Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kvalifikácia: Slovensko - Portugalsko 1:1

Slovenskí futbaloví reprezentanti remizovali v dôležitom kvalifikačnom zápase s Portugalskom na Tehelnom poli 1:1. V tabuľke 3. skupiny si tak udržali trojbodový náskok pred tretím Ruskom.

30.03.2005 20:48
debata

Slovenská futbalová reprezentácia neprehrala ani vo svojom šiestom vystúpení v kvalifikácii o postup na MS 2006. V stredajšom súboji 3. skupiny uhrali zverenci trénera Dušana Galisa na bratislavskom Tehelnom poli cennú remízu s Portugalskom 1:1 (1:0). O vedúci gól slovenského tímu sa postaral v 8. min Miroslav Karhan, ktorý premenil pokutový kop po zákroku na Mareka Mintála. Vyrovnávajúci portugalský gól strelil v 62. min striedajúci Hélder Postiga. Slovenskí futbalisti majú zo šiestich kvalifikačných zápasov 14 bodov a v tabuľke 3. skupiny sú stále plece pri pleci s vedúcim Portugalskom.

Slovensko – Portugalsko 1:1 (1:0)

  • Góly: 8. Karhan (z pok. kopu) – 62. Hélder Postiga, ŽK: 16. Hanek, 89. Karhan – 90. Costinha, rozhodovali: Sars – Arnault, Texier (všetci Fr.), 28 000 divákov (vypredané)
  • Slovensko: Čontofalský – Zabavník, M. Petráš, Varga, Michalík (37. Had) – Karhan, Hanek (81. Kisel), Hlinka – Sz. Németh, Mintál – Jakubko (66. Reiter)
  • Portugalsko: Ricardo – Paulo Ferreira (64. Miguel), Ricardo Carvalho, Jorge Andrade, Nuno Valente – Costinha, Maniche – Cristiano Ronaldo, Deco, Simao Sabrosa (90.+ Hugo Viana) – Pauleta (57. Hélder Postiga) 

Slovenskí futbalisti začali aktívne a favorizovaného súpera tým poriadne zaskočili. Už v 2. min vyskúšal Ricardovu pozornosť z 18 m Mintál. Najlepší bundesligový strelec bol aktívny aj v 7. min, keď v šestnástke prebral prihrávku od Karhana a po zákroku Paula Ferreiru ukázal francúzsky rozhodca Sars na biely bod. K lopte sa odvážne postavil sebavedomý Karhan, a hoci si gólman Sportingu Lisabon na loptu siahol, napokon skončila za jeho chrbtom – 1:0. V jubilejnom 70. reprezentačnom štarte si 28-ročný stredopoliar Wolfsburgu pripísal siedmy zásah. Rýchlo inkasovaný gól nútil úradujúcich vicemajstrov Európy zofenzívniť svoj prejav. Aktivitou hýril najmä Cristiano Ronaldo, k štandardkám sa staval Deco, ale z pribúdajúceho počtu rohových kopov hostia nič nevyťažili. Galisovi zverenci sa začali spoliehať na brejky a po jednom z nich mohol zvýšiť na 2:0 Sz. Németh. Útočník FC Middlesbrough dostal skvele časovanú prihrávku od Karhana a z otočky vypálil pod brvno. Ricardo strelu vyškriabal na roh. Najväčšiu šancu Portugalcov v prvom polčase nepremenil Simao Sabrosa. Po prihrávke Pauletu sa v 35. min už-už dostával do stopercentnej šance, ale Čontofalský mu jeho strelecký pokus včasným vybehnutím zneškodnil. 
Aj na začiatku druhého polčasu mali viac z hry Slováci. Z úvodného tlaku mohol skórovať hrotový hráč Jakubko, ale jeho bombu v 47. min obrana červeno-zelených zblokovala. Hostia z Iberského polostrova však čoskoro prebrali inciatívu a po hodine hry sa im podarilo vyrovnať. Najprv Cristiano Ronaldo spoza šestnástky nebezpečne natiahol slovenského gólmana a po následnom rohu Deca a hlavičkovom priťuknutí Paula Ferreiru striedajúci Hélder Postiga z bezprostrednej blízkosti usmernil loptu za Čontofalského – 1:1. Nasledovali dlhé minúty prevahy Portugalcov, počas ktorých bola bránka hostí pre domácich príliš vzdialená. V nervóznom závere mohol v nadstavenom čase o všetkom rozhodnúť striedajúci Had, ale jeho bombu vyrazil skvelý Ricardo. Zápas sa napokon skončil pre Slovensko v súperení s Portugalcami historickou remízou 1:1.

Ak by Had dal gól, behal by do rána po Bratislave****

Čontofalský: Gól sme nedostali z ofsajdu****

Dušan Galis (tréner SR): „Bol to veľký zápas. Portugalci majú kvalitný tím, čo aj dnes ukázali. Chcem sa poďakovať divákom za dojímavú kulisu, ktorú vytvorili. Slovensko opäť ukázalo, že patrí medzi vyspelé futbalové krajiny a história sa nedá zmazať. Ak by sme mali šťastie, mohli sme dnes získať aj tri body. V kvalifikácii stále máme o čo bojovať. Pre mňa osobne je však prioritou, že sme získali na svoju stranu fanúšikov."

Luiz Felipe Scolari (tréner Portugalska): „Obidva tímy majú svoju kvalitu. Dôkazom je naše spoločné postavenie na čele tabuľky kvalifikačnej skupiny. S remízou som spokojný. Slováci majú kvalitný tím, disponujú futbalistami s ideálnymi mierami. Slovensko momentálne disponuje lepším kádrom ako má Rusko."

Szilárd Németh (útočník SR): „Bol to veľký boj. Portugalci sú dobrí v práci s loptou. Pomohol nám rýchly gól, v II. polčase sme inkasovali trochu nešťastne. Nemohli sme otvoriť hru, spolu s Marekom Mintálom sme preto väčšinu času hrali ako obrancovia. Urobili sme to však pre tím a s výsledkom môžeme byť spokojní."

Kamil Čontofalský (brankár SR): „Pri góle Deco dobre z rohu odcentroval. Hlavička nebola veľmi prudká, avšak Postiga stál predo mnou a loptu tečoval. Portugalci si dnes nevypracovali veľa šancí, bol to skôr remízový zápas. Chlapci v poli podali fantastický výkon, držali sa trénerom stanovenej taktiky. Sme stále v hre o postup do Nemecka, čo je veľmi dôležité."

Miroslav Karhan (stredopoliar SR): „Som spokojný. Vypálilo to dokonca tak, že som dal aj gól. Na penaltu sme boli určení traja, no Marek Mintál bol faulovaný a nechcel ísť a k lopte sa nemal ani Stano Varga. Zápas sme mali dobre rozohratý, už som pomaly veril, že aj duel s takýmto súperom dotiahneme do víťazného konca. Remíza je však podľa mňa zaslúžená. Možno nám chýbal aj kúsok šťastia, v kvalifikácii sa však ráta každý bod.“

Michal Hanek (stredopoliar SR): „Bol to veľmi ťažký duel, no na konci sme cítili spokojnosť. Takticky sme to zvládli, dobre sme zahusťovali priestor. Škoda chvíľky nepozornosti pri vyrovnávajúcom góle. Dnes nám pomohlo aj fantastické publikum, pred takýmto obecenstvom každý ide na maximum.“

Peter Hlinka (stredopoliar SR): „Osobne som spokojný. Súper bol veľmi kvalitný a bolo logické, že budú hrať útočne a viac držať loptu. Škoda, že sme my nepodržali loptu viac vpredu. V kvalifikácii máme 14 bodov, v čo by pred jej štartom málokto veril. Sme na 2. mieste, musíme pokračovať v podobných výkonoch a ísť od zápasu k zápasu. Ten najbližší v Portugalsku bude pravdepodobne úplne iný ako tento, no ostáva nám ešte dosť času sa naňho dobre pripraviť.“

Marek Mintál (stredopoliar SR): „Myslím, že sme uhrali pekný výsledok. Mohli sme získať pokojne aj tri body, no aj s remízou sme spokojní. Pri faule pred jedenástkou mi súper zasiahol achilovku, bola to čistá penalta. Chcem poďakovať fanúšikom za fantastickú atmosféru, ktorú nám vytvorili. Počuli sme ich už pred zápasom a myslím, že nám dosť pomohli.“

Ďalšie stredajšie zápasy 3. skupiny:
TALLINN
Rusko – Estónsko 1:1 (0:1)
Góly:
62. Terechov – 17. Aršavin, rozhodoval: Paparesta (Tal.), 9300 divákov
Zostavy:
Estónsko:
Kotenko – Allas, Stepanov, Jääger, Rahn – Terechov (86. Smirnov), Reim, Lindpere (24. Klavan), Kruglov – Oper – Viikmäe (90.+ Teever)
Rusko: Akinfejev – A. Berezuckij, V. Berezuckij, Žirkov (74. Karjaka), Ignaševič – Bystrov, Chochlov (64. Kolodin), Smertin, Loskov – Aršavin (68. Syčev), Keržakov

RIGA
Lotyšsko – Luxembursko 4:0 (2:0)
Góly:
72. a 90. Verpakovskis, 34. Bleidelis, 38. Laizan (z pok. kopu), rozhodoval: Kovačič (Chorv.), 8400 divákov
Zostavy:
Lotyšsko:
Kolinko – Zirnis, Smirnovs, Stepanovs – Bleidelis (68. Miholaps), Astafjevs, Morozs, Laizans – Rubins (39. Žavoronkovs) – Verpakovskis,  Prohorenkovs (82. Rimkus)
Luxembursko: Oberweis – Peters (50. Ch. Leweck), Schauls (82. Lang), Hoffmann, Heinz -  Ferreira, Remy, Durrer, Pace (89. Mannon), Strasser – Collette

Tabuľka 3. kvalifikačnej skupiny
1. Portugalsko 6 4 2 0 21:4 14
2. Slovensko 6 4 2 0 18:5 14
3. Rusko 6 3 2 1 13:10 11
4. Lotyšsko 6 3 1 2 14:12 10
5. Estónsko 7 2 2 3 10:14 8
6. Lichtenštajnsko 6 1 1 4 9:16 4
7. Luxembursko 7 0 0 7 4:28 0
debata chyba