Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci v Chorvátsku zlyhali, 0:3

Slovenskí futbalisti prehrali v prípravnom zápase v Rijeke s domácim Chorvátskom 0:3 (0:1). Góly: 45. a 70. Olič, 48. Vukojevič. Zverenci trénera Jána Kociana pritom mali o čo hrať - ak by uspeli, mohli sa priblížiť tretiemu výkonnostnému košu.

16.10.2007 17:14 , aktualizované: 19:26
Chorvátsko - Slovensko Foto:
Chorvátsko - Slovensko
debata

Prípravný zápas

Chorvátsko – Slovensko 3:0 (1:0)

  • Góly: 45. a 70. Olič, 48. Vukojevič
  • Chorvátsko: Runje (46. Galinovič) - Drpič, Šimič (Šimunič), Čorluka, Kneževič – Vranješ, Rikitič, Leko (46. Vukojevič), Babič (71. Srna) - Olič (71. Modrič), da Silva
  • Slovensko: Hajdúch (46. Kuciak) - Brezinský (75. Ďurica), Škrtel, Šinglár (84. Ďurica), P. Petráš – Štrba, Čech (46. Grajciar), Vaščák (68. Jež), Hamšík – Hesek, Hološko (62. Šebo) 
  • Rozhodovali: Laperriere, Buragina, Bühlmann (všetci Švajčiarsko)

V úvode stretnutia mali prekvapujúco viac z hry slovenskí futbalisti, ktorí zatlačili Chorvátov pred ich vlastnú šestnástku. Už v 7. min boli zverenci trénera Kociana blízko k prvému gólu, keď Marek Čech po prihrávke Vaščáka mieril kuriózne pätičkou do žrde. V 14. min skúšal pozornosť brankára Runjeho strelou z pravej strany Vaščák, o niečo neskôr nepresne vystrelili obaja defenzívni stredopoliari – kapitán Štrba a tiež Hamšík.

Slovenský záložník Zdeno Štrba v snahe zastaviť...
Chorvátsko - Slovensko Slovenský záložník Zdeno Štrba v snahe zastaviť Eduarada da Silvu.

Chorváti, ktorí nastúpili bez viacerých hráčov základnej zostavy, sa dostali k slovu výraznejšie až po takmer polhodine hry. Ich útočný klenot, rodený Brazílčan Eduardo, sa v 28. min dostal k strele z voleja z nebezpečnej vzdialenosti, ale nenamieril presne. O niečo neskôr vysunul Šimič kolmicou Eduarda, no ten zoči-voči Hajdúchovi neuspel. V závere prvého polčasu získali Chorváti prevahu a napokon v poslednej minúte sa aj dočkali vedúceho gólu. Prvú strelu Eduarda ešte Hajdúch vyrazil, ale na dorážku Oliča bol už prikrátky – 1:0.

Po prvom polčase vystriedali obaja tréneri po dvoch hráčoch vrátane brankárov, no hneď po zmene strán uštedrili „vatreni“ zle hrajúcej slovenskej obrane druhý úder. V 48. min po rohovom kope skončila lopta za chrbtom Kuciaka po zásahu striedajúceho Vukojeviča, ktorý si otvoril reprezentačný gólový účet. O niečo neskôr Rakitič opečiatkoval hlavičkou brvno. V 57. min sa po rohu dostal k zakončeniu hlavou Olič a Petráš odvracal pred istým gólom loptu z bránkovej čiary.

Chorvátsky záložník Jurica Vranješ v...
Chorvátsko - Slovensko Chorvátsky záložník Jurica Vranješ v hlavičkovom súboji s Andrejom Hesekom. V pozadí sa prizerá Filip Hološko.

Svoju prevahu korunoval aktuálne desiaty tím rebríčka FIFA v 69. min tretím gólom. Strieľaný center Babiča z ľavej strany premenil vo svoj druhý úspešný zásah v stretnutí Olič – 3:0. Slováci sa čestného úspechu nedočkali ani po prestriedaní v záverečnej polhodine. Neujala sa ani Hamšíkova strela z 90. min do ľavého dolného rohu. Slovenskí futbalisti mali podľa štatistiky z chorvátskych zdrojov len 43-percentné držanie lopty a prehrali rozdielom triedy.

**  Povedali po zápase:**

Slaven Bilič (tréner Chorvátska): „Do zápasu sme vstúpili nevýrazne, slabo, Slováci boli v úvode lepší. Na konci prvého polčasu sme síce strelili gól a mali predtým aj dve šance, ale súper si zaslúžil aspoň nerozhodný výsledok. V druhom polčase sme ovládli hru a hrali tak, ako som si to predstavoval. Okrem dobrého výsledku sme splnili aj to, že sme si vyskúšali viaceré herné varianty a dali priestor ukázať sa väčšiemu počtu hráčov. Výborne sa uviedli najmä Vranješ a Rakitič.“
Ján Kocian (tréner Slovenska):
„Podľa priebehu prvého polčasu je pre nás výsledok 0:3 z určitého pohľadu veľmi krutý. Najmä v úvodnej polovici prvého dejstva sme totiž predviedli dobrý výkon, keď sme mohli aj mali ísť do vedenia. Vytvorili sme si šance – či už to bol Marek Čech alebo Marek Hamšík. Nezrealizovali sme ich však. Žiaľ, v nadstavenom čase prvého polčasu, keď sme už boli mysľou v kabíne, sme inkasovali. Na začiatku druhého polčasu sme po rohovom kope súpera neprikryli hráča a dostali sme druhý gól. V tom čase sa už kvalita z našej hry vytrácala. Súper mal zrazu navrch, vo svojej silnej dvadsaťminútovke si vypracoval viaceré možnosti, pričom nás už do šancí nepúšťal. Ku koncu zápasu sme náznaky protiútokov nevedeli dotiahnuť do konca. Celkovo sme doplatili na individuálne chyby, za ktoré nás Chorváti nemilosrdne trestali.“

debata chyba