Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko zdolalo Macedónsko po obrovskej dráme 1:0

Slovenská futbalová reprezentácia vstúpila do kvalifikačného cyklu o postup na EURO 2012 víťazstvom 1:0 nad Macedónskom. Rozhodnutie priniesol nadstavený čas, v ktorom strelil víťazný gól Filip Hološko.

03.09.2010 19:37 , aktualizované: 22:35
futbalisti SR, radost Foto:
Radosť slovenských futbalistov po rozhodujúcom góle.
debata (35)

Zverenci trénera Vladimíra Weissa si do tabuľky B-skupiny pripísali dôležité tri body v piatkovom dueli hranom na bratislavských Pasienkoch. Najbližšie sa predstavia v utorok 7. septembra (17.00 SELČ v Moskve) na pôde favorizovaného Ruska, na jeseň čaká Slovákov ešte októbrový dvojzápas v Arménsku a doma s Írskom.

V ďalších dvoch piatkových dueloch B-skupiny potvrdili favoriti svoje ambície. Íri zdolali Arménsko 1:0 na horúcej pôde v Jerevane, Rusi zvíťazili nad Andorrou 2:0.

Kvalifikácia EURO 2012, B-skupina:

ONLINE PRENOS ZO ZÁPASU 

Slovensko – Macedónsko 1:0 (0:0)

  • Gól: 90+1. Hološko. Rozhodovali: Circhetta – Helbling, Hidber (všetci Švajč.), ŽK: Škrtel – Despotovski, Šikov, Nuredinoski, ČK: 85. Šikov (Mac.), 5980 divákov.
  • SR: Mucha – Pekarík (90. Sylvestr), Škrtel, Saláta (76. Kucka), Hubočan – Štrba – Weiss (61. Jendrišek), Hamšík, Sapara, Stoch – Hološko
  • Macedónsko: Nuredinoski – Šikov, Mitreski, Noveski, Popov – Despotovski (73. Lazevski), Georgievski, Šumulikoski, Tričkovski (80. Grnčarov) – Pandev, Naumoski (61. Ristič)

Slovenský kormidelník vzhľadom na známe problémy so zranenými hráčmi z ofenzívy (Vittek, Šesták, Oravec) zvolil rozostavenie 4–5–1 s jediným vysunutým hrotovým útočníkom Hološkom. Na lavičke náhradníkov sa ušlo miesto dodatočne nominovanému Sylvestrovi, ktorého požičal Weissovi jeho trénerský kolega z dvadsaťjednotky Boris Kitka. Iba z tribúny sledoval zápas trojlístok Kopúnek, Švento a tretí brankár Kuciak. Macedónci vyrukovali s ofenzívnou zostavou s dvoma útočníkmi – kapitánom a najväčšou hviezdou výberu Pandevom, ktorého doplnil Naumoski.

Miroslav Stoch (vpravo) bojuje o loptu s Igorom... Foto: ČTK
Miroslav Stoch, Igor Mitreski Miroslav Stoch (vpravo) bojuje o loptu s Igorom Mitreskim.

Úvodné minúty priniesli obojstranne rozháranú hru a veľa nepresných prihrávok už v rozohrávke. Slováci sa snažili rozleptať súperovu obranu rýchlymi loptami na jeden dotyk, ale Macedónci boli vzadu vždy včas zoskupení. Ako prvý zamestnal súperovho brankára v 18. minúte Tričkovski, ktorý dlho neotáľal so strelou, ale Mucha stál na svojom mieste a loptu bez problémov chytil. Po polhodine hry prenikol po pravom krídle Weiss, ale hodil si príliš dlhú loptu a jeho následný pád cez nohu obrancu arbiter neposúdil ako nedovolený. Krídelník Glasgowa Rangers však aspoň trocha rozvíril stojaté vody kvalifikačnej ouvertúry, ktorá nepriniesla veľa krásy a pripomínala prvopolčasové trápenie slovenského tímu v augustovom prípravnom zápase s Chorvátskom. Málo nápaditú hru Weissovho tímu sa snažil vylepšiť Stoch, ktorý v 42. minúte tvrdo vypálil azda z 30 metrov, ale mieril iba nad bránu.

Hneď po obrátke sa pekne uvoľnil Weiss a spoza šestnástky prinútil Nuredinoského k zákroku. Bola to vôbec prvá priama strela domáceho tímu do priestoru žrdí. Slováci prepli na vyššie obrátky, hrozili najmä po Stochovej ľavej strane, ale tým sa zároveň otvárali okienka v ich defenzíve. V nebezpečne vyzerajúcom prečíslení proti centru do malého vápna dobre zasiahol Škrtel a odvrátil na roh. V 63. minúte Popov vyslal ďalekonosný pokus, tribúny si vydýchli, lebo presvišťal nad brvnom. Mohlo platiť staré známe pravidlo nedáš-dostaneš, lenže do Hološkovho krížneho centra Hamšík v páde z niekoľkých krokov nedokázal správne nastaviť nohu. Hra síce patrila Slovákom, ale v koncovke nemali svoj deň a nedokázali si vytvoriť súvislý tlak. Naopak, museli si dávať pozor na brejky súpera.

Oslavujúci Filip Hološko (vľavo) a Martin Škrtel. Foto: TASR
Hološko, Škrtel Oslavujúci Filip Hološko (vľavo) a Martin Škrtel.

Po jednom z nich, ktorému predchádzala krásna akcia so striedajúcim Rističom, sa ocitol v solídnej príležitosti Pandev – jeho pokus z uhla Mucha bravúrne zneškodnil. V 77. minúte po jedovatej strele Stocha vypadla Nuredinoskému lopta z náruče, ale dobiehajúci Hološko vybojoval iba roh a po ňom Hamšík, síce z ostrého uhla, ale v tutovke rozvlnil len bočnú sieť. V 85. minúte musel pre nešportové správanie opustiť ihrisko Šikov a menšie divadielko macedónskych hráčov a lavičky prerušilo zápas o pár minút. Hlavný rozhodca Circhetta vykázal z lavičky aj trénera Jonuza, ktorý počas prerušenia vbehol na hraciu plochu. Striedajúci debutant Sylvestr už v nadstavenom čase nacentroval na Kucku, ktorý v dobrej pozícii ešte nedal, ale Hološko z ďalšej šance po centri Hamšíka už áno – 1:0. Slováci udreli v „hodine dvanástej“ a vydreli mimoriadne cenné body.

Povedali po zápase:

Vladimír Weiss st., tréner SR: „Bol to veľmi ťažký zápas. Na konci sme mali'šťastie, ale išli sme za svojim cieľom. Vedeli sme, že Macedónci budú zdržiavať, aj tak sa hrá futbal, keď ide o kvalifikačné body. Chválabohu, že sme vyhrali. Vladkovi sa nedarilo, chcel som oživiť hru druhým útočníkom, preto to striedanie. Filipovi som veril, dal zlatý gól. Vydreté víťazstvo nám psychicky pomôže pred náročným duelom s Ruskom.“

Mirsad Jonuz, tréner Macedónska: „Povedal som už pred zápasom, že bude ťažký. Slováci patria v skupine k najlepším a hrajú doma. Kontrolovali priebeh a mali v oboch polčasoch šance po našich chybách. Ústrednou postavou sa stal rozhodca, keď nespravodlivo vylúčil nášho hráča. Neviem z akého dôvodu mu dal druhú žltú kartu. My sme sa snažili využiť kontry. No futbal je taký, keď sme stratili v úplnom závere loptu, hoci sme mali hru prerušiť, inkasovali sme.“

Filip Hološko, strelec víťazného gólu SR: „V prvom polčase sme sa presadzovali veľmi ťažko, Macedónci často bránili s ôsmimi hráčmi. V druhom polčase po príchode Erika Jendriška a ďalších hráčov sme vyvinuli obrovský tlak a bolo iba otázkou času, kedy to tam padne. Tri body sú doma a to je najdôležitejšie. Gól venujem mojej manželke a celej rodine.“

Marek Sapara, stredopoliar SR: „Macedónci boli veľmi kompaktní, neopúšťali priestory a hrozili protiútokmi. Chválabohu, že nám to tam v závere padlo. Som rád, že sme neprestali hrať a do poslednej chvíle sme sa usilovali streliť gól.“

Marek Sapara (vpravo) v súboji s Igorom...
Prezident SFZ František Laurinec a premiérka SR...
+12Filipa Hološka (č. 13) sa snaží zastaviť...
35 debata chyba