Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kat Slovana, poslednýkrát aj Hamšík. Calzona nominoval a čudoval sa

Tréner futbalovej reprezentácie Francesco Calzona oznámil 27-člennú nomináciu na zápasy proti Čiernej Hore (17.11. v Podgorici) a Čile (20.11. na Tehelnom poli). Posledné prípravné duely pred marcovým štartom kvalifikácie o ME 2024 sa budú niesť v duchu rozlúčky Mareka Hamšíka i problémov s nomináciou.

08.11.2022 09:56 , aktualizované: 11:16
Adrián Kaprálik Foto: ,
Gólový hrdina Žiliny v zápase proti Slovanu Adrián Kaprálik.
debata (2)

Nakoľko sa nejedná o oficiálny reprezentačný termín – ako tomu je pri kvalifikáciách o postup na MS či ME alebo Lige národov – kluby nie sú povinné hráčov uvoľniť pre potreby reprezentácie.

"Vybral som až 27 futbalistov, lebo chcel povolať aj mladých hráčov. České kluby neuvoľnili Lukáša Haraslína, Ladislava Almásiho, Jakuba Hromadu či Erika Jirku.

V nominácii je aj Michal Tomič zo Slovácka. Čakáme, či ho klub pustí alebo nie. Chýbať bude z rovnakého dôvodu aj Martin Valjent, ktorého nepustila Mallorca.

To isté platí aj o Róbertovi Makovi. Austrálsky zväz nám poslal vyrozumenie, že Róberta neuvoľnia pre potreby národného tímu. Nepríde ani Denis Vavro, ktorý by mal absolvovať operáciu ruky," povedal Calzona na utorňajšej tlačovej konferencii.

Päťdesiatštyriročný kouč priznal, že sa mu rozhodnutia klubov nepozdávajú. Dostávajú tak trénerov do neľahkých situácií.

"Je to náročné, lebo kluby majú možnosť čakať do poslednej sekundy. Je tam absurdné pravidlo, lebo ak nám pôvodne nominovaných neuvoľnia, musíme volať iných hráčov na poslednú chvíľu.

Je to náročné najmä pre mňa, lebo som začal nedávno a snažíme sa vybudovať čosi nové," priznal Calzona.

V domácom súboji proti Čile sa s reprezentáciou rozlúči Marek Hamšík. Autor 26 reprezentačných gólov si pripíše 137 štart. V oboch štatistikách je slovenským rekordérom.

Najlepšie hodnotení futbalisti Slovana v EKL Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Vladimír Weiss. Odohral: 283 minút....

„Som rád, že budem pri rozlúčke Hamšíka proti Čile. Je to veľký človek, hráč a osobnosť. Bude hrať väčšinu zápasu, ale budeme ho striedať v druhom polčase, aby si užil potlesk tribún,“ vysvetlil Calzona.

Do národného tímu vybral šesticu nováčikov – Michal Tomič, Peter Pokorný, Henrich Ravas, Tomáš Nemčík, Adam Obert a Adrián Kaprálik.

Posledný menovaný zaujal už predtým, ako v nedeľu zostrelil Slovan štyrmi gólmi.

"Nebolo to kvôli tomuto zápasu. Kaprálika sledujeme ho nejaký čas a chceli sme ho povolať už pred súbojom proti Slovanu.

manchester united Čítajte viac Podvod pri žrebe? Fanúšikovia zúria, na UEFA ťahajú takéto dôkazy

Videli sme s mojim tímom dovedna 18 zápasov slovenskej ligy. Je tam viacero zaujímavých hráčov, niektorí sú v nominácii, iní medzi náhradníkmi.

S Ravasom počítame do budúcnosti. Má potenciál, darí sa mu v lige. Máme dvoch brankároch (Marek Rodák a Martin Dúbravka, pozn.), ktorí nechytajú. Do národného tímu potrebujem takých, čo hrávajú v kluboch," skonštatoval Calzona.

Jeho zverencov čaká od nedele zraz v Senci. Pondelňajší tréning od 17.00 je otvorený pre verejnosť, čím chce vedenie zväzu prilákať najmä mladých fanúšikov.

Calzona si uvedomuje, že času je málo. V marci začne so zverencami novú kvalifikáciu, výsledok novembrových duelov ho zaujíma menej, ako predvedená hra a implementácia nových taktických prvkov.

Aleksandar Čavrič Čítajte viac Oblečie si rozbehnutý legionár zo Slovana slovenský dres? Kmotrík čo-to naznačil

Calzona podrobne mapoval postupové ťaženie Slovana v Európskej konferenčnej lige. Vyjadril sa aj k možnosti, že by krídelník Aleksandar Čavrič dostal slovenské občianstvo.

"Úspech Slovana som sledoval naživo aj v televízii. Spravil dobré výsledky. Sledujeme aj Vladimíra Weissa ml., ale z takticko-technickej stránky som sa rozhodol, že bude len medzi náhradníkmi.

Počítame s ním do budúcnosti. A keď bude mať Čavrič slovenské občianstvo, tak budeme nad ním uvažovať," uzavrel Calzona.

Aj takéto dievčatá chodia na MS vo futbale Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Mysleli ste si, že ženy milujú iba hokej? OMYL!...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #Francesco Calzona