Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko je favorit, ale ten vždy nevyhráva, tvrdí tréner Arménska

Vardan Minasjan má 36 rokov a mohol by ešte behať po futbalových trávnikoch ako aktívny hráč. On však už sedí na trénerskej lavičke. V jednom z najpopulárnejších klubov krajiny Pjuniku Jerevan, ale vedie aj arménskych reprezentantov, ktorí v piatok nastúpia proti slovenskému tímu. Minasjan je najmladším reprezentačným futbalovým trénerom na starom kontinente. Pravde poskytol exkluzívny rozhovor.

06.10.2010 07:52
Vardan Minasjan Foto:
Vardan Minasjan.
debata (2)

Ako sa vám v takom mladom veku pracuje s najlepšími arménskymi futbalistami?
Ťažko, veľmi ťažko. Najmä preto, že vediem dve mužstvá naraz. Na nedostatok práce sa nemôžem sťažovať.

Uvažujete ešte niekedy na lavičke ako hráč?
Dva roky po skončení kariéry sa mi to stávalo. Ako tréner však pôsobím štvrtý rok, už som toto obdobie prekonal.

Poznáte slovenské mužstvo? Videli ste ho hrať?
Poznám ho veľmi dobre. Slovenský tím som sledoval vo viacerých stretnutiach. Naposledy v prvých dvoch v aktuálnej kvalifikácii, ale predtým aj na majstrovstvách sveta v Južnej Afrike.

Čo vás na ňom najviac zaujalo?
Na svetovom šampionáte…? Samozrejme, stretnutie proti Taliansku. V ňom podali slovenskí futbalisti dobrý výkon. Veľmi disciplinovaný. Vyradili majstrov sveta, to sa nedalo prehliadnuť.

Upútali vás aj niektorí jednotlivci?
Slováci sú silní najmä ako mužstvo, ich hlavným tromfom je kolektív. Výborný, vyvážený s futbalovo vyrovnanými hráčmi. Ťažko sa vyberajú nejakí jednotlivci. Ak by som mal predsa spomenúť nejakého konkrétneho hráča, tak kapitána mužstva Hamšíka, ktorý hráva v talianskej lige v Neapole.

V čom spočíva najväčšia sila slovenského výberu?
Je to veľmi dobre organizované a disciplinované mužstvo, ktoré spravidla dôsledne plní taktické pokyny, ktoré dostáva od trénera.

Slováci majú v B-skupine zatiaľ plný počet bodov. Prekvapilo vás, že vyhrali aj v Moskve?
Predpokladal som, že Rusov čaká mimoriadne náročné stretnutie. Už som spomenul, že Slováci sú veľmi disciplinovaní a majú dobre organizovanú hru, to bol kľúč k úspechu aj v moskovských Lužnikách. Hrali na protiútoky, domácim nevyšlo všetko, ako si predstavovali. Taký je futbal. Prináša aj prekvapenia.

Ani vaše mužstvo nezačalo novú kvalifikáciu najhoršie, ale vo výsledkoch sa to natoľko neprejavilo. Podľahli ste Írsku gólom v závere stretnutia a v Macedónsku ste už mali vo vrecku výhru, ale v šiestej minúte predĺženia súper vyrovnal z penalty…
Samozrejme, že som bol sklamaný, keď sme prišli o tri body v posledných sekundách… O to viac, že aj za stavu 2:1 sme mali šance a mohli sme streliť ďalší gól. Teraz sa na to už pozerám ako na realitu, vo futbale sa podobné veci stávajú.

Hnevali ste sa na jedenástku? Čo sa stalo v nadstavenom čase v súboji v Skopje?
Stratili sme na chvíľu koncentráciu a doplatili sme na to. Máme mladé mužstvo a záver stretnutia nezvládlo. Na takejto úrovni musia ešte hráči získavať skúsenosti.

Váš jerevanský tím Pjunik je v lige druhý, bojuje o arménsky titul. V národnom mužstve je bezmála polovica hráčov z tohto klubu, väčšina reprezentantov pôsobí v domácej súťaži. Ako hodnotíte jej úroveň?
Naša liga ešte zaostáva za poprednými v Európe a podľa mňa o niečo stále aj za slovenskou. Úroveň našej domácej súťaže však každý rok stúpa, objavujú sa v nej šikovní legionári a presadzujú sa aj naši mladí hráči, ktorí tiež prispievajú k jej vyššej kvalite.

Majú kluby dostatok finančných prostriedkov?
Najmä štyri-päť najsilnejších tímov je na tom dobre aj finančne, aj podmienkami, ktoré sa stále zlepšujú. Budujú svoje akadémie, kde vyrastajú ďalšie talenty.

Prejaví sa to vo výsledkoch už v tejto kvalifikácii? V predchádzajúcej vyhrali reprezentanti iba jeden zápas – zdolali doma Belgicko. Bude to teraz lepšie?
To si netrúfam jednoznačne tvrdiť. Radi by sme dosiahli lepší výsledok. Musím však pripomenúť, že v kádri nastalo mnoho zmien, máme teraz mladé mužstvo, sú v ňom viacerí hráči, ktorí majú dvadsať-dvadsaťjeden rokov. Mojou hlavnou úlohou je stabilizovať výkonnosť tímu a dosiahnuť, aby podával čo najlepšie výkony. Keď sa nám to podarí, potom prídu určite aj výsledky.

Koho považujete za favorita na postup zo skupiny?
Hovoril som to už pred začiatkom kvalifikácie a platí to stále. Naša skupina má troch favoritov: Rusko, Slovensko a Írsko. Teraz bude dôležité, kto z nich to potvrdí aj na ihrisku svojimi výkonmi. Zatiaľ je skoro robiť nejaké závery.

S akým výsledkom budete spokojný v stretnutí so Slovenskom?
Nehovorme o výsledku, ja takto neuvažujem. Pre mňa bude dôležitá hra, chcem, aby sme hrali dobre. Myslím si, že Slovensko je v najbližšom stretnutí favoritom, ale vo futbale nevyhráva vždy favorit. Stačí sa pozrieť aj na výsledky v úvodných stretnutiach v skupinách v novej kvalifikácii…

Aký je zdravotný stav reprezentantov, ktorých ste nominovali na najbližšie dvojstretnutie?
Všetci sú v poriadku, pripravení hrať a tešia sa na zápas so Slovenskom.

2 debata chyba