Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trápiacich sa Slovákov vykúpil Karhan

Futbalisti Slovenska vyhrali vo svojom šiestom zápase B-skupiny kvalifikácie ME 2012 nad Andorrou 1:0. Rozhodujúci gól dal v 63. minúte Miroslav Karhan.

04.06.2011 20:11 , aktualizované: 22:16
Slovensko - Andorra, Vittek, Lima Foto:
Slovenský futbalista Robert Vittek (vľavo) a Ildefons Lima z Andorry v zápase B - skupiny kvalifikácie ME 2012 na bratislavských Pasienkoch.
debata (25)

Slovenskí futbalisti vstúpili do zápasu podľa očakávania ofenzívne naladení a už v 14. sekunde sa dostal ku gólovej príležitosti autor jediného zásahu z marcového vzájomného duelu Šebo. Kanonier Slovana však na svojom „domácom“ štadióne mieril iba do náručia hosťujúceho brankára Gómesa. Ešte v prvej minúte mohol otvoriť skóre duelu Hološko prenikajúci po ľavej strane, no neuspel.

V 4. min „nezapršalo“ ani po štandardnej situácii Ježa. V závere prvej desaťminútovky vysunul Kucka nabiehajúceho Šeba, ktorý prekonal Gómesa, ale loptu smerujúcu do bránky odkopol do bezpečia stopér Lima. V 15. min skúsil spoza šestnástky ľavačkou vystreliť Hamšík, jeho prízemný pokus sa však nezmestil do priestoru troch žrdí. Následne Šebo a Hamšík na päťke nedočiahli na strieľaný center Hološka z ľavej strany. Kráľ corgoňligových strelcov Šebo opečiatkoval v 20. min brvno, no tesne predtým však odpískali albánski arbitri ofsajd.

Zverenci Vladimíra Weissa st. nepustili outsidera B-skupiny do žiadnej šance, ich tlak ale v prvom dejstve nepriniesol gólový efekt. Neuspeli hlavičkové pokusy Vitteka a Hološko, Jež strieľal prudko, ale tiež nepresne. V 45. min sa po centri Vitteka dostal do vyloženej pozície agilný Šebo, Gómes robinzonádou vytlačil jeho gólovú hlavičku na roh. Andorrčania odchádzali do kabín spokojní, veď v predošlých piatich kvalifikačných dueloch vždy prehrávali po prvom dejstve.

Po zmene strán pokračoval platonický tlak domáceho tímu, v 52. min sa k prvej strele dostali aj Andorrčania. Silvov pokus mal však prívlastok propagačný. V 57. min sa na hranici pokutového územia hostí dostal po štandardnej situácii k strele z prvej kapitán SR Hamšík, ale obetavý zákrok Limu zabránil lopte v ceste do siete. Oživiť hru Slovákov mal v druhej štyridsaťpäťmi­nútovke Šesták, ktorý na ihrisku vymenil defenzívne ladeného Kucku. Jeho individuálny prienik zastavila obrana húževnatého andorrského mužstva nedovoleným zákrokom. Vittek nevyužil ponúknutú výhodu.

V 62. min mal tutovku na kopačke Hološko, no skóre sa nezmenilo. O minútu neskôr ukončil gólové mlčanie hráčov v bielych dresoch na poste stopéra hrajúci Karhan. Rekordér v počte štartov v najcennejšom drese (103) krajiny spod Tatier sa dostal k lopte vo vnútri šestnástky po rohovom kope Hamšíka a prudkou strelou pod brvno prekonal Gómesa – 1:0. V 68. min našiel Jež centrom na zadnej žrdi Šestáka, po spolupráci bývalých hráčov MŠK Žilina však druhý menovaný rozvlnil iba bočnú sieť hosťujúceho tímu. V 74. sa v sľubnej pozícii ocitol Čech, no nenamieril presne. Aj v záverečnej štvrťhodine mali viac loptu na kopačkách favorizovaní Slováci. Dve minúty pred koncom riadneho hracieho šancu spálil tutovku Šebo.

Slovensko čaká v bojoch o kontinentálny šampionát najbližšie duel v Írsku (2. septembra), následne futbalisti spod Tatier privítajú Arménov (6. septembra) a Rusov (7. októbra) a svoje účinkovanie v B-skupine uzavrú meraním síl na pôde Macedónska (11. októbra). Najbližšie ich preveria 10. augusta v prípravnom stretnutí v Klagenfurte domáci Rakúšania.

Vladimír Weiss st. (tréner Slovenska): „Som sklamaný z nášho výkonu, z prístupu k našim šanciam. Som nahnevaný na útočnú fázu. Karhan je stále pán futbalista, sami ste to videli. Všetci by sme si mali dať dole ružové okuliare. Chceli by sme vyhrať majstrovstvá sveta, ale pomaly nemáme kde hrať a aj finančná situácia je taká, ako je. Taktiež ďalšie veci ako infraštruktúra či hráčska kvalita sa zlepšuje iba pomaly. V takýchto zápasoch musíme zvíťaziť 5:0 a nie trápiť sa. S takýmto výkonom s Rusmi, Írmi a ani Arménmi nemáme šancu. Spokojný som iba s plným bodovým ziskom a s ničím iným.“

Slovensko – Andorra 1:0 (0:0)

Gól: 63. Karhan, ŽK: 13. Jež – 31. Vales, 76. Andorrá, rozhodovali: Jemini – Colaj, Koka (všetci Alb.)

Slovensko: Kello – Hubočan, Karhan, J. Ďurica, M. Čech (83. Saláta) – Hamšík, Kucka (46. Šesták), Jež – Šebo, Vittek, Hološko (74. I. Žofčák)
Andorra: J. A. Gómes – Rubio, J. García, Bernaus, I. Lima – Ayala (16. Andorrá), Vales – C. Martínez, M. Vieira, M. Jiménez (86. Salvat) – J. F. Silva (64. S. Gómez)

Rusko – Arménsko 3:1
Macedónsko – Írsko 0:2

Tabuľka B-skupiny:
    Z V R P S B
1. Rusko 6 4 1 1 9:4 13
2. Írsko 6 4 1 1 11:6 13
3. Slovensko 6 4 1 1 6:4 13
4. Arménsko 6 2 2 2 10:7 8
5. Macedónsko 6 1 1 4 5:8 4
6. Andorra 6 0 0 6 1:13 0
Strelec prvého slovenského gólu Miroslav Karhan...
Filip Šebo v šanci pred brankárom Gomezom.
+1Marek Hamšík zo Slovenska a Marc Vales z...
25 debata chyba