myslí, že pre neho neplatia rovnaké pravidlá a zákony ako pre bežného občana. Ešte viac zarážajúci je fakt, že obvinenia sa týkajú výberu, ktorý v zahraničí reprezentuje celú krajinu,“ reagoval Vidar Halldorsson, profesor sociológie z univerzity v Reykjavíku.

To najhoršie však malo ešte len prísť…

Dvojročná odmlka

Hoci je Island dvakrát rozľahlejší ako Slovensko, žije na ňom 15-krát menej obyvateľov.

V krajine, kde oheň a ľad spolu koexistujú na jednom území, sa takmer 80 percent populácie hlási ku kresťanstvu. Najrozšírenejšie náboženstvo planéty akýkoľvek atak voči dieťaťu, sexuálneho či iného druhu, považuje za jeden z najväčších hriechov.

Keď sa rozšírili správy, že Gylfiho Sigurdssona, hviezdu Evertonu z prestížnej Premier League, vyšetruje britská polícia pre obvinenie zo sexuálneho útoku voči neplnoletej osobe, Islanďania neverili vlastným ušiam.

Gylfi Sigurdsson v pozícii kapitána Evertonu... Foto: Michael Regan / PA Images / Profimedia
Gylfi Sigurdsson Island Gylfi Sigurdsson v pozícii kapitána Evertonu počas sezóny 2020/2021.

Populárny stredopoliar s prezývkou „islandský Modrič“ bol idolom pre mládež, všeobecne považovaný za vzorného manžela a milujúceho otca.

V lete 2021 ho však v jeho dome pri Liverpoole prekvapila polícia. Zaistila počítač, tablet, mobilné telefóny a futbalistu vzala do väzby, aby ho neskôr prepustila na kauciu.

Everton hráča okamžite suspendoval. Keďže do domu, odkiaľ medzičasom odišla jeho manželka s deťmi späť na Island, sa nemohol vrátiť (miesto potenciálnej kriminálnej aktivity), vybavil hráčovi náhradné bývanie.

Niekomu sa to môže zdať neuveriteľné, ale Sigurdsson v ňom strávil dva roky. Nemohol hrať futbal, ani vycestovať za rodinou, keďže ho vyšetrovala polícia. Sudca mu trikrát povolil predĺženie kaucie.

Kauza sa skončila až tento rok v marci, keď detektívi rozhodli, že nateraz nemajú dostatok dôkazov, aby voči futbalistovi začali trestné stíhanie.

Návrat do najcennejšieho dresu

Obvinenia zbavený Sigurdsson pred letom podpísal zmluvu s dánskym prvoligistom z Lyngby a dostal sa aj do hľadáčika nového reprezentačného kouča Ägeho Hareideho, ktorý v marci nahradil vo funkcii Arnara Vidarssona.

„Je to kvalitný hráč, ktorý dlho nehral zápas na najvyššej úrovni. Napriek tomu verím, že stále môže byť prínosom pre tím,“ reagoval Hareide na adresu bývalej hviezdy.

Slovensko Luxembursko Martin Dúbravka Milan Škriniar Čítajte viac Slovenské výkony? Nehodné účastníka ME! Krutá prehra pre Luxembursko, ešteže sme mali šťastie a benevolentného rozhodcu

Pred týždňom proti Luxembursku nastúpil Sigurdsson ešte ako striedajúci hráč, v pondelok proti Lichtenštajnsku už figuroval v základe.

„Sme vďační za výhru, ale už sa sústreďujeme na ďalší zápas. Ak ešte chceme pomýšľať na postup, musíme naplno bodovať aj na Slovensku,“ vyjadril sa.

Hoci už nie je rýchly ako v najlepších rokoch, výnimočný futbalový um mu zostal.

Slovenská defenzíva na čele s kapitánom Milanom Škriniarom si na neho rozhodne musí dať pozor. Sigurdssonova snaha je totiž jasná – aby sa o ňom písalo už len v spojitosti s výkonmi na trávniku a nie s udalosťami mimo neho.

Boj Slovenska o EURO v Luxembursku v obrazoch Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Základná zostava Slovenska na zápas proti...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #futbal #Island #Gylfi Sigurdsson #ME 2024